Evan Hansen har hele sit high-school liv været usynlig, og på trods af forsøg på hjælp fra hans mor og psykolog, føler han sig stadig alene. Men så sker der en tragedie, der påvirker hele skolen. Pludselig er Evan viklet ind i en dyb løgn. Og han aner ikke, hvordan han skal komme ud af den.

Kære Evan Hansen er udgivet på Carlsens nystartede underforlag CarlsenPuls, der udgiver Young Adult. YA-genrens popularitet kickstartede i Danmark med John Greens En Flænge i Himlen fra 2012 og bearbejder den amerikanske ungdom på godt og ondt. Hvor hører Kære Evan Hansen til i denne Young Adult-verden? Romanen startede som musical i 2015 og har fået stor succes. Nu er den bearbejdet til en roman, og det er heldigvis blevet gjort, så den står komplet frigjort fra dens musikalske ophav.

Det største problem med Kære Evan Hansen er, at den træder i nogen fæle YA-klicheer og hele Evan Hansens rolle er langt hen ad vejen en prototype på den akavede teenager, der sidder alene i kantinen og er hemmeligt forelsket i pigen, som ikke lægger mærke til ham.

Igennem bogen opstår der begivenheder, der resulterer i, at Evan ikke er helt så usynlig på skolen længere. Som læser har jeg før set mange typer som ham, og de til tider klicheprægede scener og replikker kan være akavede at komme igennem. Til tider sidder jeg nærmest og vrider mig i frustrationen, fordi den eneste måde man igen og igen har kunnet udtrykke Evans nervøsitet på er hans svedige håndflader. Det er uoriginalt og kan gøres bedre.

Egentlig ønsker jeg virkelig at holde af denne her roman, for den arbejder med vigtige temaer på en ny måde. Jeg var især glad for ideen om, at en løgn indimellem kan være det man ønsker, og at den kan trøste i frem for den hårde sandhed.

Evan ender i en løgn, som han gerne selv til tro på. Alligevel har bogen forsøgt at gabe over for meget: angst, kærlighed, selv-skade, flydende seksualitet, familiedynamik, løgne og stoffer. Alle disse temaer kan umuligt få den plads de fortjener på 370 sider, og selvom visse dele hører sammen, havde forfatter ikke behøvet proppe problemstillinger til samtlige elementer ind i denne YA-roman.

Selve plottet er solidt og underholdende og på trods af Evans klicheprægede rolle, er han interessant at følge fordi han står i et absurd dilemma han på ingen måde ved, hvordan han skal rode sig ud af.

Heldigvis har romanen også mange sidekarakterer, endda også voksne, som er fængslende at følge for både unge og voksne læsere. Kære Evan Hansen er til dem der elskede Døde Piger Lyver Ikke og John Greens YA-romaner.

Val Emmich med Steven Levenson, Benj Pasek & Justin Paul  / 2019 / CarlsenPuls / Roman / Oversat af Christian Bach  / 371 sider

Leave a Reply

Your email address will not be published.