Jeg er Batman-fan. Altså sådan på den hårde måde.

Jeg har sågar Batman-logoet tatoveret på ryggen (et lille et, jeg er en tøsedreng). Så da jeg fik muligheden for at anmelde de to danske Batman-samlinger ”Den Lange Halloween” og ”Sort Sejr” fra G Floy Studios, greb jeg den med samme iver, som en alkoholiker griber ud efter dagens første guldbajer.

Den_lange_halloween_forsideJeg har faktisk ikke læst nogle af de to historier før. Det sår selvfølgelig tvivl om min Batman-fan-ægthed, men hey! Husk tatoveringen! Jeg har forsøgt at læse Den Lange Halloween på amerikansk et par gange, og jeg skal ikke engang kunne sige, hvorfor det aldrig er lykkedes mig at læse den færdig. Måske fordi der er så mange ord? Men som Metronaut tog det mig ikke lang tid at få læst dem nu (alt er relativt selvfølgelig, for der er stadig job og unger i vejen).

Og de er fantastiske!

Forfatteren Jeff Loeb og tegneren Tim Sale er blevet et verdensberømt makkerpar, der står bag en perlerække af fantastiske tegneserier. De er især blevet kendt for at tackle superheltene tidligt i deres karrierer. Det gælder også for disse to bøger. Her møder vi i den første bog Batman før Robin, og Gordon er ikke blevet kommissær endnu (men dog med overskæg). Så det er også et Gotham, hvor Batman og Gordon ikke helt har fået styr på korruptionen i politiet, og den organiserede kriminalitet gennemsyrer byen.

Grunden til, at de her bøger er så fede, er, at de er så fucking Batman. De to drenge bag kender tydeligvis og har en stor kærlighed til Bat-verset. De ved, hvad vi vil se, og de vil også gerne vise os det. Selvom det skal forestille en grøn Batman, sparker han stadig røv og tygger tyggegummi (Batgummi selvfølgelig!). Han er vidunderligt lidt Bruce Wayne (ikke at jeg har noget imod den del af ham, men jeg vil have min Batman).

Det hele foregår selvfølgelig om natten, og Gotham er en stor vidunderlig lort af en by. Hvis den by eksisterede i virkeligheden, er jeg ikke sikker på, at jeg nogensinde ville besøge den. ALLE dør jo! I de her historier er der virkeligt mange lig. Der er en seriemorder med forkærlighed for mærkedage på spil i begge historier, og Loeb udnytter den struktur til at komme rundt om alle vores yndlingssuperskurke.Batman_Sort_sejr

Tim Sales streg passer SÅ perfekt til Batman: seriøs, realistisk, men stadig overdreven og deform – ligesom byen, den foregår i. Især Jokeren ser fantastisk ud med et sindssygt smil og evnen til at få banket alle sine (absurd lange) tænder ud adskillige gange. Og Batman er enorm! Hvis jeg skulle gætte ud fra tegningerne, vil jeg sige, at han er to meter og ti. Det giver mening, at skurkene er bange for ham.

Der er lidt med den danske oversættelse i ”Sort Sejr”, som skærer i øjnene. Meget af plottet omhandler nogle ordgåder, som ikke er oversat, hvilket i sig selv giver fin mening, men de bliver ikke oversat i en lille fodnote, og så forsvinder noget af grunden til at oversætte dem til dansk lidt.

Men det er i småtingsafdelingen. De er bestemt pengene værd, og jeg føler mig nu som en mere komplet Batman-fan, når de nu er hos mig. Så få de penge op ad lommen, nærigrøv! Eller hold op med at kalde dig Batfan!

 

 

5af6

Leave a Reply

Your email address will not be published.