Noget af det fede ved at læse tegneserier, er de helt små udgivelser som man ikke normalt bliver præsenteret for i butikkerne eller hos de tegneserie-netmedier vi har. Derfor vil jeg dele lidt ud af den bunke zines jeg har samlet igennem årene. Sidst jeg var ude og købe zines, fandt jeg to danske serieskabere, som jeg aldrig har hørt om, så tag godt imod min lille gennemgang af tre tegneseriezines.

EATING SMOKE

Michael C. Madsen. 24 sider. Sort/hvid. Mcmd.dk

Eating smoke er et lækkert zine med rødt, håndsyet cover. Michael ekspermiteret med sekvens kunst, en side af gangen. Intet var planlagt, men efter dages arbejde, stod zinet færdigt.

Tegnestilen er meget loose og former en historie om en kvinde som ryger en cigerat.

Mørket omsluger kvinden, mens lyset skinner op af askebæret, som ender med at kvinden æder cigaretten. Det er svært at forstå hvad der sker derefter, da historien spacer helt ud og ender på en kunsterisk måde med at røgen står ud af kvindens ene øje.


IN RETROSPECT

Mohamad Kraytem. 32 sider. Sort/hvid. toshfesh.com

Jeg stødte for første gang på Mohamads arbejder, i et par af Fiesta magasinerne. Hans flotte stil klædte Fiesta, men de få sider var bare ikke helt nok. Heldigvis har Mohamad været i Danmark og efterladt sig et eksemplar af sit hæfte, In Retrospect, som er udgiver på det Arabiske forlag, Tosh fesh.

En nervøs mand sidder på en bar, inden han skal til maskebal på slottet. Til festen er gæsterne klædt ud med fantasifulde masker som alle danser imellem hinanden. Vores hovedperson fornemmer hele tiden noget omkring ham, som ikke burde være der. Men hvad det er ved han ikke. Han får øje på en besynderlig kvinde, med et måneformet prupil, som bevæger sig ovenpå og væk fra festen. Historien er godt fortalt, uden andet end et par talebobler til sidst i fortællingen. Hvad der præcist står, er ikke til at sige, da de er skrevet på Arabisk. Man fornemmer hele tiden hovedpersonens ubehag ved at være blandt mange mennesker.

Jeg kan kun anbefale at dykke mere ned i Mohamads flotte tegninger og univers.


NUCLEUS

Laurent Géhin. 52 sider. Sort/hvid. Laurentgehin.com

Historien starter med to mænd er oppe og slås. Den ene svæver over jorden, som en slags superhelt fra det ydre rum. Den anden er en gammeldags 80’er B-film soldat. En kæmpe kat bryder ind i krigen, som afsløre at de to mænd var action figurer. Katten som legede med figurerne hedder Binky og arbejder på et spisested, midt ude i ingenting.

Hvad han præcist arbejder med, er ikke nævnt i historien, men da hans kollega Blatorr bliver syg, er det nu Binkys opgave at bringe maden ud. Binksy er ikke meget for at skulle forlade sine action figurer, men der er ingen vej tilbage, så han hopper op på sin tre-hjulet cykel og cykler ud i ørkenen. Igen træder vi ind i en af Binkys lege. Denne gang er en han mystisk kriger, som redder en kvinde fra et uhyggeligt monster.

Historien er lang, men er spækket med stemnings billeder, som får zinet til at glide let og elegant ned.

Leave a Reply

Your email address will not be published.