Red_BoxI husker det måske. I er samlet omkring et bord hjemme i forældrenes stue, deres kælder, jeres eget værelse, eller hvor I nu plejer at samles.

På bordet ligger et virvar af underligt formede terninger og adskillige ark kaffe- eller colaplettede papirer. Én af jer har gemt sig bag en papskærm, på hvilken er tegnet billeder af drager og troldmænd. Midt på bordet står en rød kasse, og i denne kasse ligger regelbøgerne. I er samlet for at spille det mest ikoniske af alle rollespil – Dungeons & Dragons.

For mange ender historien der. Livet tager for alvor fart, og de underligt formede terninger bliver blot et minde. Rollespil skubbes i baggrunden af travlhed og andre interesser. For andre er denne artikel første gang, der stiftes bekendtskab med rollespil. Og så er der folk som mig.

Hej! Mit navn er Heine, og jeg har den udsøgte fornøjelse at guide jer gennem rollespillets finurlige univers. Inden vi begynder vores rejse, er en ordentlig introduktion vel på sin plads.

Jeg er webansvarlig for en virksomhed i nærheden af Aalborg, hvor jeg har med virksomhedens online markedsføring at gøre. Mit fornemmeste job er dog rollen som far for to små piger. Og så er jeg gamer med kæmpe G. Rollespil, computerspil, brætspil, kortspil. Hvis det ender på –spil, så er jeg med på den. Rollespil er dog min store passion, og jeg har rullet sjove terninger og spillet fantastiske karakterer i cirka et kvart århundrede.

ShadowrunDer findes sikkert nogen derude foran skærmene, der aldrig har stiftet bekendtskab med rollespil, så lad os starte rejsen med at finde ud af, hvad rollespil egentlig er for en størrelse.

Rollespil er i al sin enkelthed historiefortælling. Det er at sammenligne med den mest nervepirrende film, du har set, eller måske den mest episke eventyrfortælling, du har læst. Forskellen er så blot, at du og dine venner sammen skaber historien gennem de karakterer, I spiller.

Der findes enkelte undtagelser, men langt de fleste rollespil går ud fra, at én af spillerne påtager sig rollen som spilleder. Spillederen skaber den verden, hvori fortællingen foregår. Hun rollespiller de væsner og personer, spillernes karakterer møder undervejs i historien, og hun beskriver karakterernes omgivelser. Hun sørger også for, at spillets regler overholdes.

De øvrige spillere skaber hver en karakter, som de rollespiller i løbet af historien. Et stereotypt, men godt, eksempel er Ringenes Herre. Hvis J.R.R. Tolkiens episke fortælling var et rollespil (der findes adskillige rollespil, hvis handling foregår i Midgård), så vil Frodo, Gimli, Legolas og Aragorn være glimrende eksempler på karakterer, der er styret af spillerne.

Stort set alle rollespil indeholder et regelsæt, der bruges til at løse konflikter i spillet, hvad enten disse konflikter er kamp, social interaktion, eller hvad det nu måtte være. Der findes både simple og komplekse spilsystemer, men fælles for dem alle er, at de udgør ”-spil”-delen af rollespil.

DragonAgefrontandback1Hvordan spiller man så rollespil? Traditionelt foregår rollespil omkring et bord på samme måde, som vi kender det fra alverdens brætspil. Spillerne er bevæbnet med terninger og et stykke papir, hvorpå deres karakters karakteristika er noteret, mens spillederen sidder bag en lille skærm, hvor hun har gang i en masse hemmelighedskræmmeri.

Rollespil adskiller sig fra andre typer spil på to væsentlige punkter. For det første varer et spil, eller en kampagne, som det kaldes blandt rollespillere, lige så længe, som det kræves af den historie, der foregår. Kampagnen kan vare en aften, men den kan bestemt også vare flere år. For det andet er der ingen tabere i spillet. Det handler ikke om at ”vinde” spillet som sådan, men derimod om at have det sjovt i et spændende og fantastisk univers sammen med sine venner.

Rejsen er begyndt.

dragonlance

Nogle af de mange, mange rollespilsuniverser der findes.

Ovenstående er nogle af de mange, mange rollespilsuniverser der findes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.