Brætspillet Stone Age findes i to versioner, og byder stor underholdning både til børn og voksne

Stone Age Junior
Stone Age junior er som navnet antyder et spil designet til børn og det er et ganske fremragende et af slagsen.stone ageDe unge spillere transporteres tilbage til stenalderen, hvor de skal bygge hytter, men for at bygge disse hytter skal de bruge de omkringliggende ressourcer. De glade og gæve stenalderbørn må forbi mammutkirkegården efter stødtænder, floden efter fisk, bærbuskene efter bær, ler fra bakkerne eller sten fra stenbruddet. Disse kan spillerne bruge til at bygge hytter, og skulle de mangle en af delene, kan de benytte sig af en speciel joker brik i form af en hund. Derforuden, kan spillerne ved hjælp af et byttemarked, få fat i de ressourcer de mangler for at bygge en hytte.

I spillet bruger man ikke en terning for at komme rundt, men nogle brikker som lægges rundt om spilbrættet. Disse vendes efter tur, og enten flytter spillerne deres figurer rundt efter “terningslag” eller direkte til en bestemt ressource. Når spillerne lander på brættets byggeplads får de mulighed for at bygge sin hytte, hvorefter alle brikkerne venders om, så billedsiden endnu en gang vender nedad, og samtidig får spillerne lov til at bytte rundt på 2 brikker. Dermed kan de øvrige spillere ikke altid stole på hukommelsen og det giver spillet en ekstra sværhedsgrad.

Den første spiller der får bygget tre hytter vinder spillet, men netop vende og byttemekanismen gør, at det ikke er så nemt at ramme de felter man gerne vil. Dermed tager det en god halv time at spille, hvilket er helt perfekt.

Årets børnespil i Tyskland 2016 bliver her bedømt af børnene til:

Warcraft

Stone Age

Når ungerne er lagt i seng bliver det de voksnes tur til at tage et smut til stenalderen, og det ikke stille for sig. Hvis man er bekendt med Settlers of Catan, er der mange ligheder med Stone Age. Man skal have fat i ressourcer, og dem kan man bruge til at bygge hytter, som i juniorspillet, men spillerne skal også kæmpe om udviklingskort, som i sidste ende kan være altafgørende. I henhold til Settlers er spillerne i Stone Age i gang med at bygge de første hytter. De kæmper om ressourcerne: træ, ler, sten og af en eller anden årsag guld. Desuden skal spillerne have fat i mad til at brødføde de op til 10 jægere/samlere/byggere/arbejdere (også kendt som meeples), som hver spiller har til rådighed.

stone age

For at få fat i alle disse ressourcer skal spillerne på skift stille deres arbejdere i ressourceområderne. For hver arbejder de stiller et sted, skal de slå med en terning. Jo flere arbejdere, jo flere terninger. Derefter bliver det samlede terningslag, delt med 2-6, afhængigt af, hvilken ressource der skal bruges. Det er billigst at få fat på maden, mens guld er det sværeste. Derudover kan man sætte sine arbejdere i lære, hvilket giver værktøj som kan hjælpe i forhold til ressourcerne; sætte dem i marken, så det bliver nemmere at brødføde landsbyboerne og for at få flere arbejdere… sætter man to sammen i en hytte! Hubba hubba!!

Når spillerne så har fundet ud af, hvordan det går med deres arbejdere og deres mange projekter, starter næste runde. Der er intet fast antal runder der spilles, men slutspillet indledes, når bunkerne af hytter eller udviklingskort er ved at slippe op.

Stone Age kan spilles af 2-4 spillere, og kan nemt tage et par timer med fire spillere. Vi fik kun først prøvet det med to spillere, og efter en mindre indlæringskurve, kom vi hurtigt videre og kunne afslutte spillet på omkring en time. Selv om spillet sætter nogle gode regler op i forhold til to spillere, kommer det virkelig til sit rette med fire spillere. Det blev straks mere udfordrende at placere sine arbejdere, og få fat på de forskellige ressourcer. Spillerne anvendte alle forskellige strategier, hvor nogle satsede stort på antal arbejder, mens jeres anmelder gik efter værktøjsudvikling og dertilhørende point.

Til sidst skal det nævnes, at jeg aldrig har scoret så mange point i et spil – Nogensinde! I to personers spillet gik det godt at få bygget hytter, med hele 7 af slagsen, hvoraf en af dem scorede 49 point. Når man bygger hytter, scorer man point med det samme, og det er ret vigtigt at få det på plads, da man ellers kan glemme, hvor mange point man rent faktisk fik. I den sidste score fase er der potentielt tonsvis af point i udviklingskortene, hvor jeg nok scorede over 100. Jeg troede først jeg havde gjort noget forkert, men et tjek igennem reglerne afslørede, at jeg ganske rigtigt skulle score et hav af point, takket være udviklingskortene. I fire personers spillet var jeres anmelder også tæt på de andre spillere og det med kun 5 arbejder, mens de andre tit kiggede forbi landsbyens ægteskabshytte. I sidste ende trak udviklingskortene dog fra og en lykkelig brætspils-nybegynder kunne løbe med sejren, til alles store fornøjelse.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Stone Age kan blive smidt på bordet ligeså ofte som Ticket to Ride eller Settlers of Catan. For selv om det jeg har skrevet for oven kan virke kompliceret, så må jeg give Lautapelit kæmpe kredit for, at de kan lave spil som i sidste ende er intuitive at spille (se eksempelvis på vores anmeldelse af spillet Eclipse) og dermed kommer spillerne hurtigt ind i det. Hvis I, som jeg, elsker Settlers, så er Stone Age et spil for jer og jeg er sikker på, at I ikke bliver skuffet.

3 Responses

 1. Ole

  Det er “My First Stone Age” du har anmeldt, ikke Stone Age, som er et andet spil.

  Svar
  • Ole

   Eller … også er billederne forkerte. Det er nok mere det der er galt.

   Svar
   • Árni Beck Gunnarsson

    Hej Ole

    Ja, det er billederne der er forkerte, men der er også en anmeldelse til Stone Age Jr her et sted. Jeg får vores redaktører til at rette det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.