KF coverSvenskere, de kan det der med feminisme! Og Liv Strömquist vinder mit hjerte – og mit kønsorgan helt med sin tegneserie om ja, lige præcis den kropsdel op igennem historien.

Den er groft og hårdt tegnet, og til tider er teksten RÅBENDE, og der er indsat collager af fotografier, historiske tegninger og malerier, så den er ikke smuk at se på – på den smukke måde. Præcis som mange kvinder (ifølge bogen) heller ikke mener, deres kønsorganer er smukke på nogen som helst måde.

Men jeg kan virkeligt godt lide den grove stil, der får mig til at ville smide kludene og gøre oprør i den bonerte kvindekønsforkrækkede verden, vi lever i, og tage på ø-lejr med det samme. For en wannebe-feminist som mig er det en spændende og medrivende øjenåbner.

Tegneserien handler om opfattelsen af det kvindelige kønsorgan og alle de misforståelser, forbrydelser og uhyggeligheder, det har været udsat for, og det er absolut ikke småting.

Fra en hellig magisk kraft med Kussen, der kunne gyde helligt blod i oldtiden, til en regulær blod- og fisseforskrækkelse op til vores egen tid.

Eksempelvis tegningen af kvinden fra rumsonden Pioneer, der blev sendt op  i 1972. Her havde originaltegningen en streg på vulva, så man rent faktisk kunne se, hvad det var (et kønsorgan – gisp), til den udviskede version, der blev sendt op, da ophavsmændene til tegningen ikke kunne risikere, at NASA ville lade en synlig vulva godkende. Og hvad ville rumvæsnerne vel heller ikke sige med sådan et synligt kvindeligt kønsorgan. Adder badder.

Vouager

Og sådan fortsætter det. Mishandlinger, kvindeundertrykkelse og klitorislemlæstelser fra hekseforfølgelsen til Freud.

Der er også spændende oplysninger om opfattelsen af sex. Eksempelvis at den kvindelige orgasme inden oplysningstiden blev betragtet som nødvendig, hvis kvinden skulle blive gravid, hvilket er interessant på flere måder. Det har jo opfordret til lidt hårdere arbejde, hvis man ville have småfolk, eller man har kunne nøjes med ganske dårlig sex, hvis det ikke var meningen, at man skulle blive gravid.

Liv Strömquist

Liv Strömquist

Men i det sene 1700-tal ændrer det sig, og kvindens forskellighed fra manden ses som en vigtig grund til, at kvinder ikke skal have nogen som helst form for magt i samfundet. Og herfra kommer den opfattelse, der stadig hersker i dag, om at kvinders seksualitet er svag, mens mandens er stærk. Hvilket faktisk gav kvinderne en lillebitte smule magt, da de så kunne hævde sig og være moralsk højerestående end mænd. Men de måtte så bare ikke blive liderlige. For gjaldt det jo ikke.

Jeg er en fan af historie, der formidles som her; letfordøjeligt, morsomt, himmelråbende absurd og lærerigt.

KF 2

Jeg anbefaler denne bog til alle seksualvejledningstimer, for jeg synes, det er på tide, at piger – og drenge – lærer både, at det ikke er skamfuldt eller klamt at have menstruation, og at det er ganske ok, at der kommer lidt mere fokus på den kvindelige tilfredsstillelse i den konstruktion, der er af sexakten i dag.

Og til alle de mænd, der sukker over, hvor kedeligt et emne det er, suck it up og læs den alligevel.

6af6

Kundskabens Frugt” af  Liv Strömquist
Udgivet af Forlaget Cobolt

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.