Thors hammer Mjølner er et mægtigt våben og kan kun bruges af dem, der viser sig værdige. Men hvad betyder det at være værdig, og hvordan fungerer dette legendariske våben fra Asgård? Metronaut undersøger dette fænomen nærmere – både de vanvittige teorier samt hvordan film-, myte- og tegneserieserieversionen repræsenterer Mjølner.

For over tusind år siden var asatroen den dominerende religion i Norden, man da kristendommen kom til, måtte asatroen vige pladsen og endte med at blive reduceret til, hvad vi genkender som den nordiske mytologi. I dag er asatroen igen en anderkendt religion i Danmark, men siden dens opståen har asatroen været en uudtømmelig kilde til inspiration for forfattere verden over.

Thors hammer

Peter Madsens Valhalla

På dansk jord findes Peter Madsens klassiske Valhalla-serie, som næsten gengiver fortællingerne fra den nordiske mytologi en-til-en. Der har også været Lars-Henrik Olsens bogserie om Erik Menneskesøn, der formåede at skabe en ny fortælling om guderne, mens den samtidig genfortalte alle de gamle myter.
Norden har dog ikke patent på de nordiske guder og gudinder, og i 1962 skabte Stan Lee, Martin Lieber og Jack Kirby deres version af de nordiske guder i form af superhelten Thor, som optrådte for første gang i Journeys into Mystery nummer 83, og som tro mod sin oprindelse havde sin magiske hammer Mjølner med sig, og de to blev hurtigt en fast integreret del af Marvel-universet.

Dog har den nordiske mytologi og Marvel meget forskellige opfattelser om, hvad Thors hammer kan. Den nordiske mytologi beskriver Mjølner som en hammer smedet af dværge i forbindelse med et væddemål, og hvis egenskaber er som en magisk boomerang, der samtidig kan styre vind og vejr samt bringe døde geder til live igen.

Bortset fra gederne har Marvels udgave af Thors hammer lignende egenskaber – og lidt til. Her blev Mjølner smedet i hjertet af en døende stjerne og har følgende egenskaber: skyde energi, tillade flyvning, skabe energibarrierer, fornemme energi, absorbere og omdirigere energi, teleportere, kontrollere stof på molekylært plan, lade folk genopstå fra de døde, styre Alpha-partikler, neutralisere negativ energi, kontrollere kosmisk energi samt energi fra mørke dimensioner, manipulere elektromagnetisme, gøre bæreren usynlig, fremkalde fortidsvisioner, manipulere sjæle, absorbere livsenergi, sanse illusioner, fase igennem faste objekter, sende beskeder gennem dimensioner, øjeblikkeligt dræbe udøde, transformere/forklæde bæreren, er immun over for energiangreb, tillade tidsrejser og gøre bæreren i stand til at forstå og tale alle sprog, og den tillader kun at blive båret af dem som er værdige.

Thors hammer

Kaptajn Amerika får Thors hammer til at rykke sig en smule i Avengers: Age of Ultron.

Trods Mjølners mange brugsmuligheder i Marvel-universet så lad os fokusere på den sidstnævnte egenskab: den som er værdig, som også var grundlaget for en af de sjovere scener i filmen Avengers: Age of Ultron. I scenen forsøger de forskellige medlemmer af Alliancen at løfte Thors hammer, men forgæves, hvilket Thor forklarer med, at de ikke er værdige til at bære det legendariske våben. Tony Stark påstår dog, det er et trick, og at Mjølner er i stand til at genkende Thors fingeraftryk.

Men hvad nu hvis det ikke er Thors fingeraftryk, som Mjølner aflæser, men i stedet Thors DNA? Nu kommer sølvpapirhatten på, for skal man bevise sig værdig for at løfte Thors hammer, eller er det i virkeligheden et spørgsmål om teknologi og genetik?

I filmen kan det observeres, hvordan Kaptajn Amerika er i stand til at rykke en smule på Mjølner, og senere løfter androiden Vision hammeren uden problemer. Et simpelt svar på, hvorfor de kan påvirke hammeren, er, at de to er værdige.

Allerede i den første Kaptajn Amerika-film beviser Steve Rogers, at han er godt menneske, og gør sig dermed værdig til at indgå i Supersoldat-programmet. Ydermere har han også vist offervilje og fokus på altid at gøre det rigtige uanset konsekvenserne. Således styrter han ned med et fly, og i Captain America: The Winter Soldier ofrer han hele S.K.J.O.L.D’s efterretningstjenestevæsen og næsten sig selv for at gøre det rigtige og redde sin ven. På trods af at han ejer de rigtige værdier og inderst inde er et godt menneske, er det muligvis denne tankeløshed over for konsekvenser og hans dødsønske, i sidste ende, der gør ham uværdig til at bære Mjølner.

Dette kan forklare Kaptajnens værdighedsproblem, og hvorfor han ikke formår at løfte Mjølner. Men hvad så med Vision, hvordan kan han være værdig? Hertil kan der findes fire forklaringer. Den første er, at Vision løfter Thors Hammer, kort efter han er blevet skabt og derfor ikke har nået at begå nogle uværdige handlinger. Dette virker dog usandsynligt, for så burde alle nyfødte være i stand til at løfte Mjølner.

Thors hammer

Vision løfter Mjølner uden besvær.

