Jeg vil godt begynde denne anmeldelse med det totalt mystiske, at Stinestregen på en eller anden måde har fået fat i min dagbog fra halvfemserne. Så har hun godt nok tilføjet noget med smartphones, sociale medier og 5:2 kuren, som absolut ikke fandtes dengang, men bortset fra det, følger jeg mig totalt ramt. Hvordan hun har fået fat i min gamle dagbog, forstår jeg ikke, men hvis jeg havde læst ”Mynte 2 – livet er en fest” for 25 år siden, ville jeg have følt, den var lige spot on.

Lad mig så sige, at jeg er så langt fra en cool præ-teenager, som man nok kan komme. Bortset fra at jeg selvfølgelig har en af dem derhjemme.

Myntes Dagbog 2 er en grafisk roman for de 9-13-årige. Man kan sagtens læse den uden at have læst 1´eren, men jeg håber og forudser, at det bliver en lang og imponerende serie.

Det er i denne vigtige 2´er de eviggyldige teenageproblematikker, der tages op, og hun gør det så eminent.

Der er de skønhedsidealer, der var et problem dengang jeg var ung, og som ikke mindst stadig er det nu. Veninder, flirt, tøj der ikke passer, åndede forældre, slanke- og sundhedskure, lektier og alt tankemylder der kan være, om hvad-de-andre-nu-tænker.

Bogen handler om en hel masse! Dette er ikke bare en ligegyldig dagbog for børn. Der er vigtigt indhold med tyngde og alvor, men Stinestregen formår at få det ind så legende let og ungdommeligt,  og med alle de små skønne tegninger, der gør det sjovt og nemt at læse.

Myntes dagbog 1, der udkom sidste år, var også et et hit blandt min 10-årige – og en hel del andre, både 10-årige, forældre og anmeldere, og det var en fantastisk introduktion til universet, men med denne 2´er er der steppet op. Den 10-årige herhjemme, der læser masser af Wimpy Kid, hvor der er også er mange sjove og fine streger i (– om end de slet ikke er så nuttede som Stinestregens), var imponeret over, hvor vigtig bogen var. Den var ikke bare hyggeligt tidsfordriv, men noget hun kan bruge i hendes videre færd ind i ungdomslivet.

Og som voksen læser, som mor til sådan en næsten-teen, føler jeg mig helt tryg og rolig over at bogen bare sluges, og at den lille læser er mindst lige så begejstret som jeg.

StineStregen. Myntes dagbog 2 – Livet er en fest. 144 sider. Gyldendal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.