Der findes mange forskellige rollespil. Rigtig mange.

Er du til fantasy? Så finder du en myriade af rollespil inden for genren. Er science fiction mere din stil? Jamen så er du også godt dækket ind. Er gys og gru din kop te? Også her finder du et overflødighedshorn af muligheder.

3346583489_5030249c16

I den kommende tid vender vi rampelyset mod nogle af de mange rollespil, der findes, og vi sætter fokus på både populære og obskure rollespil. Spørgsmålet er så, hvor vi skal begynde, og dertil findes der kun ét reelt svar. Det mest ikoniske af alle rollespil – Dungeons & Dragons.

men_and_magic

Dungeons & Dragons så første gang dagens lys i 1974, hvor det blev udgivet af Tactical Studies Rules, Inc. (måske bedre kendt som TSR). Spillet blev primært designet af Gary Gygax og Dave Arneson som en videreudvikling af figurspil. Hvor der i figurspil oftest fokuseres på større enheder, der udkæmper slag, var man hos TSR interesseret i de enkelte karakterer og deres eventyr.

Manden selv: Gary Gygax!

Manden selv: Gary Gygax!

I årtierne siden har Dungeons & Dragons opnået stor popularitet blandt bordrollespillere, og selv uden for hobbyen har rollespillet sat sit aftryk med brætspil, film, fiktion, computer- og konsolspil og meget andet.

Spillets succes til trods har det ikke kun været en dans på roser, og specielt i de tidlige år mødte Dungeons & Dragons og de rollespil, der dukkede op i dets kølvand, stor modstand fra indflydelsesrige religiøse grupper, der forbandt spillet med satanisme og dyrkelse af det okkulte.

Men hvad går Dungeons & Dragons egentlig ud på? I sin kerne handler spillet om klassisk fantasy. Det foregår i en fantastisk verden fuld af uhyrer og trolddom, som vi kender det fra eksempelvis Tolkiens Ringenes Herre. Spillerne spiller eventyrere på evig jagt efter rigdom og ære, og denne jagt bringer dem ofte i konflikt med djævle og dæmoner, onde troldmænd og ildsprudende drager. Dungeons & Dragons er som udgangspunkt et spil om heltegerninger og kampen mod det onde, og det er netop derfor ganske ironisk, at spillet af visse religiøse grupper blev associeret med dyrkelse af det onde.

8

Ved spilstart skaber hver spiller en karakter. Præcist hvordan dette gøres afhænger af, hvilken udgave af spillet man spiller, men fælles for alle udgaver af spillet er tre primære trin:

1) En karakters fysiske og mentale karakteristika bestemmes ved at rulle med terninger. Herved bestemmes karakterens styrke, konstitution, behændighed, intelligens, visdom og karisma.

2) En karakters race vælges. Man vælger typisk mellem menneske, dværg, elver, gnom, halvelver, halving og halvork. Forskellige tilføjelser til spillet føjer så flere racer til listen.

3) En karakters klasse vælges. Her står valget mellem adskillige klasser, afhængig af udgaven, såsom kriger, magiker, tyv og præst.

Når karaktererne er skabt, er man klar til at begynde spillet. Dungeons & Dragons er som nævnt tidligere klassisk fantasy, og historierne i spillet fokuserer på de elementer, der findes i denne genre. Gamle ruiner, storslået magi, fantastiske uhyrer og mørke magter, der skal bekæmpes. Historierne har ofte et ganske episk snit, hvor kampen mellem det gode og det onde kan afgøre en hel verdens skæbne.

I næste del handler det om den seneste udgave af spillet – Dungeons & Dragons 5th Edition!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.