Læs den og bliv trist, men på en glad og klog måde. Læs den og find roen, når din krop og dit hjerte – som kvinde eller mand i den her verden, slet ikke kan finde fred med dét at være menneske.

Jeg er næsten altid enig med The Guardian i alt. Og da de i 2018 udnævnte Liv Strömquists tidligere grafiske værk, Kundskabens Frugt, som en af året bedste bøger, kunne jeg blot melde, at det vidste jeg allerede.

I 2015 gav jeg den 6 stjerner.

Det her er en to´er, som er værd at vente på.

Endnu flere fantastiske facts om provokerende, kendte boyfriends som Elvis og Picasso. Børn, der jo egentligt er fascister, når det kommer til stykket. Den bedste biografi om Britney Spears, jeg nogensinde har læst (og jeg er fan!), og ellers bare en spændende indføring i al den kvindeundertrykkelse og seksualitetsundertrykkelse, som er en del af livet og har været det længe for mange ikke-mænd.

Og det er med kilder hele vejen igennem, så man kan fact-tjekke, hvis man ikke stoler på kvinder, eller andre der mener noget andet end én selv.

Som Britney her viser os, er det fyldt med komplekse spørgsmål og valg at være kvinde:

Læs den og bliv trist, men på en glad og klog måde.

Læs den og find roen, når din krop og dit hjerte – som kvinde eller mand i den her verden, slet ikke kan finde fred med dét at være menneske.

Læs den, og husk alle detaljerne til næste gang du taler med en mandschauvinist, så du enten kan sætte ham på plads, eller nok mere højst sandsynligt bare ryste på hovedet og derefter tale med nogen, du rent faktisk gider være i omgangskreds med.

Læs den, fordi det vil minde dig om, at der er kvinder før dig, der har taget imod ret meget lort, fordi det var dét, samfundet bød dem.

I´m Every Woman er ikke bare en bog for kvinder og tøsebørn, der er interesserede i deres egen lykke og ret til medbestemmelse. Det er også en bog for mennesker i det hele taget. Jeg testede den på min mand, der både har skæg og ikke går i bad særligt tit.

Han grinede højt hele vejen igennem den. Og det var ikke fordi, han blev tvunget til det. Jeg ville selvfølgelig også gerne, han havde knebet en lille tåre over præcis, hvor uretfærdig verden er for det svage køn med al deres menstruation, needyness og svage ankler, og det gjorde han ikke, men i det mindste lo han over det.

For det er komisk, at eks. Albert Einstein udførte alt sin tidlige forskning med sin første kone, Mileva Maric, men at hun sjældent (eller aldrig) bliver nævnt i forbindelse med relativitetsteorien, nobelpriser eller har sit ansigt på t.shirts og kaffekrus.

Til gengæld var Albert Einstein en rigtig guttermand, der så skrev om hende, at hun var helt utrolig grim. Efter han havde forladt hende til fordel for hendes yngre kusine, som han dog også var utro.

Måske grinede min mand af håb, fordi verden fremover pga. Liv Strömquists værker bliver en lille smule bedre for fremtidens kvinder som hans egne to døtre.

Den bedste, om end den ikke er den sjoveste, historie i værket er fortællingen om Yoko Ono, som var og er hadet af så mange, fordi hun brød The Beatles op og gjorde John Lennon til en helt anden – forkert John Lennon, end ham der sang ”She Loves You”.

Hun får endelig oprejsning som tegneseriefigur, og det hele giver pludselig mening.

Hun var som kvinde og kunstner langt forud i sin tid, og historien om verdens mistro til hende, John Lennons kærlighed til hende, samt hendes generelle awesomeness, lader mange brikker falde på plads i min popkulturelle verden. Det viser sig, at man ikke nødvendigvis kan stole på alt det, ens far eller andre mænd har fortalt een om verden. Men jeg stoler på Liv Strömquist.

I´m Every Woman er ikke kun en bog for feminister eller andre svenskere. Det er virkelig en bog for alle. Ligeret kommer jo – i min verden i hvert fald alle til gavn, men det er klart i denne bog, at det er på bekostning af fortællingen om mange idiotiske, lad os endda kalde dem lede kendte, historiske og vigtige STORE mænd.

Så hvis man ikke kan holde det ud, så må man hellere passe på med at læse den. Ellers er det endnu et vigtigt mesterværk, som provokerer og giver anledning til mange gode diskussioner.

Man kan også bruge værket som en mennesketest. Hvis der er nogle mennesker, der også elsker den her bog, elsker jeg nok også de mennesker. Og der er nok nogle, der vil have det lige omvendt.

I’m every woman. Skrevet og tegnet af Liv Strömquist. Oversat af Kamilla Löfström. 120 sider i farver, indbundet. 17 x 23,5 cm. ISBN 9788770857208. Udgivet af Forlaget Cobolt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.