Nyt, anderledes og forvirrende

Under mottoet all new, all different lancerer tegneseriegiganten Marvel her til efteråret et reboot af deres kolossale univers. Men hvad det kommer til at betyde, og hvordan det kommer til at foregå er yderset forvirrende, hvis man ikke har det store overblik over selve universet og de helte, der bebor det.

EdderkoppenFor at starte ved begyndelsen (og det er virkelig begyndelsen, så hold godt fast) så opstod superhelte som Edderkoppen, De Fantastiske Fire, Dæmonen, Projekt X sammen med mange andre i løbet af 1960’erne. Disse superhelte havde alle en forbindelse til byen New York, og derfor var det kun naturligt, at de mødte hinanden en gang imellem. Efterhånden som superheltefænomenet fortsat udvidede sig, begyndte man derfor at omtale det som et sammenhængende univers. Marvel-universet var dermed født og en realitet.

Måden, hvorpå superhelte mødte hinanden, var primært som gæsteoptrædener i hinandens serier, derfor kunne Edderkoppen og Jærven slås sammen, men i sidste ende var dette en konsekvensløs handling. For når kampen var ovre, tog de tilbage til deres egne serier, og ingen af de to havde gennemgået nogen form for udvikling. Ellers kunne man se superhelte kæmpe sammen i Alliancen, hvor de kæmpede mod trusler større, end den enkelte helt kunne klare alene.

Men dette ændrede sig i 1984 med udgivelsen Den Skjulte Strid, hvor Marvel lancerede en samlet historie med deres mest populære superhelte og superskurke. Historien var en af de første, der blev udgivet som en selvstændig historie i et begrænset oplag, og involverede flere forskellige superhelte på kryds af deres respektive udgivelser. Dette format blev umådeligt populært og har holdt ved op til nyere tid. Det betyder, at cirka en gang om året udgiver Marvel en historie i dette format, senest i serierne Civil War og Age of Ultron. Hvis disse navne lyder bekendte, så er det med god grund, da disse udgivelser har fungeret som inspiration til den nutidige bølge af Marvel-film.

Hvad, der gør formatet så unikt, er ikke bare, at heltene samles, men også, at begivenhederne har langvarige konsekvenser for superheltene. Her kan jeg for eksempel nævne Edderkoppens karakteristiske sorte dragt, som han erhvervede sig under Den Skjulte Strid, og som senere viste sig at være en levende ondsindet symbiotdragt, der endte som Krybet – en af Edderkoppens største fjender.

Edderkoppen Krybet Venom

En særegen ting, som dette format kan, er at fortælle en historie, som adskiller sig voldsomt fra normale historier med konsekvenser for hele Marvel-universet. Dette er også gældende for det nyeste skud på stammen, som bliver afviklet over sommeren, og som har fået det retro-lydende navn Den Skjulte Strid. Men inden jeg kan gå i dybden med, hvad Den Skjulte Strid anno 2015 omhandler, er det nødvendigt at dykke lidt dybere ind i Marvels Multivers, og det er her den umiddelbare forvirring starter.

Marvel Multi-hvad-for-et-vers?

Efterhånden som universet udvidede sig, begyndte der også at opstå alternative fortællinger, som ikke var en del af 1960’ernes oprindelige univers. Disse bliver kaldt Hvad-Nu-Hvis, hvor det er muligt at udforske alternative versioner af superhelte. Nogle af de første albums stillede spørgsmål som: hvad nu hvis Edderkoppen var en del af de Fantastiske Fire? Eller Hun-Hulken havde Bruce Banners hjerne? Det mest gloriøse eksempel på dette er Marvel Zombies fra 2005, hvor der findes et helt alternativt univers, hvori alle heltene er omdannet til, ja, zombier.

Braaaiiinnssss...

Braaaiiinnssss…

Disse alternative universer med deres egne fortællinger begyndte at få koder. Universet, hvori det hele startede i 1960’erne, har koden Jord-616, hvor zombieuniverset har navnet Jord-2149. Men disse universer er en del af Marvels Multivers, der indeholder et uendeligt antal af alternative fortællinger og versioner af superhelte, der eksisterer i alternative dimensioner, der igen er fordelt i fortid, fremtid og nutid! Og den samlede betegnelse for alle disse universer er multiverset.

På tværs af multiverset findes der helte, der har vist sig mere bæredygtige end andre. Nogle af de mere populære superhelteudgivelser kommer fra Ultimative-universet også kendt som Jord-1610. Dette univers startede i 2000, var en opdatering af Marvel-universet og gav svar på spørgsmålet om, hvad nu hvis Marvel-universet tog sin start i moderne tid. Der var derfor tale om en tiltrængt opdatering af Marvel-universet og en frisk start for nye læsere.

