Nattens Ridder igen igen igen

Dark Knight The Master Race Frank MillerDet er netop blevet annonceret, at der kommer en The Dark Knight III-tegneserie, “The Master Race”.

Som de tre I’er antyder, er dette tredje gang, at Batman vender tilbage. Men for at forstå, hvorfor sådan en nyhed næsten kan stå alene (det er nærmest kun de to forfattere, der er blevet nævnt), skal vi lidt tilbage i tiden.

Tilbage I 1986 kom en tegneserie, som nok er en af de mest diskuterede serier nogensinde; Nattens Ridder – eller The Dark Knight Returns. Frank Miller fortæller om en aldrende Bruce Wayne, der igen tager maske og kappe på for at redde Gotham. Og nå ja – han tæver også Superman.

Jeg var 7 år, da serien kom, så der gik mange år, inden jeg hørte om den, men jeg havde ikke interesseret mig for tegneserier i ret lang tid, før den dukkede op. Måske i en samtale, måske i Troldspejlet – jeg husker det ikke. Det var den Batman-historie, man skulle læse. Så det gjorde jeg. På dansk, da der skulle gå lidt flere år, inden jeg blev introduceret til den ægte amerikanske vare.

Indrømmet – jeg kan ikke huske, præcist hvordan jeg havde det med den første gang, jeg læste den, men jeg mindes, at jeg syntes, den var lidt langhåret. Meget dialog og ikke så meget handling. Jeg elskede dog selve ideen om en gammel Batman, og at han stadig havde evnerne til at sparke manden af ståls røv.

Den serie gjorde mange gode ting for os nørder, men det bedste var nok, at den skabte nok interesse om Batman til at lave en film om ham. 1989-versionens Batman med Michael Keaton. Den er (det meste af tiden) min yndlings-Batman-film. Dog skal jeg sige, at nostalgien måske har noget med det at gøre.

Jeg har faktisk læst The Dark Knight Returns så mange gange, at jeg kom til at elske den. Dog er jeg godt klar over, at som ægte hardcore tegneserieelsker må man ikke synes om den mere. Den er simpelthen blevet for mainstream. Men den holder altså stadigvæk. Og da DC animerede den, købte jeg den også med det samme. Suverænt den bedste Batman-tegnefilm!

DK2Og fordi der altid er penge i fortsættelser, ligegyldigt hvor færdigt det oprindelige projekt end måtte være, kom der også en fortsættelse. The Dark Knigth Strikes again – eller bare DK2 – i 2001 (fordi forkortelser var the shit i 00’erne). Og selvom jeg burde læse den igen som research til denne artikel, har jeg ikke engang lyst. Jeg har læst den et par gange og gør det nok igen, men først om nogle år, for øv, den levede ikke op til forgængeren. Frank Miller var tilsyneladende blevet gak gak af berømmelse mellem de to serier, for det virkede, som om han bare skrev lige præcis det, han havde lyst til uden nogen som helst redaktionel indflydelse.

Mange mener, at DK2 var så dårlig, at den ødelagde den første serie. Hvilket bringer mig til det, som den her artikel i virkeligheden handler om: nu kommer der sgu en mere. The Dark Knight III: The Master Race. Der er ikke info om, hvad serien skal handle om, men det blødende Superman-logo tyder på, at vi skal have endnu et opgør mellem Nattens Ridder og Kal-El.

Holy Terror MillerOg desværre virker det kun, som om Miller er blevet yderligere gak i mellemtiden. Hans foregående projekt, Holy Terror, understreger det med en tyk, sort tusch. Oprindeligt en Batman-historie, men blev til sidst bare til Millers egen helt The Fixer, der slås mod kliché-terrorister (sikkert fordi selv DC kunne se, at det var for langt ude til en Batman-historie). Flot tegnet, men fremstiller alle muslimer med samme nuancerethed, som russerne blev fremstillet i alle amerikanske 80’er-film.

Men DC har åbenbart glemt den – eller mangler desperat penge – for nu får han lov at lave Batman igen. Den nye serie udgives sidst på efteråret i år og afsluttes i 2016 – 30-året for udgivelsen af den første The Dark Knight Returns.

Det eneste, der gør, at jeg ikke hader på den serie allerede, er, at Miller arbejder sammen med Brian Azzarello – en forfatter, som jeg har den dybeste respekt for, og som jeg ved kan finde ud af at skrive Batman-historier. Overraskende nok er det ikke Miller selv, der tegner denne gang, og ingen ved endnu, hvem det bliver. Måske Azzarello kan tøjle Frankemandens løbske ego og give os den Batman-historie, vi ikke vidste, at vi gik og ventede på.

Men jeg holder ikke vejret…

Frank Møller?

Hvad kan man sige om Frank Miller?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.