Metronaut har fået sig en god snak med de nye arrangører bag Danmarks største zine- og small press event, Zine Fest CPH. Det vil ikke være en overdrivelse, hvis man siger at Zine Fest CPH har skabt en ny og nyttig platform for både de gode folk som lave zines og small press, men også for tegneseriertegnere.

Mange tegneserieskabere, som før kun var at finde til de større tegneseriemesser, er at finde til de mindre events. Det gælder både for Zine fest CPH, Small press CPH, Århus Art book and zine fest – ABZ, Nørrebronx og Billedblót. Så på den måde har disse små festivaller formået at gøre sig selv uhyre aktuelle for både publikum og skaberne.

Men tilbage til det interessante, nemlig at to nye arrangører, Sandra og Astrid, som skal viderebringe det kæmpe arbejde som Anna Mørch har gjort for zinekulturen i Danmark.

ANDERS FJØLVAR for METRONAUT: Vil I ikke præsentere jer selv for læserne. Hvem er I, Hvad har I lavet og hvordan gik det til, at det netop er jer to som nu skal stå bag ZINE FEST CPH?

SANDRA: Jeg er 31 år og fra Fyn. Jeg har lavet alt muligt, arbejdet på musikvideoer, kortfilm og andre festivaler. Lige nu har jeg et day-job i en øko biks. Men med mine egne kreative projekter, arbejder jeg primært abstrakt og digitalt. I 2017 lavede jeg en zine-serie inspireret af 4 stadier i døgnet (sunset, twilight, moonrise og midnight) i samarbejde med en veninde, som skrev digte ud fra mine billeder. Har efterfølgende også lavet en lyd-zine med min ven, som er musiker. Jeg har en stor kærlighed til musik, så derfor har mine projekter næsten altid involveret musik.  Jamen, jeg tilbød min hjælp til festivalen sidste år og tror Anna værdsatte alt det arbejde jeg lagde i det og derfor måske kunne se mig tage over? Så spurgte jeg Astrid om hun ville være med som min altid gode kompagnon og det ville hun heldigvis gerne!

ASTRID: Jeg hedder Astrid, er 29 og flyttede sammen med Sandra til København for 4 år siden. Jeg har tidligere deltaget på CPH ZINE FEST, da Anna stod for det, og da Sandra spurgte, om jeg havde lyst til at være med til at tage over, var jeg rigtig glad for, at kunne være med til at sikre festivalens overlevelse.   

Astrid og Sandra

METRONAUT: Zine fest CPH startede tilbage i 2016 og har fulgt op med en fest, en gang om året lige siden. Jeg havde et punk og metal zine, Martyrium, som jeg fik lavet ti numre af. Det Zine døde i 2014, da ingen gad at læse zines dengang. Heldigvis ændrede det sig med zine fest. Hvornår begyndte I at komme til Zine fest, og har I nogle gode ”warstories”?

SANDRA: CPH ZINE FEST havde faktisk 5 års fødselsdag sidste år (2018) så Anna startede festivalen i 2014. Dengang boede og studerede Astrid og jeg i Kolding på designskolen og var ikke meget i København. Da vi flyttede hertil kom vi som festivalgængere et par år og deltog derefter selv med vores egne zines i 2017.  Jeg husker mest dengang jeg opdagede zines og hvor endnu mere nichepræget det var dengang i Odense nok især. Den første zine jeg havde i hænderne var lavet af (sådan som jeg husker det) et band kaldet SKRÅT OP tilbage i start/midt 00’erne. Fyldt med grineren billeder af Pia K og Anders Fogh lavet på en fotokopi printer. Dengang så jeg udelukkende zines med politiske budskaber  eller i form af en tegneserie. I dag er et zine virkelig mange ting!

ASTRID: Jeg kan ikke huske, hvornår jeg først har haft et zine i hænderne. Jeg har lavet nogle allerede tidligt i teenage-årene, uden overhovedet at vide, at det havde sin egen genre. Jeg er vild med genren, og jeg elsker, at der kommer så mange fede, forskelligartede ting med på festivalen hvert år.