Den anden teori er, at Vision er et kunstigt menneske, en androide, altså er han et objekt og kan derfor ikke dømmes af Mjølner som værdig eller uværdig, da Vision som objekt ikke er anderledes end et bord, der sagtens kan bære Thors hammer.

De to sidste forklaringer knytter sig til den gule sten, Vision har i panden, som bekendt er én ud af seks evighedsstene, og denne sten er ’The Mind Stone’ eller sindsstenen på dansk.

Denne sten er et ældre og mere magtfuldt objekt end Mjølner, og derfor trumfer den enkeltvis i styrke, eller også ligger forklaringen i, at sindsstenen er grundlaget for den kunstige intelligens, som både Vision og Ultron besidder.

Thors hammer

Kæledæggen Vision og problembarnet Ultron.

Med denne teori bliver det samme præmis som i filmen Tvillinger med Arnold Schwarzenegger og Danny DeVito, hvor videnskabsmænd forsøger at skabe det perfekte menneske, men ved fødslen opstår der en bivirkning, som de ikke havde taget højde for. Der bliver nemlig født to børn – det ene et perfekt fysisk og mentalt eksemplar af menneskeheden samt et affaldsbarn med alle de overskydende urene værdier og kendetegn. I Avengers: Age of Ultron er Ultron den uheldige. Han er affaldsbarnet, mens Vision er den perfekte udgave, fri for alle uværdige kendetegn, der i stedet overgik til Ultron. Da Vision er renset for uværdige værdier, kan han dermed løfte Mjølner.

Men med henblik på Tony Starks teori om genetik og teknologi er der også svar at hente her, også selvom det betyder, at sølvpapirhatten må komme på. Mjølner er skabt i hjertet på en døende stjerne, men er stadig resultatet af overlegen teknologi. Som bekendt er Thor heller ikke en gud, men et interdimensionelt rumvæsen med lang holdbarhedsdato, og hvad vi dødelige fortolker som magi på deres side, er jo i virkeligheden bare stærkt avanceret teknologi. På den måde burde det være muligt for Mjølner at være i stand til at aflæse og genkende værdighed i menneskeligt DNA, eller også godkender den kun Thors DNA, og det er her, det bliver virkelig syret. For hvis den kun erkender sig ved Thors DNA, så må det betyde, at Thor og Kaptajn Amerika er i familie!

Tænk tilbage på den første Thor-film, hvor Odin er i stand til at bære Mjølner, og da Thor og Odin nødvendigvis må dele ensartet DNA, må det betyde, at Odin og hans familie bliver genetisk genkendt af Mjølner som værdige bærere. Da Odin yderligere besidder en overlegen teknologi, har han dermed også mulighed for at fjerne den del af Thors DNA, som Mjølner vil genkende, og da Thor senere genvinder sine kræfter, er det ved at overvinde Odins undertrykkelse af værdighed-DNA, da Thor er i stand til at bevise sig selv uden brug af sine gudelige evner. Derfor kan det påstås, at Odin og hans efterkommere er i stand til at løfte Mjølner, da hammeren genkender genetisk bestemt værdighed indlejret i DNA’et på Odins slægtslinje.

Thors hammer

“Du får først dit legetøj tilbage, når du har bevist, at du er værdig!”

Men inden Thor overvinder Odins teknologiske besværgelse pålagt hans DNA, har Thor en overlegen og arrogant attitude. Er det utænkeligt at forestille sig denne spradebasse-version af Thor tage en tur til jorden i sin vilde ungdom for tusind år siden, hvor han muligvis blærede sig med sin gudestatus over for et par velvillige vikingetøser, hvor han muligvis gjorde en af disse piger gravid, og denne efterkommer endte med at emigrere til USA, hvor deres familienavn var ændret til Rogers, og som i 1917 fødte Steve Rogers a.k.a Kaptajn Amerika?

Jeg vil give, at denne sølvpapirhatsteori er lidt langt ude, men stadig er den ikke utænkelig og kan forklare, hvorfor Mjølner genetisk genkender noget udvandet DNA fra Thor i Kaptajn Amerika og lader ham flytte hammeren en smule. Men hvad så med Vision? Hvordan kan han genetisk være i stand til at løfte Thors hammer ubesværet?

Svaret på dette ligger i scenen, hvor Vision bliver skabt. Her er der en række personer, som har indflydelse på hans skabelse og hans personlighed. Der er sindsstenen, Ultron, Bruce Banner og Tony Stark, men i sidste ende er det Thor og Mjølners tordenkile, der færdiggør Vision.

Med hammerens mange egenskaber er det så utænkeligt, at der er blevet overført noget af Thor eller Mjølners ’DNA’ til Vision, og på den måde er Thor, Mjølner og Vision teknologisk i familie med hinanden? Dette giver kun endnu mere mening, når Visions evner bliver taget i betragtning: han kan flyve og fase gennem solide objekter – begge evner, som Mjølner også besidder. Denne teknologiske/genetiske kobling, som Vision har til Thor og Mjølner, er, hvad der gør ham i stand til at løfte Mjølner.

Således er Thor, Kaptajn Amerika og Vision i familie, eller også har de bare en superhelteegenskab – værdighed – tilfælles, men uanset hvilken teori man hælder imod, så kommer vi ikke uden om, at Mjølner er et mægtigt våben med en uudtømmelig række af magiske og mystiske egenskaber, der adskiller sig drastisk fra dens oprindelse i nordisk mytologi.

Hvad er din teori?

Leave a Reply

Your email address will not be published.