Hvis du er rollespiller, har du måske oplevet, at der udkommer en ny udgave af det system, du og dine kammerater spiller. Det sker nemlig for stort set alle populære rollespil, og mens der kan være mange grunde til nye udgaver af et givent rollespil, så er stagnerende salg af den nuværende udgave og ønsket om innovation og friskhed to af nøglepunkterne for udgiverne.

NEW-DD-Logo

Det ikoniske rollespil Dungeons & Dragons er ingen undtagelse. Siden den spæde start i midten af 70’erne er der udkommet adskillige udgaver af spillet, og siden sommeren 2014 har tusinder og atter tusinder af spillere rundt om i verden haft glæde af den femte udgave, officielt kaldet Dungeons & Dragons 5th Edition (D&D 5e).

Ifølge udgiveren af Dungeons & Dragons, Wizards of the Coast, deltog mere end 75.000 spillere i spiltesten af Dungeons & Dragons 5th Edition. Under spiltesten kunne man gratis downloade en ufærdig udgave af spillets regler, som man så kunne spille, hvorefter man blev opfordret til at komme med konstruktiv kritik og derved hjælpe med at forme spillet inden dets endelig udgivelse.

Monster-Manuel-Cover-Art Dnd5e-phb dmg-5e-cover

Den endelige udgivelse skete så i andet halvår af 2014. Her blev de tre grundbøger – Player’s Handbook, Dungeon Master’s Guide og Monster Manual – udgivet forskudt fra hinanden. Dette var en afvigelse fra normal praksis, da de tre grundbøger normalt udgives sammen. Efterspørgslen var enorm, og Player’s Handbook toppede i et par dage e-handelsgiganten Amazons liste over de bedst sælgende bøger. Det må siges at være noget af en bedrift af flagskibet for niche-hobbyen bordrollespil.

Cambian-36Hvad er Dungeons & Dragons 5th Edition så for en størrelse? Denne nyeste udgave af rollespilsmastodonten er på mange måder en hyldest til de tidligere versioner af spillet. Hver udgave forsøger at bringe noget nyt. At være innovativ. Den fjerde udgave af Dungeons & Dragons afprøvede i den grad spillets, og ikke mindst spillernes, grænser, og den sammenlignes ofte med online rollespil som World of Warcraft. Resultatet blev en version af spillet, der på mange måder splittede kundebasen. Enten elskede man spillet, eller også hadede man det.

Med denne seneste udgave af Dungeons & Dragons har et af kernekoncepterne været, at rollespillere atter skal samles om det ikoniske rollespil. Fanbasen skulle heles, så at sige. Man vil simpelthen have, at fans af det gamle Advanced Dungeons & Dragons skal kunne sidde ved samme bord som tilhængere af Dungeons & Dragons 3rd Edition eller dets afløser, og at alle omkring skal have fornemmelsen af, at de spiller et spil, der taler til dem.

npc2-dmg-5eDer er samtidig sket en markant ændring i måden, hvorpå spillet promoveres, og den hastighed hvormed bøger udgives til spillet. En kritik af tidligere versioner har været, at spillet blev for oppustet med en lind strøm af regelbøger. Det forsøger man at undgå ved at udgive væsentligt færre bøger. I stedet har man valgt at producere produkter på tværs af de forskellige medier, således at der nu også fokuseres på brætspil og computerspil, og at der er en vis synergi mellem medierne og de historier, der fortælles.

Selve spillet er vitterligt en hyldest til tidligere udgaver med spilmekanikker, der smager lidt af tidligere udgaver, men som samtidig er innovative og forfriskende. Er det så et godt mix? Ja, du kan jo hente reglerne på den officielle Dungeons & Dragons-hjemmeside, samle nogle venner om et bord og ellers begynde at rulle nogle terninger!

HER ER REGLERNE

Leave a Reply

Your email address will not be published.