Tonemæssigt er der meget langt imellem denne yngre (og semi-moderne) version af Black Jack og den originale Black Jack-manga fra 1973 – lidt for langt efter min smag.

Det var både med spænding og skepsis, at jeg gik ind til Young Black Jack. Historien starter i 1968, da Hazama (der endnu ikke er blevet til den berygtede Black Jack) stadig går på universitetet og studerer medicin. Ud over Hazamas historie får vi også lidt historieundervisning om bl.a. studenteroprøret for bedre løn og Vietnamkrigen – sikkert for at sætte serien i en historisk kontekst.

Indtil videre har serien været totalt episodisk – selvfølgelig med karakterer, der går igen. Episoderne handler alle om, at Hazama bliver forviklet ind i situationer, hvor han må tage et valg. Disse valg og hans møde med de involverede parter former ham lige så stille. Han lærer, at mennesker kan være kyniske, pengegriske og overidealistiske. Han afskyr de dilemmaer, han bliver puttet i, men samtidig bryder han sig ikke om at svigte en patient.

bishounen Hazama

Bow chicka wow wow!

Jeg havde forventet, at der ville være fokus på Hazama og hans udvikling, men jeg havde ikke regnet med, at det ville blive så cheesy og overdramatiseret. Jeg havde forventet, at det ville være mere underspillet og simpelt. Dette er faktisk mit generelle problem med serien. Den virker utroligt stilforvirret. De historiemæssige sekvenser er kørt i én stil, og resten af serien i en helt anden. Jeg forstår sådan set godt, at de skal være forskellige, men kontrasten er for stor.

Den normale stil i serien virker også kluntet, forstået på den måde at nogle character designs er blevet moderniseret noget mere end andre. Således virker de character designs tættest på originalen ofte for karikerede i forhold til især pretty boy Hazama – og hvad sker der lige for det?! Black Jack er berygtet for sit grumme udseende, men her i Young Black Jack skal jeg da lige love for, at der er skruet op for mavemusklerne… og de skal flashes. Jeg har en heftig mistanke om, at denne ændring skyldes den stigende fujoshi power i Japan. Det er mit indtryk, at skaberne med Young Black Jack har forsøgt at gøre en gammel figur attraktiv for nutidens købekraftige kvindelige fans. Hazama ses nemlig også først gennem den kvindelige lægepraktikant Maikos øjne.

Det virker i det hele taget til, at Young Black Jack har en anden målgruppe end den originale manga. Personligt blev jeg utroligt skuffet over operationerne. I den originale manga er Tezuka gået meget op i at gengive kirurgiske indgreb på en troværdig måde – og jeg havde forestillet mig, at det ikke var noget, jeg ville have lyst til at spise til, hvis jeg nogensinde skulle se det som anime. I Young Black Jack skal vi helt hen til eps. 3, før vi egentlig får lov til at se noget af en operation – og blod på de instrumenter, han bruger. Operationerne virker mere som en måde, hvorpå vi kan fascineres af Hazamas fantastiske bevægelser… (og udvikle et crush på ham..?)

Young Black Jack fungerer bare ikke for mig. Jeg gav den mere end en episode i håb om, at den ville udvikle sig, men det forblev pænt meget det samme. Jeg må også sige, at serien får sat sig for meget mellem forskellige stole og derved mister sit appeal. Det er desuden også ret skidt, når det fedeste ved en serien er sekvensen i ED’en – og det er tilfældet her.

2af6

 

Episoder set: 3/12

Genrer: drama

Animation: Tezuka Productions

Instruktør: Mitsuko Kase

Young Black Jack kan ses via Crunchyroll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.