DSC_0859

Det var en smuk, solrig søndag, som bedst burde være tilbragt ude i det grønne, men for en hel skare dedikerede spil- og cosplay-entusiaster stod dagen i spillets tegn, da DR’s Koncerthus åbnede dørene for deres ”Frit Spil”-event i søndags.

DSC_0860

Der var stort fremmøde til årets Frit Spil.

Efter at have været til Genki og Comic Con Malmö var jeg lidt spændt på både fremmøde og kvalitet af arrangementet. Da vi ankom klokken 12, var der allerede en lang kø af cosplayere og børn og voksne i alle aldre. Programmet havde også et par gode trækplastre, der foruden en masse af spil bl.a. bestod af ”Troldspejlet Live” med Danmarks ur-nørd Jakob Stegelmann, Mario Kart-turnering, Cosplay Catwalk og kåringen af årets bedste brætspil i form af den prestigefyldte pris ”Guldbrikken”.

En af de mere imponerende cosplayere til stede – Predator!

 

DR’s Koncerthus leverede en fantastisk ramme for arrangementet. Ved indgangen stod klassiske arkadespil og flipper-maskiner i fortræffelig tilstand. Det var sjovt at overhøre fædre fortælle deres vantro børn, at disse maskiner var de ultimative spilmaskiner, inden hjemme-PC’en og diverse konsoller gjorde deres indtog i de danske hjem. Undertegnede fik spillet 1942, Frogger, Arkanoid samt andre klassikere sammen med sønnike, som uden besvær eller uddybende forklaringer fik styr på både gameplay og kontrol med kun et par knapper og et joystick til rådighed. Indrømmet, mit nostalgiske hjerte banker stadig for den simple arkade-oplevelse.

DSC_0880

Klassiske arkadespil ved indgangen.

Nedenunder i de andre sale var der linet op med PC’er, moderne konsoller og forskellige brætspil til fri afbenyttelse. Sønnike fik sig en meget underholdende dans på PS4’s ”Just Dance 2015” sammen med en bevinget anime-cosplayer (jeg har desværre ikke viden nok på området til at kunne identificere, hvilken karakter vedkommende var klædt ud som – sorry!).

DSC_0927

Bemærk, at bag den bevingede cosplayer står en bogstavelig ”wing-girl”, der yder vinge-support under den hektiske dans.

Derefter fik vi afprøvet brætspil i et yderst hyggeligt belyst lokale, hvor stemningen var rolig, hjælpende (de havde game-mestre på hvert bord til at hjælpe én i gang), og folk fik spillet med/mod hinanden, selvom man måske ikke kendte hinanden på forhånd. Vi satte os tilfældigvis ved spillet Drage-Rally og dystede med andre om, hvem der først kunne flyve sin drage rundt om bjerget, båret frem af både antal øjne og ”vindstød” fra hvert terningekast. Det var en større succesoplevelse, og vi forstår godt, at spillet senere på dagen vandt i kategorien årets børnespil.

DSC_0934

Drage-Rally var en succes og vandt årets Guldbrik-pris i kategorien bedste børnespil.

Efter en stemningsfuld brætspiloplevelse gik vi videre til e-games-rummet, hvor Counter-Strike, Mario Kart, Fifa 2016 (allerede!?) og andre mere konkurrenceprægede spil herskede. Der var mulighed for at prøve kræfter af mod nogle af Danmarks dygtigste Counter-Strike-spillere – ikke noget hverken undertegnede eller hans søn turde kaste sig ud i, men der var også fremvisning af andre spil såsom PS4’s Uncharted og Flower. Jeg var især imponeret over PS4-spillet ”Flower”, hvor man udlever en blomsts drøm og skal styre vinden for at manøvrere blomstens kronblad rundt i forskellige scenarier; i takt med at at man finder flere blomster, øges det antal kronblade, man styrer, og nye områder åbnes op. Det lyder måske ikke så spændende som andre ”red verden”-spil, men styringen, musikken og gameplayet virkede yderst tiltrækkende på en ældre herre, der mere har brug for at afstresse foran skærmen end at nedslagte fjender.

Dagens højdepunkt for nok de fleste tilstedeværende var, da Jakob Stegelmann indtog scenen med ”Troldspejlet Live”. Vi nåede desværre ikke hele foredraget, men så heldigvis Stegelmanns gennemgang af computerspillenes udvikling igennem tiden. Det var fedt at opleve, hvordan publikum klappede, hver gang et spil blev vist og beskrevet kyndigt af Jakob, for man kunne mærke, at mange til stede havde spillet de gamle klassikere og viste deres respekt og taknemlighed ved at huje, heje og klappe – Monkey Island var et af de spil, der høstede mest jubel fra publikum – det forstår man godt, når man engang har prøvet spillet.

DSC_0992

Her viser Jakob Stegelmann klip fra Monkey Island, og publikum jublede. Desværre er fotografen kun halvanden meter høj, så det var lidt svært at fange et godt billede.

