19 mennesker bliver dræbt af en bombe på et julemarked i København. I den lille sjællandske by Sandsted findes en mand dræbt i sit hjem. Mens vores to hovedpersoner kæmper for at finde gerningsmændene, opstår en fuldkommen uventet forbindelse mellem de to drabssager.

Det er med blandede følelser, at jeg læser Vinterland. På sin vis er det en relevant undersøgelse af det politiske landskab i Danmark med et snert af rørende, personlige dilemmaer indblandet. På den anden side er det en fantasiløs krimi lavet på opskrift.

Lad os starte et andet sted. Krimien er skrevet af ægteparret Janni Pedersen og Kim Faber. Hende kender vi som TV-vært fra TV2 News, hvor hun også dækker en del kriminalsager, mens han er journalist på Politiken og har skrevet en række fagbøger.

De har et godt udgangspunkt til en god historie, og undervejs i læsningen kan man mærke, at de har trukket på erfaringen fra deres respektive jobs.

Med et aktuelt og skræmmende realistisk politisk portræt blandet med en masse detaljer om, hvordan en politiundersøgelse stables på benene er Faber & Pedersen godt på vej.

De har fint fat i krimigenren og vælger klogt at skrive i nutid. Til gengæld er der nogen litterære greb, som for mig mangler.

Det er svært at skrive om krimiromaner uden at afsløre for meget, men en af de ting der generede mig mest var, at der aldrig helt er noget på spil på personplan i romanen.

Det er en stor aktion for Danmark som land, men der opstår aldrig nogen desperat kamp mod uret eller en stor, uventet afsløring af gerningsmanden.

Vi er vidne til en gennemresearchet politiundersøgelse og det er for det meste det, selvom krimien dog får fremkæmpet sig en smule action hen imod slutningen.

Vinterland skriver sig ind i en lang række danske krimier, og det er derfor ærgerligt, at den ikke skiller sig særligt ud. Den passer som fod i hose ind i formatet, hvilket desværre også gør den forglemmelig.

Krimi er en genre, som jeg personligt mener mangler fornyelse i Danmark, men det sker desværre ikke i denne roman, der da også lider under nogen metaltrætte litterærbeskrivelser af eksempelvis kvindelige karakterers udseende.

En af de helt store plusser ved bogen er den fantastiske beskrivelse af den mandlige hovedpersons problematiske forhold til, hvad der skal ske med hans dementramte far.

For en debutroman, der kun koster 150 kr., får man meget papir for pengene, men den er nok også lige lidt for lang med mange unødvendige beskrivelser, der sænker plottet.

Anmeldelsen er mærket af, at skribenten her er ikke stor fan af krimi. Hvis man elsker genren og den klassiske opskrift, får man som bestilt. Men heller ikke mere end det.

LÆSEPRØVE: Læs de første sider af Vinterland HER.

Vinterland / Kim Faber & Janni Pedersen / 2019 / Politikens Forlag / Krimi / 464 sider

Leave a Reply

Your email address will not be published.