Her viste blandt andet Edderkoppen sig umådelig populær, og serien fortsætter stadig her 15 år efter med den lille ændring, at Peter Parker som Edderkoppen er død, og en afro/latinamerikansk teenager ved navn af Miles Morales har taget over. Med dette utal af fortællinger og versioner af helte eksisterer der derfor ikke længere et strømlinet Marvel-univers, og enhver ny læser må være virkelig forvirret over disse mange versioner af samme helt. Selv jeg, der har 20 års tegneserieerfaring på bagen, må ofte give fortabt i at holde rede på de mange virkeligheder og versioner af superhelte.

Edderkoppen er død

Gør jeres hoved ondt endnu?

Dette sammensurium af alternativ historiefortælling forsøger Marvel nu at råde bod på. Jeg snakkede længere oppe om det nyeste skud på stammen af sammenhængende historier: Den Skjulte Strid anno 2015. Hvad der kendetegner denne fortælling er ikke kun mødet mellem versioner af superhelte fra Jord-616 som sædvanligt, men derimod mødes helte fra hele multiverset, og enden på Marvel-universet…

Den Skjulte Strid 2015

Næsten.

Når alle Marvels alternative virkeligheder støder sammen, sker der en implosion af multiverset, hvor resultatet bliver ét univers, hvor alle deres mest populære helte kan befinde sig og interagere med hinanden. Det nye Marvel-univers kommer dermed til at se meget anderledes ud, selvom der også vil være nogle få kendte ansigter. Efter Den skjulte Strid ender, vil der gå otte måneder i universet inden all new, all different starter op. Disse måneder bliver vi som læser skånet for, og vi kommer tilbage til et nyt og anderledes Marvel-univers, hvor nye som gamle superhelte har nået at indfinde sig i deres nye roller.

Hvordan kommer det nye Marvel-univers så til at se ud? Kommer vi til at se en zombificeret Tony Stark kæmpe mod superskurke, mens han internt kæmper med sin lyst til at æde de samme mennesker, som han redder? Selvom dette kunne være en god historie, så er svaret nej. Marvel har løftet sløret for nogle af de versioner af superheltene, vi kommer til at opleve i deres nye univers.

Et udpluk!

I det nye univers kommer der blandt andet til at være en bred vifte af Edderkopper, da flere versioner overlever Den Skjulte Strid. Der er således både den trofaste Peter ’Jord-616’ Parker som Edderkoppen, men også Miles ’Jord-1610’ Morales, og endda Edderkoppen-2099, som er en fremtidig version af Edderkoppen. Derudover kommer der også nogle Edderkoppekvinder: Gwen Stacy fra et univers, hvor den radioaktive edderkop bed hende og ikke Peter Parker, og Edderkoppekvinden (SpiderWoman) fra Jord-616.

Edderkoppen Peter Parker Mike Morales

Sammenstødet betyder også, at døde superhelte kan genopstå – det er nemlig ikke så lang tid siden, at Jærven døde. Han havde mistet sin healingfaktor og blev druknet i adamantium, men er han så virkelig død? Svaret er ja, på Jord-616, men ikke i alternative universer. Derfor kommer der en aldrende version af Jærven til at være med, selvom det bliver holdt hemmeligt, hvilket univers han er fra. Det kan derfor være en fremtidsversion, eller en alternativ version, og det er ikke den eneste Jærven, vi kommer til at møde. Logan har en datter/klon på Jord-616, der er kendt som X-23, som også vil fungere i rollen som Jærven. Komplet med sin ”fars” klassiske blågule kostume.

aNaD Jærven

Men også andre døde helte genopstår. Kaptajn Amerika er død på Jord-616, og Sam Wilson (bedre kendt som Falken) tog over. Han vil være i selskab med en 90-årig Steve Rogers og Jane Foster, som er den kvindelige udgave af Thor. Af andre superhelte bliver også en ny Hulk nævnt sammen med en genoplivet Karnak, Jernmanden og et splittet Fantastiske Fire, hvor Tingen har sluttet sig til Guardians of the Galaxy, og Flammen har bosat sig hos rummutanter, og Mr. Fantastisk og Den Usynlige Kvinde er begge forsvundet.

aNaD 01

I alt har det nye all new, all different 45 nye titler på programmet og er det største, som er sket inden for Marvel-universet siden dets skabelse. Personligt glæder jeg mig til at se, hvordan det kommer til at fungere, men er også lidt nervøs over Marvels trang til reboots. Det er nemlig ikke mere end to år siden, at de rebootede og relancerede alle deres titler. Dette blev gjort ved at lave drastisk om på alle deres superheltene og nulstille deres titler. Det her lugter lidt af det samme. Dog fortjener det nye univers en chance, forvirrende som det nu engang er, og denne superheltenørd krydser fingre og håber optimistisk på det bedste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.