Lørdag var en god dag for danske Halfdan Pisket. På den store årlige franske tegneseriefestival i Angoulême vandt han prisen for bedste serie.

Tegneserien Halfdan Pisket vandt den store pris for, er ”Dansker”, et 400 siders mammutværk, der fortæller historien om Halfdan Piskets egen far. En far der er født et sted mellem Tyrkiet og Armenien, og som oplever de grusomheder der udspiller sig i kølvandet på det armenske folkemord. Både hans bedste ven og storebror myrdes, hvilket gør at den unge mand flygter, men ender i militærfængsel.

Herefter forlader han Tyrkiet under falsk navn (James Pisket), for at prøve lykken i Nordeuropa som gæstearbejder – han ender i Danmark. By efter by, arbejdsplads efter arbejdsplads og kvinde efter kvinde bevæger han sig igennem livet, og ender hurtigt i en kriminel løbebane med druk og misbrug.

”Dansker”-trilogien, der tæller titlerne ’Desertør’, ’Kakerlak’ og ’Dansker’, udkom mellem 2014 og 2016 på Forlaget Fahrenheit – og er i skrivende stund udkommet på norsk, svensk, hollandsk, spansk og fransk. Og det er altså den franske udgave der i weekenden gav tegneren prisen for bedste serie.

Halfdan Pisket har skrevet historien ud fra en lang række samtaler med sin far, James Pisket. Et projekt han igangsatte da han opdagede farens begyndende demens. Efterfølgende har faren udviklet kræft, og op til prisoverrækkelsen i Angoulême, har Halfdan passet sin meget syge far i tre måneder.

Trilogien er en kærlighedserklæring til min far, for jeg elsker ham overalt på jorden. Det er jo bøger, der handler om min far, som ligger syg med kræft og er tæt på at dø. Så det er virkeligt smukt, at han oplever dette, inden han forlader livet”, udtaler Halfdan Pisket til DR.

Tegneseriefestivallen i Angoulême, Festival International de la Bande Dessinée, regnes normalt som den mest prestigefyldte – og kan sidestilles med filmfestivallen i Cannes.

(Photo by Yohan BONNET / AFP)

Leave a Reply

Your email address will not be published.