Vi fortsætter med at anmelde tegneserier som var tilstede til dette års Copenhagen Comics. Denne gang er det særudgivelsen Pope Hats oversat til dansk og Ana ved verdens ende som ryger under en kyndig anmelderpen.

pope hatsI sidste ude anmeldte vi på Metronaut den tredje udgivelse i den danske serie Tuschmørke samt The Silent Album fra forlaget Ondskabens flydende Vatikan, som du kan læse her. Men Metronaut kom også hjem med andre ting fra den store tegneseriemesse i Øksnehallen. Navnligt Pope Hats af canadiske Ethan Rilly udgivet på dansk af forlaget Damgaard samt tegneserien Ana ved verdens ende af Michael Lindal og Peder Riis fra forlaget Æther Publishing.

Pope Hats 1, 2 og 3

pope hats

Forfatter Ethan Rilly, udgivet af Forlaget Damgaard og oversat af Ole Damgaard

Pope Hats er en serie på foreløbig tre oversatte udgivelser af den canadiske tegneserieskaber Ethan Rilly. En 4. findes på engelsk. De har vundet priser og stor ros verden over, og Ole Damgaard gjorde et scoop, da han fik rettighederne til at udgive dem på dansk.
Serien handler om de to unge kvinder, Frances og Vickie, der lever i en større canadisk by, der kunne være en by et hvilket som helst sted uden de store muligheder eller planer. Bortset fra at kulisserne er tegnet smukt og stemningsfuldt, så jeg kan genkende stilen fra min tid i Canada. Men det fylder ikke mere, end at det kunne være hvor som helst. To unge kvinder der er vidt forskellige, men som holder af hinanden og forsøger at manøvrere rundt i livet..

En sumpen rundt i hverdag, tømmermænd og rodløshed, sådan ser det i hvert fald ud på overfladen men alligevel sker der pludselig store sager for dem begge, der fint illustreres med både de håb og den forvirring det bringer med sig. Ind imellem er der små sidehistorier, nogle med magisk realisme, så det nærmeste minder mig og Jaime Hernandez og hans Locas mesterværker.
Jeg er vild med tegnestilen. Det er sort/hvide tegninger med venlige og inviterende strøg, der får læserne til at holde af figurerne. Det minder mig om både Jillian Tamaki og Marjane Satrapi, men stadig med sin helt egen sympatiske streg. Ole Damgaard har gjort et flot stykke oversættelsesarbejde, og jeg håber, han får rettigheder til flere af Ethan Rilly´s værker i fremtiden.


Ana – ved verdens ende

pope hats

Michael Lindal og Peder Riis udgivet af Æther Publishing

Denne udgivelse havde jeg ikke hørt noget om, før jeg modtog den. Hvis der har været hype omkring den, er det gået mig helt forbi, og det var med meget friske øjne jeg modtog den. Men nye danske udgivelser er altid spændende, og Forlaget Æther står også bag tegneserieantologi udgivelserne Manifest, der giver flere nye tegneserieskabere både en stemme og ikke mindst spalteplads.
Som en der vælger bøger eller vin, efter hvordan forside og label ser ud, har det stilistiske en stor betydning for mig, og jeg føler mig tit ledt bag lyset eller i hvert fald lidt forvirret, når jeg har set en tegneseries forside fyldt med farver og pang, for så at møde at helt andet udtryk på siderne indeni.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg forestillede mig, da jeg så coveret på Ana, men jeg blev positivt overrasket ved gennemlæsning. Historien er fin og vigtig i disse AI-tider, hvor den kunstige intelligens måske allerede er på vej til at tage over, who knows. Den handler om androiden Ana, der skabes i en ikke så fjern fremtid af ettaller og nuller, af en gammel opfinder. Om livet hun lærer at leve, og de valg hun heldigvis selv får lov til at tage, fordi hun har en venlig skaber.

Det er ikke uproblematisk at være en androide med spirende følelser, men hun får både lov til at opleve kærlighed, sorg, og ikke mindst masser af den tid, der bliver ved med at komme i uendelige mængder, når menneskene bare dør omkring een. Der er poesi i den løse og sommetider lidt grove streg, og samtidig er det en dyb historie der tages under behandling på tegneseriens 90 sider. Ana har accepteret sin skæbne, og er den bedste androide, hun kan være. Som læser og menneske får det mig til at tænke over dem fremtid, vi går i møde, og ikke mindst hvor forgængeligt alting er. Selv for dem der er kunstigt skabt med lang holdbarhed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.