Det gøres ikke meget farligere end at filmatisere en elsket bog, men med medforfatter Neil Gaiman som showrunner og et helt spækket cast, så slipper Good Omens meget godt afsted med det.

Miniserien udkom sidste år på Amazon Prime Video, men bogen den er baseret på har været på verdensturné i 30 år.

Ingen tvivl om at de hardcore fans af den papirbundne original får øje på en mærkværdighed i ny og næ, men for alle os andre—om vi har læst bogen eller ej—er der ikke meget der passer bedre til seks timer på sofaen.

Englen Aziraphale og dæmonen Crowley (Sheen, Tennant) møder vi for første gang i Edens Have. Den ene har lige fået Adam og Eva smidt for porten, den anden givet dem et flammende sværd med på vejen. Tænk nu hvis de havde gjort det forkerte?—eller, det rigtige, i Crowleys tilfælde.

Det er gennem de to karismatiske og stærkt mærkværdige karakterer vi ser de næste seks tusinde år. De mødes sporadisk (ved korsfæstelsen, i kejserens Rom, ved Shakespeares Globe Teater), men det er i nutiden tingene begynder at gå galt. Antikrist er blevet sendt til jorden, og så snart han er (efter helvede at bedømme) klar, så slippes hestene (eller, motorcyklerne) fri og den Endelige krig begynder. Så må de to livsnydere jo slå sig sammen, for der er hverken rødvin eller crêpes i efterlivet.

Fortællingen, storslået som den lyder, er på alle måder meget britisk—for udover de særprægede personligheder der følger med at være henholdsvis en engel og en dæmon på jorden, så er det sådan set livet i stille England der ligger baggrund for det hele. Det er jo det vores hovedpersoner er så vilde med, trods alt.

Var Hitchhiker’s Guide to the Galaxy noget for dig, så ligger Good Omens lige til højrebenet.

Gud agerer fortællerstemmer (igennem det perfekte medie—Francis McDormand!) og så er der ellers fuld fart. Der kan nås meget på seks timer når hænder er flittige og klokken slår og slår.

Mens Antikrist vokser op med sine bedste venner roterer hele verden rundt om ham uden at han aner noget—og oftest uden at selv den heks der leder efter ham aner noget, for slet ikke at sige noget om Aziraphale og Crowley.

Good Omens er en vellykket filmatisering på næsten alle måder, faktisk. Det er underholdning i stor stil, af den slags der får en til at savne karakterene når de sidste credits ruller over skærmen. Heldigvis er der seks timer inden dét sker.

Instrueret af Douglas Mackinnon. Skrevet af Neil Gaiman (baseret på Good Omens af Gaiman og Terry Pratchett). Medvirkende: David Tennant, Michael Sheen, John Hamm, Adria Arjona, Jack Whitehall, Miranda Richardson, Michael McKean, Nick Offerman m.fl.

Leave a Reply

Your email address will not be published.