Inden jeg i 2012 begyndte at skrive til Lars Jakobsen, kendte jeg ikke Forlaget Fabel, men jeg havde da haft fornøjelsen af at møde Ganske Vist-skaberen på Hovedbiblioteket i København i 1999. Da jeg flere år senere fortalte ham, at vi havde mødtes på Kulturnat det år, kiggede han lidt spøjst på mig og fortalte mig, at det ikke havde været den mest fornøjelige aften.

11990291_10205987308576551_521449048_o

Ser I, biblioteket havde nemlig fået den geniale idé, at de forskellige fremmødte skabere skulle sidde på noget, der kunne forbindes med deres serier. Ole Comoll sad på et toilet, da hans bog UDSONDRINGER netop var udkommet, mens Peter Madsen sad på en trone, hvilket var passende for en herre, der skrev og tegnede på VALHALLA. Lars Jakobsen sad imidlertid på en halmballe, som jo også passede til livet på gården som i Ganske Vist, men halm har en tendens til at kunne stikke noget i bagdelen.

I de år, hvor komiks.dk, senere Copenhagen Comics, blev grundlagt, er jeg sikker på, jeg også har set Lars Jakobsen både i 2004, 2006, 2008 og 2010, men til samtlige af de festivaler var det andre gæster, der interesserede mig mere end de danske tegneserieskabere. Selv om interessen i de danske skabere voksede stille og roligt, var det ikke før, jeg igen kom i kontakt med Lars Jakobsen i forbindelse med, at han havde inviteret Ben Templesmith til Danmark, at jeg igen begyndte at dyppe tæerne i havet af danske tegneserier.

Men inden jeg fortsætter med at snakke om Forlaget Fabel, er det på sin plads at tage op, hvad det er, jeg vil jeg se på, når det kommer til de danske forlag. Jeg er jo ikke en alvidende nørd, og derfor vil mine skriverier om forlag og skabere være præget af manglende viden, men også af mine personlige synspunkter.

Jeg vil derfor se på, hvem forlagene henvender sig til i forhold til deres udgivelser, hvorfor det er interessant, og hvilke udgivelser der rent faktisk er.

Hanne-Hansen-5-omslagForlaget Fabel har et lille katalog af udgivelser, som først og fremmest henvender sig til dem, der er interesserede i danske udgivelser. Inden for de senere år har forlaget udmærket sig ved at udgive de manglende historier om Arne Ungermanns HANNE HANSEN, men også de nordiske guder af Mik er blevet samlet i DE GAMLE GUDER med forord af Peter Madsen (VALHALLA). Desuden står forlaget også bag Willy Centerets udgivelser af bøgerne om WILLY PÅ EVENTYR, som i år udkom i en flot hardcover-samleudgave.

Fabel har også en del af Jakobsens egne værker, såsom HUSET PÅ SKRÆNTEN og GANSKE VIST i længere form end den, der kendes fra Familie Journalen. Der er dermed noget for alle hos Forlaget Fabel, men det er de ivrige samlere og bibliotekerne, der får mest ud af forlagets hårde arbejde for at bevare den danske tegneseriearv.

11911650_10205987308736555_963038808_n

Og det er netop det, der gør Forlaget Fabel så interessant. Det er ganske vist ældre historier, STYRMAND RASK, WILLY PÅ EVENTYR og HANNE HANSEN. Så hvorfor gøre det?

Det er, fordi de gamle serier er umulige at få fat i på anden måde – der er så få, der f.eks. har brugt så lang tid på at samle f.eks. 600 udklip med Styrmand Rask – det er umuligt at samle i dag,” skriver Lars Jakobsen og fortsætter: “De er stadig veltegnede og har et historisk synspunkt og er en del af vores danske tegneserietradition.

styrmandrask2

Og hvad er det, vi, det danske tegneseriepublikum, kan forvente af Forlaget Fabel fremover?

Såvidt at Forlaget Fabel kan lave et lille overskud på de historiske serier, bliver det med det samme sat i nye tiltag. Forlaget Fabel vil gerne lave specialbøger, også gerne nye om f.eks. tegnere og andre tegneserier, som har et lidt specielt udtryk” svarer Jakobsen.

Fremadrettet kan folk glæde sig til, at STYRMAND RASK bind 2 udkommer i forbindelse med årets Art-Bubble-festival i Rundetårn, og om alt går vel, får bogen EVENTYRET OM DE DANSKE TEGNESERIER også debut i Bibliotekssalen.

11984360_10205987311656628_987539115_o

Således opmuntret, som de siger hos Tegneseriesnak, kan Metronaut kun opfordre til, at I spæner ud og køber nogle af de fantastiske udgivelser, som Forlaget Fabel har at byde på. Nyeste skud på stammen fra forlaget er den sidste samling af Hanne Hansen af Arne Ungermann, som undertegnede ser frem til at læse snart.

Besøg forlaget her

Leave a Reply

Your email address will not be published.