Bob Kane har i mange år været krediteret som skaberen af Batman, men efterhånden har det vist sig kun at være en brøkdel af sandheden, hvilket filmindustrien nu begynder at gøre os opmærksomme på.

fingerDet er, når tv-serien Gotham starter op, og, når Batman v. Superman rammer biograferne, at Bill Finger vil stå som medskaberen af Batman, side om side med Bob Kane. Dette vil sikkert få fans til at klø sig i nakken, da de fleste, ligesom jeg, er opflasket med den ensidige historie om Bob Kane som skaber af en af de mest ikoniske superhelte nogensinde. Men pludselig maser en relativt ukendt forfatter sig ind – hvad handler det om?

I 1939 kunne man opleve Batman første gang, og han var en meget nyskabende og banebrydende helt på flere områder. Han havde ingen superkræfter, og hans oprindelse var tragisk. På dette tidspunkt havde Superman luftet sine underdrenge i et års tid, og det er i slut 1930’erne, at tegneserieindustrien havde sin spæde start. Det betød også, at tegneserieskabere ikke besad de samme rettigheder som i dag.

For at opridse problematikken kort har tegnere i dag lov til at beholde deres originale tegninger, og forfattere bliver anderkendt for de historier, de skriver. Dette lyder enkelt nok, men i 1939 så billedet helt anderledes ud, og der skulle gå mange år, inden der var balance i ’spillet om rettighederne’. Dette gik ud over tegnere og forfattere, som blev hyret på freelancebasis af forlagene. Forlagene købte materialet og alle tilhørende rettigheder, og de originale skabere stod tilbage med en beskeden lønningsseddel for deres arbejde og ikke meget andet.

Flere mennesker udnyttede dette problem, deriblandt: Bob Kane! Det viser sig, at han ikke var andet end en succesfuld plattenslager og dygtig forretningsmand, der evnede at få den amerikanske tegneserieindustri til at arbejde for sig for bagefter at tage al æren.bobkane_batman_gothicmanor_100

Bob Kane brugte freelancere til alt sit arbejde, hvorefter han solgte arbejdet videre til DC, bare med sit eget navn på. Denne praksis var fuldt ud lovlig og blev kaldt Ghost-writing. På grund af dette kan man også se store udsving i kvaliteten af hans ”arbejde”, og det er derfor i de senere år blevet klart, at han absolut ikke burde stå alene med æren for mange af hans skabninger. Men, siger I så, hvordan har dette indflydelse på mænd som Bill Finger og Batman?

Da Bob Kane besluttede sig at være med på den tsunami af superhelte-popularitet, som Superman startede, fik han en vag ide til en flagermus-inspireret superhelt og hyrede Bill Finger til at færdigudvikle idéen. Bob Kane leverede navnet Batman og en skitse, hvor det eneste, der overlevede, var kappens design, men ellers lavede Bill Finger resten af konceptet. Det inkluderer Batmans oprindelse, færdige kostume, hemmelige identitet og meget, meget mere. Han legemliggjorde den mørke ridder for tid og evighed og kreerede også karakterer som Robin samt alle de klassiske Batman-skurke. Bob Kane hjalp ved at sætte sit eget navn på produktet.  Men sådan var tiden, og kan man så ikke sige, at Bill Finger var et offer deraf?

Bill Finger var både et offer for sine omstændigheder, men Bob Kane lavede også en række ufine underhåndsaftaler med DC. Dette indbefattede, at han alene skal krediteres og belønnes i tid og evighed som Batmans skaber, og han fik endda indflettet det i hans kontrakt, at han måtte udtale sig, som det passede ham, omkring Batmans skabelse og Bill Finger.

For Bill Finger havde det katastrofale konsekvenser. Da han begyndte at udtale sig i pressen om sin rolle i Batmans skabelse, betød Bob Kanes forhold til DC, at Bill Finger blev hængt ud som løgner, og han modtog aldrig noget af den anderkendelse, han var berettiget til. I stedet endte hans skæbne sørgeligt, og han døde i fattigdom i 1974 kort før sin 60 års fødselsdag.

finger-batman-logo

Selvom Bill Finger ikke nåede at se tingene ændre sig op gennem 70-80’erne, godt hjulpet på vej af Batman-tegneren Neal Adams, så bliver han nu anderkendt af DC som medskaber af Batman. Ydermere er DC kommet på god fod med Bill Fingers efterladte familie, og endnu bedre kommer Bills navn op det store lærred. Godt nok kun som medskaber sammen med Bob Kanes (vi kan kun gisne om, hvordan han ville have det med det!), men det er rart endelig at se Bill Finger modtage den respekt, han fortjener.

Leave a Reply

Your email address will not be published.