Det er 4. maj, en dag som nogle vil huske som Danmarks befrielsesdag og fejre ved at sætte lys i vinduerne, når mørket falder på. Og så er der os nørder, der messer May the 4th be with you hele dagen siden morgenstunden.

Jeg er født to år før, Stjernekrigen lagde de danske biografer i benlås og udsatte 70’er-hippierne for det onde imperie, bondedrengen Luke med det store potentiale og den hæsblæsende og ultraseje Tusindårsfalk.

Min storebror havde venligt forsynet hjemmet med Star Wars-tegneseriealbum og -blade og vist endda skaffet Stjernekrigen på Batamax, så jeg var helt up-to-date med, hvad der var op og ned i dette fantastiske univers. Jeg var selvsagt for lille til at se Stjernekrigen og Imperiet Slår Igen, da de gik i biografen, men da Jediridderen Vender Tilbage havde premiere, var det derfor til min store frustration, at det gik op for mig, at jeg var for lille og ikke måtte komme ind og se den.

WP_20150504_008

Her findes ingen “mint condition”-tegneserier … de blev købt for at blive LÆST! Igen og igen.

Det var heldigvis ikke noget problem for storebror, som efterfølgende resumerede i mindste detalje handlingen og de vilde kampe i den sidste af de originale film. På daværende tidspunkt havde jeg allerede en anseelig samling af Star Wars-figurer, og jeg husker, at vi sad og lavede vores egne ”speeder bikes” ud af – og hold nu fast – toiletruller! Med en hobbykniv lavede vi hul i midten af rullerne, hvor figurerne kunne sidde, og på spidsen klistrede vi to tændstikker fast med tape, og derefter et par papplader igen. Det var den PERFEKTE speeder bike!

Da vi skulle anlægge ny terrasse, havde vi en stor bunke sand i indkørslen – og så var jeg og mine 10 cm. høje figurer pludselig på Tatooine. Desværre mistede Luke Skywalker sin seje sorte kappe i sandet – så hvis dén en dag skulle gå hen og blive mange penge værd, kan det være, man skal spørge de nye ejere af huset, om man må grave terrassen op igen. Den er der ét eller andet sted under fliserne!

Den dag i dag har jeg stadig noget af mit gamle Star Wars-legetøj stående fremme. Både min X-vinge, som jeg fik i julegave af storebror sammen med en overdreven stor mængde andet Star Wars-legetøj, og min ”kyllingevralter” – AT-ST’eren, som jeg købte for tyve kroner på et loppemarked på en sommerferie i København, står på reolen.

Star Wars Legetøj

Plastikken er gulnet, og klistermærkerne falmet og løse… men smukke er de!

Det er sjovt, som Star Wars ikke bare er film – men i høj grad lige så meget legetøj. Og tegneserier. Dem, der er børn i dag, vil om 30 år tænke tilbage på Star Wars som film … og computerspil, sites på nettet osv. osv.

Jeg fik aldrig set de originale Star Wars-film i biografen. Heller ikke da de kom igen i slutningen af 90’erne, for da boede jeg i Italien, og da de endelig skulle vise dem i den lokale biograf, var det ugen efter, jeg skulle rejse hjem til Danmark. Jeg overvejede dog at blive i Italien én måned ekstra, så jeg lige kunne få dem med…

Det var selvfølgelig fedt at se prequelsene i biografen, da de endelig kom, men alligevel også en blandet fornøjelse. Det var som om, George Lucas havde fået en kreativ hjerneblødning og havde glemt, hvad det var, der gjorde de originale så fede. Derfor er jeg også – stadigvæk – skeptisk over for, hvad der nu kommer til at ske med mit Star Wars-univers. Hvem er ham J.J. Abrams egentlig, og hvad har han gang i?!? Jeg håber det bedste, men frygter det værste.

Men for fanden… GLÆDELIG STAR WARS-DAG!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.