Spilleproducenten Lautapelit.fi har en række fantastiske børnespil, og fem af deres spil har Metronaut fået lov til at afprøve, med hjælp fra ungerne.

Forældre til børn i skolealderen har uden tvivl erfaret, at en gruppe unger i alderen 4-9 kan larme nok til at vække ikke bare de nylig døde, men også dem der har hvilet længere og under ingen omstændigheder skal vækkes igen. Derudover går der sør’me heller ikke lang tid fra ungerne kommer hjem fra deres respektive institutioner inden den sovende fjernsynsdrage løfter sit grumme hoved og mantraen ”må vi se fjernsyn?” klinger i hjemmet. I de senere år har en lang række spil nået ud til den bredere offentlighed og takket være ildsjæle som Thomas Vigild, Fastaval-folkene, diverse forretninger og caféer er der kommet et fantastisk udbud af spil til voksne og børn.

Det er derfor oplagt, at finde nogle spil frem, som ikke bare er sjove for voksne eller de samme spil vi voksne kender fra gamle dage, hvor man glad brugte spillekort til alting. Der skal noget andet til, og som glad brætspiller og far til to piger har jeg et bud på, hvad der kan spilles.

Spilleproducenten Lautapelit.fi har retten til nogle af de mere kendte spil på det nordiske marked, så som Catan, Dixit og Ticket to Ride i Finland, men de har også en række fantastiske børnespil, og det er fem af deres spil Metronaut har fået lov til at afprøve. I dag får I to af spillene anmeldt, og i morgen fortsætter vi med de tre sidste.

Spil

 

TROLL TRAIL, skabt af Gina Manola

Spillere 2-4, 4+, spilletid: 10-20 minutter per spil.

Vejledende pris: 149,-

Dybt inde i skoven ligger der en drage og slumrer mens den vogter sin skat og det er op til spillerne at finde vej igennem skoven og stjæle skatten inden dragen vågner og rykker ind for at beskytte den.

I modsætning til de andre spil her på listen er TROLL TRAIL et samarbejdsspil, dvs. at spillerne arbejder sammen for at løse opgaven, nemlig at stjæle dragens skat. For at kunne gøre det, er det nødvendig at finde tre nøgler, som kan åbne skattekisten, men det er også muligt at finde noget drageguf, som kan holde dragen beskæftiget og dermed hjælpe de kække trolde. Efter tur trækker spillerne en brik, hvorpå de finder en sti som de kan lægge på spillepladen og dermed finde vej til skatten. Blandt brikkerne gemmer der sig dog nogle dragebrikker, som repræsenterer dragen og kommer dragen først til skatten, er spillet tabt.

 

Reglerne er simple, da man blot skal lægge en sti igennem skoven. Dog skal spillerne være opmærksomme på, at en sti altid skal ramme en anden sti.

Nøglernes og drageguffets placering bestemmes af terningekast, hvor man ud fra farver og tegn finder de rigtige felter. Derefter starter spillet, hvor spillerne efter tur trækker en brik.

Disse simple regler kunne min 6-årige nemt forklare for sine jævnaldrende venner og det var en sand fornøjelse at se dem komme i gang. Under selve spillet blev der snakket og planlagt på lige grundlag, hvilket netop er et vigtigt element i samarbejdsspil, og da de slog dragen på målstregen var glæden kolossal.

Børnenes bedømmelse af TROLL TRAIL:

 

4af6

 

 

Spil

HALLI GALLI, skabt af Haim Shafir

Spillere: 2-4, 6+, spilletid: 15-20 minutter

Vejledende pris: 139,-

Halli Galli er et spil der kan bringe det værste frem i en voksen, når de spiller med sine børn, for uanset hvem der spiller har man lyst til at vinde. Selve spillet består af en bunke kort med billeder af frugter, varierende i antal og en klokke. Klokken stilles midt på bordet mens kortene fordeles lige blandt spillerne dog uden at de kan se, hvad der er på kortene.

Når spillet går i gang vender spillerne efter tur deres kort indtil der ligger 5 stykker af en given frugt foran spillerne, og den første der ringer klokken vinder alle de kort der ligger med billedsiden opad. Den der ender med alle kortene vinder spillet.

Her bliver børnene sat på en prøve, da de selv skal se, hvornår der er 5 billeder af frugt foran dem, men som skrevet tidligere, vil alle gerne vinde og derfor bliver der ringet lystigt på klokken. Der kan spilles med strafregler for at ringe for tidligt men det har vi ikke gjort indtil videre. Spillet er absolut sjovest med 3-4 spillere

Børnenes bedømmelse af HALLI GALLI:

 

4af6

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.