Hvad kan zinemiljøet tilbyde os tegneserietosser?

Zines? Du har måske ikke bemærket det, eller også har du ikke tænkt over hvad det var. Zines er en betegnelse for selvudgivet hæfter som ofte printes på en hjemmeprinter, hvor Kvalitet og pris svinger utroligt meget.

Derfor kan man sagtens finde stor kunst til små priser.

I Danmark har tegneserieskaberne taget hele zinemiljøet  og zinetanker til sig, så vi er kan faktisk finde virkelig mange fede tegneserier til de zinefester vi har.

Siden 2014 har Cph Zine Fest blevet afholdt i Ungdomshuset i København, til stor glæde for mange.

Disse fester har hvert år tiltrukket hundredvis af gæster, som har bladret i de kulørte hæfter og tegneserier.

I år bliver der afholdt Zinefest i Odense, for første gang d. 30 april i Borgernes Hus, hvilket er værd at kigge nærmere på hvis man kan lide tegneserier.

Nu vil jeg tager dig igennem nogle af de deltager til dette års zines fest i Odense, som laver tegneserier. Nogle af dem kender du allerede, enten fordi at de feks har vundet pingpriser ,eller udgiver anerkendte tegneserier.

Forlaget Afkom 

Afkom har udgivet horror tegneserier i tre år og har flere større udgivelser under vesten. Sidste år blevet antologien, Satankulten på Anholt udgivet, som er en hyldest til Knud Langkows livsværk.

Hvis man er til dansk produceret horror på papir, så skal man tjekke forlaget ud.

Www.forlaget-afkom.dk

Liv Van Heusden

Liv har lavet en deprimerende tegneserier, Fight of the zygotes, som er en 72 siders lang historie om verdens forlad og  ekstrem forurening, som udspiller sig imens at det sidste træ død.

https://www.instagram.com/livvanh

Lena Nicolajsen

Lena var en af de første som fik kæmpe succes med at benytte sig af Kickstarter, til at udgive sin tegneserie, Når jeg skal sove. Senere fulgte flere kunstneriske tegneserier om de små og store ting i livet, som det første kys.

https://www.instagram.com/lenanicolajsen/?hl=en

Lars Kramhøft

Lars har både vundet Pingprisen og Claus Deleuran prisen for sin tegneserie, Noget frygteligt er altid lige ved at ske. Efterfølgende har han touret Danmarks zine fester med serien, Working poor, som man kan læse gratis på hans Instagram-profil.

https://www.instagram.com/larskramhoft/?hl=en

Jacob Rask

I 2010 udgav Jacob zombietegneserien, EXODUS , som fik en ganske god anmeldelse i Troldspejlet-podcast. Udover EXODUS , har Jacob udgivet flere små hæfter med den tragiske Troldmand, Ib Michael i ”Ib Michaels Strabadser”.

https://www.instagram.com/jacobrasknielsen/?hl=en

Simon Petersen

The Grand old man himself.

Simon har lavet et utal af tegneserier igennem tiden. Lige fra den episke  ” Nekropolis” til de mindre hæfter med feks Prison zine. Jeg tror næsten at Simon er blevet udgivet på samtlige danske tegneserieforlag, I hvertfald de fede af dem.

https://www.facebook.com/simon.petersen1

Centrala books

Endnu et tegneserieforlag deltager til zine fest i Odense.

Centrala books startede i Polen tilbage i 2007, og har siden da udgivet et utal af tegneserier, bla Søren Mosdals, Red Erik.

Centrala books er klart det mest mainstreame indslag på festivalen, som i den grad er værd at tjekke ud som tegenserie-elsker.

https://www.instagram.com/centrala_books/?hl=en

Rikke Villadsen

Rikke har udgivet flere tegneserie med fokus på kvindes seksualitet, tegneserier som ” Et knald til, Tatovøren og Klitoris og Fuck your best”. Stilen er altid surrealistisk og interessant at dykke ned i.  Hendes udgivelser er bl.a blevet udgivet i USA, Italy, Ukraine og Spain.

https://www.instagram.com/rikkevild/?hl=en

Rasmus Julius

Rasmus er skaberen bag netstriben, Ø-kuller, som sendes ud på e-mail hver fredag, og vittighedsstiberne, På dybt vand.

Den seneste tid har han arbejdet på historier til antologier, samt sit eget projket, Buster.

https://www.instagram.com/rajkolding/?hl=en&fbclid=IwAR21DdhUSDTcSJMkx0Msf7THycBmxLB02an9ugzfqvUcf5uRLJwIER9S9VQ

Nikolaj Lauritzen

Kan man lave en vikingekonge til en humor stribe? Ja da, Nikolaj Lauritzen kan med Harald Bluetooth. Serien handler om den tykke, skæggede og let bøvlede Harald, samt folkene omkring ham:

Björk: Genderfluid LGBT+ viking, Gunhild: Hans hårdtprøvede kone , Frej og Alba: Børnebørn , Alexa: Skjoldmø/Amazonekriger, Sven: Ledeløs søn og arving…og en masse andre!

https://www.instagram.com/galestreger.dk/?hl=en

Ina Korneliussen

Ina har længe hængt ud i tegneseriedanmark og har seneste gjort sig bemærket med den finurlige tegneserie, Der findes ikke monstre, fra forlaget Hunor & Haffgard.

Ina´s stil er blød og meget cartoony når hun laver sine små hæfter, Fiskeben og Kind people cannot nok be unhappy.

https://www.instagram.com/inakorneliussen/?hl=en

Kræn Aakerlund-Løvstad

Kræn er en af de nyere i Zine miljøet, som bl.a laver spillekort, kravlenisser og tegneserien, Karl og de andre måger. Humoren spiller en stor rolle i Kræns kreative projekter.

https://www.instagram.com/kraentheman/?hl=en

Julie Rau

Julie arbejder i flere formater, når hun laver sine semi-autobiografiske tegneserier, om hverdagssituationer.

Hun har en meget løs streg, som funger fint i hendes surrealistiske univers.

https://www.instagram.com/julierau_comics/?hl=en

Foresight Magazine

Eleverne fra The animation workshop står bag denne tegneserie-antologi, sprængfyldt med kreative tegninger for en masse fortælleglæde. Et perfekt vindue til fremtidens tegneserieskabere.

https://www.instagram.com/thirdeyemag/?hl=en

Der er endnu flere deltager til dette års zine fest i odense, som laver tegneserier, men listen vil simpelthen blive for lang.

Så hvis man skulle svare på spørgsmålet: Hvad kan zine miljøet tilbyde os tegneserietosser?

Ja, så vil svaret bl.a være en uendelig mængde underholding til meget små penge, men også et vigtigt vindue til skabernes uredigerede kreativitet.

Vi ses i Odense d. 30 april til Zinefest.

-> Se eventet her: https://www.facebook.com/events/1150251645734998

Leave a Reply

Your email address will not be published.