Når talen falder på animationsfilm, tænker de fleste nok (som undertegnede) først og fremmest på filmene fra Disney og Dreamworks.

Eller kortfilm som de gode gamle Tom og Jerry eller Den Lyserøde Panter. Måske har man stiftet bekendtskab med japanske animefilm. Men der er en kæmpe verden af animationsfilm derude – og vel at mærke også animationsfilm for voksne. Og de får nu deres egen festival herhjemme. Den 27. januar skydes VOID-festivalen i gang i Cinemateket, og der er hele 26 visninger på programmet i løbet af de 5 dage, festivallen varer. Visningerne krydres med instruktørbesøg og debatter.

Festivallens åbningsfilm er den franske AVRIL ET LE MONDE TRUQUÉ (2015 – April And The Extraordinary World) om pigen April og hendes talende kat, der drager ud for at finde Aprils forældre, der er forsvundet sammen med massevis af andre forskere og videnskabsfolk. Omtalen af filmen lover, at den “trækker tungt på steampunk-traditionen“, og allerede der er jeg interesseret, selvom jeg ikke kender supermeget til steampunk – men en del af det at gå på festival handler også om at lære nye ting at kende.

Og der bliver rig mulighed for at lære instruktøren Bill Plympton at kende. Ikke bare viser VOID alle hans 6 spillefilm og et program, der samler 90 minutter med et antal af hans kortfilm. Man kan også møde Plympton selv, der er til stede torsdag, fredag og lørdag for at introducere sine film og stille op til Q&A bagefter under ledelse af filmskribent Christian Monggaard. Fredag er der desuden Master class med Plympton, hvor man kan komme helt tæt på ham. Hvis man kun kan være til stede på festivalen en enkelt dag og gerne vil møde Plympton og hans skæve filmunivers, så er det lørdag, der skal sættes kryds ved. Her vises hele 4 af hans film. Programmet med kortfilm spiller om søndagen.

Hvis man søger noget mere alvorligt, er der også mulighed for det. Torsdag er der et dobbeltprogram om Colombia med en debat imellem de to film. Først vises filmen BANISHED (2014), der foregår i en nær og apokalyptisk fremtid. Filmen kaldes “en stilfuld, dystopisk advarsel om konsekvenserne af krig og politisk apati“. Visuelt har instruktøren taget udgangspunkt i tusindvis af billeder af byen Bogota og brugt dem til at skabe detaljerige tegninger. Herefter er der debat med antropolog og dokumentarist Tanja Wol, journalist på DRs udlandsredaktion Jørgen Laurvig og Colombia-ekspert Jairo Munive fra DIIS. Debatten sætter fokus på konflikten og det politiske klima samt menneskerettighedernes trange kår i Colombia. Og endelig rundes der af med filmen SABOGAL, der blander fiktion og dokumentar. Den fiktive advokat Sabogal går ind i sagen om det virkelige mord på systemkritikeren Jaime Garzón i 1999. Filmen blander ikke bare forskellige animationsteknikker, men også arkivoptagelser fra TV.

Derudover byder festivalen på et humoristisk, men dog seriøst kig på en lettisk depression, en amerikansk tændstikmand med svigtende hukommelse, en dyster fortælling om en dreng i farver, der bor på en farveløs planet, en fransk blanding af krigens gru og eventyrets befrielse. Endvidere animerede fortolkninger af Edgar Allan Poes gyserhistorier, spansk stop-motion-splatterkomedie, en japansk detektivhistorie, japansk anime om at stå i skyggen af en berømt far og tjekkisk stop-motion-opdatering af historien om “Den lille havfrue”. Derudover en japansk kultklassiker, østrigsk ørkenfilm udelukkende filmet fra oven, taiwansk dukkefilm i 3D, belgisk hævndrama, europæisk premiere på “årets mindfuck” (WHEN BLACK BIRDS FLY) og animeret dokudrama om den polske eventyrer Adam Winkler. Og endelig er der et program med årets afgangsfilm fra The Animation Workshop, der ligger i Viborg.

Som det ses, er animationens verden stor og alsidig, og hvad enten man er aficionado eller bare er nysgerrig, er der med garanti noget, der kan trække.

Festivallen løber over 5 dage fra onsdag 27. januar til søndag 31. januar,  og alle visninger er i Cinemateket, Gothersgade 55, hvor der også kan købes billetter. Prisen er 70 kr. pr. billet (eller 45 kr., hvis man er medlem af Cinemateket).

Hele programmet og yderligere info om de enkelte film kan findes på VOIDs hjemmeside.

Leave a Reply

Your email address will not be published.