Noget af det mest frustrerende for mig (og om mig), er min sølle hukommelse. Tal, navne, aftaler … det meste ryger ned i et sort hul. Men der er hjælp at hente!

Hjernen – som tilfældigvis er der hvor hukommelsen bor – er en muskel. Den kan, ligesom alle andre muskel trænes op. Så hvis du ligesom mig ikke lige kan huske kærestens telefonnummer (HVEM husker på telefonnumre i dag?!) eller hvad du skulle have med hjem fra Fakta, kan du få noget ud af bogen ”Klæbehjerne” af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær og journalist Anne Mette Futtrup.

Bogen tager dig med ind i hjernen og giver dig en forståelse for hvad hukommelsen egentlig er. Hvorfor husker vi nogle ting, og glemmer andet med det samme. Bogen er proppet med øvelser hele vejen igennem, og små tips til hvordan du bliver bedre og bedre til at huske.

F.eks. er det nemmere at huske en liste af ting, hvis du mentalt sætter tingene sammen i grupper. Skal du ud og handle ind, så hjælper det at huske pålæg for sig, frostvare for sig, rengøringsartikler for sig osv – frem for at prøve at huske hele listen på én gang. Et lille tip, der kan hjælpe gevaldigt.

I bogen får man tre omfattende træningsprogrammer – et til begyndere, et til øvede og et til dem, der vil indføre egentlige livsstilsændringer, der gavner hukommelsen. Hvert program rummer 28 meget forskellige øvelser, som hver især specifikt påvirker hukommelsescentrene i ens hjerne, så man kommer til at huske bedre.

Det er ikke nemme opgaver, og man kommer virkelig på opgave. Men hvis man giver sig tid vil man utvivlsom komme ud på den anden side med en forbedret hukommelse – og aldrig glemme kærestens telefonnummer igen.

Klæbehjerne – bliv bedre til at huske er skrevet af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær sammen med journalist Anne Mette Futtrup. Bogen er på 208 sider, koster 250 kr og er udgivet af Politikens Forlag. Bogen er udkommet. Læs en smagsprøve på bogen HER.

Leave a Reply

Your email address will not be published.