METRONAUT: Man kan roligt sige at Zine Fest CPH har en formel med marked samt workshops. Vil der ske nye ting med jer bag roret, eller føler I at Zine fest er landet der hvor den skal være?

SANDRA: Vi har nogle ting vi snakker om, som også jeg og Anna brainede over i 2018. I år kommer det til at blive meget ligesom sidste år, da vi gerne lige vil starte stille og roligt ud og lige lære det hele lidt at kende. Ingen af os har holdt et event i Ungeren før, så vi tager gerne imod gode ideer eller hjælp:) 

METRONAUT: Zine Fest har haft, og har stadig, en kæmpe betydning for zinemiljøet herhjemme. Anna var god til at komme ud med ”den rullede zine fest”, mener også at hun prøvede at lave et zinebibliotek. Har I nogle ideer i støbeskeen som skal styrke miljøet?

SANDRA: Anna har gjort et stort og fantastisk arbejde for miljøet og vi håber at kunne leve op til det! Det vi har talt allermest om er nok, at vi ønsker et mere sammentømret fællesskab. Hvordan man skaber den stemning er jo så det store spørgsmål. Egentlig er vi bare facilitatorer for festivalen, så vi ønsker at deltagerne føler at det er et fælles projekt om at få zine-kulturen ud. Det er ikke bare “min” bod og “mine” zines, det er vores alle sammens zines der skal ud. Anna havde nogle forskellige ideer til dette, som vi tager med videre. Hvad vi vil gøre udover selve festivalen ved vi ikke endnu, men alt er muligt. 

METRONAUT: Ungdomshuset er virkelig et lækkert sted generelt, men omgivelser og stemningen er som skabt til Zine Fest.  Har I stadig tænkt jer at benytte Ungdomshuset, og har I ideer til at gøre det lettere at sætte borde op, så man ikke behøver at vandre hele det store hus igennem for at få et bord?

SANDRA: Som det ser ud nu, synes vi CPH ZINE FEST hører til i Ungeren. Stemningen har været rigtig god derude og zines opstod ud af punken, så det ville være synd at tage festivalen ud af Ungdomshuset.  Det er ikke noget vi har talt om i år, da vi ser det som en måde at skabe følelsen af, at man er en del af det her projekt. Men vi er opmærksomme på, at der har været problemer med bord fordeling før og måske er der noget der, der skal omtænkes. Vi vil prøve at løse det så godt vi kan 🙂 

METORNAUT: Jeg glæder mig altid til Zine fest, som for mig er den støreste fest på året. Udover at man ser sine venner og kollegaere, så er der altid nye zines at blive insprieret af. Hvis det ikke var for Zine Fest, så havde jeg aldrig startet Small Press cph op.  Så nu til det vigtigeste spørgsmål. I har ikke annoceret en ny dato for Zine fest 2019, så får vi en fest i år, og har I en dato?

SANDRA: Fedt! Det er kun godt at der kommer flere af de her slags tiltag og vi er meget åbne for at samarbejde:)  Vi har faktisk lige fået bekræftet en dato fra Ungdomshuset og det bliver lørdag d. 19 oktober. I år igen holder vi CPH ZINE FEST én dag, men i fremtiden vil vi nok gerne tilbage til to dage. Til gengæld gentager vi nok forlængelsen af stand tiderne til kl 20, så der kommer en mere glidende overgang til efterfesten. 

METRONAUT: Mange tak for jeres svar. Er der noget I bliver nød til at komme ud med, inden interviewet stopper?

ASTRID: Det vigtigste for mig er at sige, at vi gerne vil høre andre folks tanker og gode ideer. Det er så vigtigt at få den bedst mulige festival for alle som elsker zines. – Vi glæder os!

SANDRA: Vil egentlig bare gerne sige tak, det satte lige nogle tanker i gang til hvad man kunne gøre anderledes. Vi er som sagt meget åbne for gode råd og ideer, skriv til os på mailen cphzinefest@gmail.com​ ​eller kom hen til os på festivalen d. 19 oktober og tag en snak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.