Pilou Asbæk selv mener, at det var lige lovligt tidligt at skrive en biografi i en alder af 37, så derfor blev præmissen for denne nyudkomne portrætbog i stedet, at journalist og forfatter Kristoffer Zøllner skulle følge skuespilleren et år frem i hans – meget travle – liv.

Fra optagelse med Jackie Chan i Kina forbi cafeen på Christianshavn og til premiere på sidste sæson af Game Of Thrones i Belfast. Alt imens går tiden ufortrødent videre derhjemme, og Pilou misser sin datters første skoledag. Det bliver hele tiden et spørgsmål om balance mellem kunsten, arbejdet, indtægterne og privatlivet. Deraf bogens meget passende titel ’Alting sker på en gang’, hvor skuespilleren kommer med ærlige og reflekterede bud på, hvordan han får det hele til at hænge sammen, og hvilke overvejelser der må tages.

Kristoffer Zøllner er især god til stedbeskrivelser og skaber i den grad stemning. Der er også dejligt forfriskende, at han gerne kommenterer på sin egen rolle som forfatter. Egentlig er læser medsammensvoren i processen af bogens tilblivelse lige fra spæd ide til Pilous gennemlæsning af første udkast. Med Kristoffer Zøllner som kaptajn kommer læser på rejse verden rundt ind i mediebranchen, til utallige fester, og hvad der ellers hører til.

Fotograf Petra Kleis

Det hele ender ud i en dagbogslignende tilgang, som ikke er særlig udbredt i biografi-genren. Hvis man da kan kalde denne bog for en biografi, for det er egentlig ikke et traditionel redegørelse for subjektets foreløbige liv men snarere et stilbillede af en mand i orkanens øje. Tempoet slækkes kun i det langtrukne passager, hvor vi får uforbeholdent mange detaljer om skuespillerens diæt og vaner. Jeg er sådan set ligeglad med, hvad Pilou Asbæk spiser til frokost, når skuespiller og forfatter mødes for at afveje forventninger.

Bogen er krydret med interviews her og der med Pilous familie, venner og kolleger; interviews som alle virker en smule overflødige. De understøtter portrættet af den passionerede, stædige arbejdshest men bidrager ellers ikke med meget andet. Derimod forstyrrer de formatet og trækker bogen i en retning af en mere traditionel biografi som støder imod den reportageprægede indsigt i Asbæks arbejdsliv og karriereovervejelser i hans nuværende livsstadie. Det hele bliver en smule flosset.

Yahya Hassans pludselige digtsamling og Nicklas Bendtners skandalefyldte biografi er i de seneste uger rendt med det meste af opmærksomheden fra denne ellers udmærkede portrætbog. Det er en skam. I øvrigt så går bogens overskud derudover til Kræftens Bekæmpelse, da familien Asbæk desværre har sygdommen tæt inde på livet i øjeblikket. Mon ikke ’Alting Sker på en Gang’ er en solid julegaveide?

Kristoffer Zøllner / 2019 / Gyldendal / Biografi / 296 sider

Leave a Reply

Your email address will not be published.