Har du en indre trang til at få en middelalderby til at blomstre? Så er Banished svaret!

Banished (forvist) er et relativt nyt strategisk byggespil, hvor du hjælper en gruppe forviste rejsende til at overleve i en middelalderagtig verden. Spillet starter med en håndfuld flygtninge i en lysning, som kun har det tøj, de står i, en lille bunke ressourcer, samt – alt efter sværhedsgrad – en lade.

Og så skal vi i gang! For vinteren er lige på trapperne, og der er ingen husly! Udover selvfølgelig at overleve går spillet ud på at opbygge din befolkning i takt med, at du lige så stille bygger din by større. Du, som spiller, er i en altseende gudelignende position. Du dikterer simpelthen, hvad der skal bygges, og hvem der skal betjene bygningerne, så byen som helhed overlever og blomstrer!

Banished_billed1

Banished opfylder, hvad jeg oftest savner i titler som Age of Empire, hvor man opbygger en by for udelukkende for at kunne udradere sine uheldige naboer. Derimod nyder jeg at opbygge noget blot for at se det trives. Og en stor del af spillets gameplay er nemlig at balancere den konstante vækst med en ligeledes voksende produktion.

Og selvom man ikke skulle tro det, så knytter man sig altså til sine byboere. At trives er sværere, end man skulle tro. Jeg fik slået en håndfuld byer ihjel, før jeg mestrede at undgå sultedøden, og måtte ligeledes kæmpe bravt for at forhindre, at alle de små pixel-mennesker frøs ihjel på stribe, fordi der ikke var nok at fyre med.

Jeg endte sågar i en situation, hvor jeg nærmest sad og heppede på, at byboerne formerede sig bare lidt hurtigere, da jeg så ville have nok arbejdere til at fylde min skovhugger-stationer, og så ville folk måske lige akkurat ikke fryse ihjel næste vinter! Derimod må det nævnes, hvor tilfredsstillende det er endelig at have så stort et forråd af mad, at man har flere tusinde ekstra stykker mad liggende, i modsætning til at folk næsten kradser af henimod slutningen af vinteren.

Banished_billed2

Og hvis du faktisk formår at overleve, og måske endda trives, kan du ikke læne dig tilbage. For din ellers så blomstrende by kan blive ramt af katastrofer! Hold da op, hvor jeg gik i panik første gang, et af mine huse brød i brand. Må indrømme, at min første handling var at pause spillet og så kigge online på, hvad folk anbefalede, for jeg kunne simpelthen ikke miste en by mere! Og hvis brande ikke var nok, så kan du også få besøg af tornadoer og epidemier.

Kort sagt – Banished er et roligt, men intenst spil. Der kan være flere år, hvor alt blomstrer, men pludselig er befolkningen nået et hidtil ukendt bristepunkt, og hele ens madproduktion sejler, og folk dør på stribe. Hvis spillet er noget for dig, så kan du godt regne med at blive opslugt. Før du ved af det, er flere timer forsvundet, men din befolkning er til gengæld steget med 100 mennesker!

Så hvis du føler, at du til tider har savnet at sysle med opbyggelsen af en middelalderby, som potentielt kan blive udslettet af hungersnød og tornadoer, så er Banished måske noget for dig!

Hvem ved, måske har du også en middelalder-bymester i maven?

4af6

Leave a Reply

Your email address will not be published.