Jeg tager mine børns kulturelle opdragelse meget alvorligt.

Det betyder, at begge mine børn er blevet tvangsindlagt til at se alt det Batman- og Superman-tegnefilm, jeg kunne finde, fortalt dem historie om, hvor fantastisk alt Star Wars er, og generelt bare forsøgt at lære dem forskellen på god og dårlig underholdning.

Men det er svært. Der er vanvittigt mange børnekanaler nu. Da jeg var lille, fik vi børn én time hver dag i hele tv-døgnet. Nu handler det mere om at begrænse end at eftersøge.

Adventure-Time_CharactersMin børns tv-opdragelse handlede også i svær grad om, at jeg vidste, at jeg ville komme til at se en frygtelig masse børne-tv, og så kunne det altså lige så godt være noget, jeg selv gad at se.  Og her er der bestemt en kanal, der har vist sig at have mest far/børn-tegnefilm: Cartoon Network.

Denne artikel skal ikke forstås som en reklame for Cartoon Network. Det er bare den kanal, hvor der tilfældigvis er flest shows, jeg gider se sammen med mine børn – som mine børn også gider se. Eller det er måske ikke så tilfældigt, for det er lykkedes CN at tiltrække en masse unikke talenter, og det virker, som om de har en helt klar plan for, hvad de vil. Og jeg elsker det!

Det, der startede min kærlighedsaffære med CN, var helt klart Eventyrtid. Og det er stadig et af de mest unikke shows, jeg nogensinde har set. Selv hvis man tager ikke-animerede shows med.  Jeg har hørt serien blive beskrevet som: hvis du som barn legede med alt dit legetøj på én gang. Riddere og dinosaurer. Vampyrer og robotter.

wallpaper-2-1600x900Mine børn elsker eventyrdelen, og at alting er så overdrevent. Der er ingen tyk morale. Det er bare vanvid. Det er det, jeg elsker. Historierne er så mærkelige, at jeg er ret sikker på, at meget af det flyver lige hen over hovedet på mine børn, men den gør det så genialt, at vi alle sammen kan more os. Det SKAL ses. Og da der er 6 sæsoner, er der nok at gå i gang med.

Ungerne har to absolutte CN-favoritter. Clarance og Onkel Morfar. Begge shows er også her meget absurde, men på hver deres egne måder. Clarance er historien om dreng, som ikke er den hurtigste knallert på havnen. Men han har hjertet på det rette sted. Hvis man ser helt nøgternt på serien, er den faktisk en meget socialrealistisk serie (hans ene ven bor i en trailerpark og er hardcore ADHD’er). Det viser bare, hvor velskrevet den er, for det ser mine unger ikke. De ser bare nogle skøre unger, der laver en masse ballade.

Uncle_Grandpa_PR-2Onkel Morfar har valgt kun at være absurd uden at tage nogen som helst hensyn til historie. Det er som at se de der tegnefilm, der var mellem sketchene i Monty Python.  Det er svært at beskrive, hvad det handler om. Han kører rundt i autocamper med en firbensmand, et levende stykke pizza og en tiger og hjælper børn. Eller det gør han så ikke. Mest sker der bare ting, og ungerne er vilde med det.

GumballIIIMen min yndling er uden tvivl Gumballs Fantastiske Verden. Det kombinerer alt, hvad der er godt fra de andre tre serier. Kort fortalt er det historien om Gumball (som er en talende blå kat) og hans (adoptiv-)bror, en talende fisk – med arme og ben. Igen har historierne mange lag, så der er rigeligt til både mig og ungerne.  Rent visuelt er det også en fest, for selvom det meste af showet er traditionel 2D-animation, er der også noget 3D, lidt claymation, dukker, papirklip og en enkelt af Gumballs klassekammerater er et ægte menneske med øjne klistret på hagen og vendt på hovedet.

Det er med alt tydelighed folk som mig, der får lov at lave tegnefilm for tiden, og jeg kan ikke få nok!

Hvad ser I ?

Nogle gange er man bare nødt til at se stort på børneopdragelsesreglerne og så bare flade ud foran flimmerkassen med ungerne. Det gør vi alle sammen. Når DU gør det, hvad ser I så? Fortæl os i kommentarerne, hvad den bedste tegnefilm for børn OG voksne er i øjeblikket.

3 Responses

 1. Kim L Larsen

  Da vi ikke kan tage Cartoon Network herhjemme, har jeg aldrig set eller hørt om hverken Clarence eller Onkel Morfar. Eventyrtid har jeg set lidt af her og der, og det siger mig INTET. Tværtimod finder jeg det anstrengende og meget søgt.

  Derimod ELSKER jeg Gumball. Det blev vist på Ramasjang/Ultra, og går bare rent ind i butikken her. Jeg kommer altid til at virke lettere hysterisk når jeg ser det, hvilket er til stor morskab for resten af familien. Noget af det der virker rigtig godt i Gumball, er de eminente danske stemmer.

  Svar
 2. Morten Klitgaard

  Herhjemme er de nævnte serier på Cartoon Network også i meget høj kurs og generelt er Cartoon Network den kanal både den mindste (pige, 5) og den største (dreng, 9) kan blive enige om at se på. Derudover så er der også meget stor tilfredshed herhjemme med både Star Wars Rebels (Disney XD), Phineas & Ferb og Ninjago – både fra de to børn og de to voksne.

  Udover de nævnte serier er ungerne også vilde med Svampebob Firkant (Nickelodeon)….men eftersom de bliver fuldstændigt hyperaktive af at se serien (både under og efter) bliver der som regel nedlagt veto fra de voksne når serien toner frem på fjernsynet.

  Svar
 3. Peter Henriksen

  Hej er helt enig med Søren. Cartoon network, er i en liga for sig selv, når det gælder gode tegnefilm til børn. Specielt Gumball er hel fantastisk. Vi elsker den serie. Men også de andre serier som de sender er fantastiske.

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.