Skrevet, tegnet og farvelagt af Pénélope Bagieu

Forlaget Cobolt er et seriøst forlag der allerede har udgivet vigtige og fantastiske feministiske udgivelser som eksempelvis Liv Strömquist´s ”I´m every woman” og ”Kundskabens frugt”. (Også anmeldt her på Metronaut). Og det er godt at vide, at det ikke kun er de svensker kvinder der kan være oplysende formidlere af skamløse og imponerende kvindefortællinger, men også franske Pénélope Bagieu.

Kvindekønnet har være fyldt med skam alt for længe. Men med Pénélope Bagieu  kommer her de vigtige historier, om de rebelske kvinder, der ændrede verden. På hver deres lille eller store måde. Men de gjorde noget, de var aktivister inden for deres eget felt. Værkerne er en stor inspirationskilde – til alle køn om at turde. Mod til at være skamløs.

Pénélope Bagieu er en imponerende tegneserieskaber. Hun har skrevet og illustreret Skamløs 1, der udkom i slutningen af 2018 og Skamløs 2 der er nyeste skud. Jeg ser allerede frem til mange flere udgivelser i den serie. Jeg tror, der er nok kvinder at tage af.

Jeg har mange roser, og den allerførste må være til indholdet. Jeg troede, jeg vidste en masse om kvinder i både historien og vores egen nutid, men jeg er blevet oplyst. Halleluja. Fra ikoner som Mumiskaberen Tove Jansson, banandansende Josephine Baker til sin tids Beyonce, Betty Davis, som jeg troede, jeg vidste nok om, kom der med Pénélope Bagieu´s streger og ord så mange flere lag på.

Og så var der alle de portrætter af for mig ukendte, men vigtige og yderst forskellige kvindeskæbner, rædselshistorier og sejrsfortællinger, der kun gjorde mig klogere.

Den anden vigtigste ros til værkerne Skamløs 1 og 2 er Pénélope Bagieu´s fantastiske streg. Hun er en eminent dygtig illustrator, og det skaber en fantastisk sammenhæng mellem alle disse forskellige fortællinger. Det er smukt og rørende, og samtidig har det tegningerne så fin en lethed og et meget moderne udtryk. Det er imponerende, hvad der fortælles af vilde fakta og sårbare følelser med hendes illustrationer.

Jeg har tidligere læst ”Godnathistorier for rebelske piger” for mine to døtre, og det var også en god måde at få formidlet, hvad kvindekønnet også kan, i godnathistorieform, om end nogle af dem heller ikke var rare at falde i søvn på. Men med en lidt længere form i Pénélope Bagieus værker, er det muligt at få en lidt længere og mere nuanceret fortælling.

Skamløs 1 og 2 er værker, jeg glæder mig meget til at kunne give videre til mine døtre om nogle år, men på grund af nogle af fortællingernes voldsomme karakter, er det ikke oplagt endnu. Selv om tegningerne er smukke og lokker med farver og lethed, så er der grusomme indslag ind imellem, som må vente et par år. Jeg har læst udvalgte historier for dem, og de var meget begejstrede. Nogle af skæbnerne er så uvirkelige som var det de mest mærkelige eventyr, andre er hyggeligt jordnære, underfundige og tankevækkende, men alle har de en kærlighed til ikke bare kvinder men menneskeheden i det hele taget.

Leave a Reply

Your email address will not be published.