Jakob adresserede også det punkt, at i ”gamle dage” var der ikke megen hjælp at hente nogle steder for at komme videre i spil såsom en ”rewind-knap” eller en online gennemgang af spillet på Youtube. Dengang handlede det simpelthen om at spille en bane 4000 gange, inden man endelig formåede at gennemføre. Stegelsmanns foredrag blev afsluttet passende med en fremvisning af Iron Maidens seneste musikvideo, Speed of Light, hvor maskotten Eddie bevæger sig igennem nogle stadier af computerspillets historie – I kan se den her – den er ret god.

Efter Troldspejlet Live genbesøgte vi mange af de spil, vi havde været forbi ved ankomst, og blev meget imponerede af et par analoge sportsspil. Det ene analoge spil, Klask, fungerer ved brug af kraftige magneter under spilpladen til at styre en spiller, der skal få en bold i modstanderens hul. Det er et relativt simpelt, men hurtigt spil, der kræver finesse for at manøvrere bolden i mål og samtidig undgå at få hvide ”forhindrings”-magneter på sin egen spiller. I kan læse mere om klask her.

DSC_0967

Spillet Klask vakte stor begejstring og er nemt tilgængeligt for spillere i alle aldre.

Så fik vi brugt mest tid på fodboldspillet Flickball, hvor man skal placere sine fodboldspillere strategisk på en fodboldbane-plade og ”flicke” en flad puk imellem spillerne for at score mål. Spillet blev udviklet bl.a. for at træne finmotorik hos unge børn, og det sælges til fritidshjem, skoler og også private. Jeg har aldrig været en fan af fodbold, men som et strategisk sportsspil fungerede det rigtigt godt, og sønnike fik tævet sin far 3-2 under kyndig vejledning af Tim Monrad Larsen fra Flickball Danmark.

DSC_0869

Det varmede det jyske hjerte at se Vejle Boldklub Flickball-hold, sponsoreret af Bowl’n’Fun, mit ungdomssted for underholdning.

Efter 4 timers non-stop spiloplevelser måtte vi erkende os besejrede af sult og træthed og forlade Frit Spil-arrangementet. Vi gik desværre glip af Cosplay Catwalk, men heldigvis var der rig mulighed for at se og tale med cosplayere om deres kostumer. Det var en en yderst succesfuld oplevelse for både undertegnede og hans søn, og vi ser frem til flere af den slags begivenheder i fremtiden. Tak til alle, der stillede op til fotos, sludder og et slag spil – håber, vi ses igen til næste arrangement!

Her er lidt stemningsbilleder fra dagen:

????????????????????????????????????

Tomb Raider kom selvfølgelig til Spil-træf!

 

????????????????????????????????????

Xena Warrior Princess var et glædeligt gensyn.

 

????????????????????????????????????

Jackie Jørgensen imponerede med sin Predator.

 

????????????????????????????????????

Mario spiller også curling!?

 

DSC_0884

Governor Ratcliffe (Pocahontas), Spyro, en fra Final Fantasy (hjælp!?) og selvfølgelig Rainbow Dash fra My Little Pony.

 

DSC_0885

Det klassiske arkade-spil Frogger i en fed two player-version.

 

DSC_0892

Flere Flippere til folket, tak!

 

????????????????????????????????????

Strikes and Spares-flipperen var en fryd at spille – tilbagelænet klassisk pinball af bedste kaliber.

 

DSC_0899

Det er som at gå rundt i et eventyrland.

 

DSC_0905

Just Dance trak mange ud på dansegulvet.

 

DSC_0939

Stemningen i brætspilsalen var utrolig rar med dæmpet belysning og kyndig vejledning fra game-mastere.

 

DSC_0944

Uncharted ser mildest talt imponerende ud på PS4.

 

DSC_0947

E-sports-event.

 

DSC_0949

Brødrene Mario og Luigi i en moderne version.

 

DSC_0951

Generationer mødes over gensidig spilglæde.

 

DSC_0957

Game of Thrones-karakterer.

 

DSC_0974(1)

Der var flere medier til stede for at filme, tage billeder og interviewe gæsterne.

 

DSC_0986

Anime-genren er meget populær hos cosplayere.

 

DSC_0987

KU.BE – en menneskestor kuglelabyrint.

 

DSC_1000

Store våben til små væsner – det kan vi li’!

 

????????????????????????????????????

For en fan af Attack on Titan var det en fornøjelse at møde en overlevende fra the Survey Corps Garrison.

 

????????????????????????????????????

Prinsesse Merida fra Disneys Modig.

 

DSC_1014

Der bliver stillet op til fotos hele tiden.

 

DSC_1017

Stor kø til de klassiske arkade-spil – det varmer.

 

DSC_1032

DR’s Koncerthus var den perfekte ramme for den perfekte begivenhed.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.