Metronaut stødte ind i en gruppe af mennesker for nyligt, som hver sommer klæder sig ud, for at turnere rundt til museer og forestillinger rundt om i landet, klædt ud som romerne. Vi fik en af dem til at skrive lidt om dem selv, og det kom der følgende artikel ud af. Metronaut præsenterer: De romerske legionærere fra Legio VI Victrix, Cohors II Cimbria.

De fine mennesker du ser ovenover er romerske legionærere fra Legio VI Victrix, Cohors II Cimbria, eller på dansk: Den 6. legion, anden kohorte. En dansk reenactment gruppe der formidler om romerne i det første århundrede samt deres udstyr. Vi romere tager til forskellige jernalder markeder, museer etc. og viser hvad vi kan.

Udstyret vi har på er 90% historisk korrekt, de 10% er eventuelle fejl eller bare fordi vi ikke har meget historisk viden om delene.

Våbnene som vi bruger er alle lavet af jern, det gælder vores gladius (Se billedet), vores pugio (En lille daggert) og pilum (Et kastespyd), de første to kræver våbentilladelse at eje.

Vores scutum (Vores firkantede skjolde) er lavet af krydsfiner (Som romerne opfandt) og pålagt med hør på bagsiden og skind på forsiden, og så er der en messing eller læderkant for at holde det hele sammen. Skjoldbulen er selvfølgelig også lavet af jern.

Med rustninger har vi normalt to slags, en Lorica Hamata, en ringbrynje der vejer alt fra 8-12+ kg, og en Lorica Segmentata, en plade brynje som, efter navnet er lavet i segmenter som holdes sammen med læderstropper, vejer normalt 8 kg.

Hjelmene, på latin kaldet en Galea eller Cassis (Herfra kommer udtrykket at få en på kassen, at få en på cassis) disse er også lavet af jern og har på fleste af dem dekorationer lavet af messing.

Romerne

Jeg blev selv medlem af foreningen da jeg synes romerne er spændende, og det er da også fedt at bruge en weekend på at lege med våben og andet udstyr, mens flere hundrede (Og i sidste weekend da foreningen var i Xanten til et stort arrangement, flere tusinde) kigger på for at se på en, sove i telt og lære historie på samme tid, en rigtig god kombination.

Der er også et dejligt fællesskab, da der ikke er mange mennesker i Danmark der laver romersk reenactment, har vi et dejligt og forholdsvis tæt fællesskab, men der er altid plads til flere! Jeg blev selv medlem af foreningen i Marts sidste år, jeg kom som den mærkelige knægt på 18 år, og blev budt velkommen med åbne arme af alle de andre romere.

 

Når vi er afsted, starter vi normalt fredag aften med at mødes hvor vi skal være,  de fleste biler og trailere propfyldte, vi sætter telte op og bygger lejren op, får nogle øl og hopper til køjs.

Dagen efter starter vi med morgenmad, cirka klokken halv ti er vores legionærere oprustede i fuldt udstyr, derefter har vi to shows om dagen normalt, disse indebærer en kort introduktion af romere og hvad de har lavet i Danmark, kort forklaring om udstyret og herefter viser vi tre ud af fire formationer som romere brugte, de er:

Cuneum, en spydspids formation, der bruges til at trænge igennem linjer eller for at få flere steder at slå ned på fjenderne.

Murum, en skjoldmurs-formation hvor der laves to rækker, så sætter den forreste række sig ned på knæ mens den bagerste række løfter deres skjolde op for at færdiggøre den anden del af muren.

Og den kendte Testudum, skildpadde formationen hvor forreste række flytter deres skjolde foran dem og hæver dem lidt, imens rækkerne bag dem former et tag.

Den sidste formation som vi dog ikke viser er en Orbis, en cirkel formation der normalt bruges som sidste udvej hvis man er omringet.

Efter legionærerne kommer Collegium Potus, Danmarks bedste (Og eneste) gladiatorkampgruppe og kæmper.

 

Når markedet lukker, så tager vi udstyret af (I hvert fald rustningerne) og slapper af, får noget aftensmad og derefter nyder aftenen med bål og hygge.

Søndag er det samme dog i stedet pakker vi ned efter lukketid.

 

Reenactment er en dyr, men god fornøjelse. Til at starte med udlåner foreningen det basale udstyr, dette er normalt en hjelm, segmentata, gladius, bælte og pugio. Det lånte udstyr kan på et senere tidspunkt købes ved at snakke med bestyrelsen.

Til at starte med foreslår vi at medlemmer laver deres egen tunika af uld, dette koster for legionærerne omkring 350-400 kroner, dette går selvfølgelig an på stoffet og størrelsen, stoffet vi bruger er 100% uld men 80% uld kan accepteres,

Der skal selvfølgelig også bruges fodtøj, normalt er det Caligae, altså åbne støvler som blev brugt af romerne, disse kan laves selv eller kan købes, de er lavet af læder og har jernsøm under.

Derefter, når alt det nødvendige udstyr er samlet sammen, kan du så supplere med forskellige ting som spisesæt, smykker osv. Da vi sover udenfor i teltene, foreslår jeg at man køber en feltseng og en sovepose, der kan holde til kolde danske nætter.

 

Du kan skrive til os på Facebook hvis du vil høre mere om foreningen. Ellers kan du møde os på Lundeborg jernaldermarked d. 16 og 17 Juli.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.