I en tid, hvor fysiske boghandlere beklager sig, og tegneserier har været begrænset til ganske få butikker i landet, har ildsjælen Ida Lildholdt Jacobsen Mills valgt at svømme mod strømmen og åbnet butikken Goldberry Books i Sønderborg.

De fleste danske tegneseriefans, som har besøgt festivalerne gennem de senere år, kender Ida fra GFloy Studios-standen, både på Copenhagen Comics og Art-Bubble, men nu kan man altså også møde hende i Perlegade 53 i Sønderborg.

Der har hun tegneserier fra forlagene Cobolt, Fahrenheit, Forlæns og Fabel samt GFloy ud over en masse brugte tegneserier fra egne gemmer og andres.

Det interessante her er, at Goldberry Books har fået lokalet stillet til rådighed i en kortere periode, indtil videre tre måneder, hvorefter der vil blive taget stilling til, om en permanent butik skal åbnes i Sønderborg.

Goldberry Books

Metronaut tog en kort snak med Ida om butikken, om tegneserier og hvilke idéer hun har til at udbrede tegneserien i Danmark.

Metronaut: Hvorfor ville du åbne en butik?

Ida: Det har altid været en drøm, der lå i skuffen, men som har været for risikabel og omkostningsrig til, at jeg har turde at gå i gang.

Hvad er dit mål med butikken?

I første omgang at teste vandene for, om det er noget, jeg tør satse 100% på. Der er mange ting, der skal prøves af, vil det kunne løbe rundt? Er der et marked hernede? Hænger det sammen med et familieliv?

Goldberry Books

Hvad er det ved tegneserier, som adskiller dem fra bøger efter din mening?

Tegneserier er for mig ligesom at se en rigtig god tv-serie. Der kan være både visuelt og intellektuelt input, man kan bruge alt fra 20 minutter til en maraton – på samme måde som tv-on-demand tilbyder i dag, og så er de let tilgængelige med øjeblikkelig visuelt indtryk. En tegneserie giver ligesom en film eller tv-serie en instant wham-bam-oplevelse på sansespektret, men kan også tilbyde den lange, fordybende oplevelse, som en bog ofte er. Efter genre kan de fylde mange behov. Mens jeg var på universitetet, læste jeg så meget faglitteratur, at jeg ikke kunne holde ud at læse bøger, men tegneserier virkede, fordi de er lette at gå til som en tv-serie.

Har du idéer til, hvad man kunne gøre for at udbrede tegneserien yderligere i Danmark?

Det er svært at sige. I løbet af denne første uge har jeg lagt mærke til, at folk er interesserede i de smukke danske titler, men så snart de ser priserne, lægger de dem fra sig. Det ærgrer mig, men jeg forstår jo både dem og branchen. Det er svært at kravle ombord i et nyt medie, hvis det føles meget dyrt, og det er umuligt at holde priserne nede på danske nyudgivelser, sådan som de danske forhold er. Måske ville bogklubber med fordelagtige priser eller abonnementsordninger være et godt eksperiment.

Goldberry Books

Hvis du kommer forbi Ida og Goldberry Books, har du mulighed for at se noget af det bedste, som de danske tegneserieforlag har at byde på, mens du nyder en kop kaffe.

Metronaut ønsker foretagendet held og lykke, og I kan støtte det ved at kigge forbi Perlegade 53 eller like Goldberry Books på Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.