Velkommen til det kolde nord, hvor der kun er syngende skotter, pingvinelskende eskimoer og de vilde vikinger, som gider bygge et samfund op.

Spillet er en ny version af de tidligere ”Imperial Settlers”, som er et fornuftigt spil med godt tema og gameplay.

Spillet går ud på først at få 25 point, som man kan få løbende, og derefter score point for områder og ressourcer, man ikke har brugt, inklusive guld.

Man vælger en klan at være leder for. Der er seks at vælge imellem, og de er meget forskellige i spilstil. Vikingerne er meget glade for skibe og tager på togt og erobrer øer, mens skotterne stille og roligt bare inkluderer dem med de spilregler de har. Derudover er der eskimoer. Der er 2 klaner til hvert folkeslag.

Man skal derefter finde en balance mellem at genere ressourcer, som er æbler, fisk, får, sten og træ. Derudover skal man få folk, på samme måde som ressourcerne, som kan arbejde for sig, eller give adgang til evner, som gør noget godt for imperiet osv.

Spillets gang er delt op i 4 faser:

Lookout”, hvor man får kort, man kan bygge eller spille i næste fase. Man trækker 4 kort, men det fine er her, at man skal betale for hvert kort, man gerne vil beholde. Hvert kort koster en mand, så man bliver nødt til at tage højde for, hvor mange mand, man skal bruge i næste fase.

Action”. Her skiftes spillerne til at lave noget. Det er den store fase, hvor man kan få ressourcer, bygge, sætte både i vandet til togter osv. Der er mange muligheder her. Det er her, man også kan sabotere lidt for sin modstander ved at angribe hans eller hendes områder og forsinke opbygningen af deres imperium.

Expedition”. Her er det, man plyndrer øerne, hvilket giver en øjeblikkelig bonus i form af ressourcer eller point, men har man en langsigtet plan, kan man erobre dem og bruge de actions som de åbner for.

Cleanup”. Her gør man klar til næste runde ved at tage sine mænd og skibe osv. hjem igen, så de er klar til en ny omgang.

Spillet omhandler i høj grad at balancere sine ressourcer og finde en løsning på dem, man evt. mangler. Tit er løsningen, at man bruger et kort for at få en ting, for derefter bruge et andet kort for at veksle. Lige dette er også det, som ender lidt med at være en ulempe ved spillet. Det bliver mod slutningen en kabale, hvor man skal bruge de rigtige kort i den rigtige rækkefølge, mens man husker at have ressourcer til at aktivere kortene. Når man har op mod, eller over, tyve kort, så bliver det let uoverskueligt og begynder at tage tid at tage sine runder, for man skal tænke og planlægge. Jeg har intet imod at man tager sig god tid i spil, men her er det ofte, man skal tænke, da man ender med at stoppe sig selv ved brug af et forkert kort. Der er også til tider nogle kort, som kan være lidt svære at tolke, da de kan bruges ret kreativt, men om det rent faktisk er indenfor reglerne, kan være lidt svært at læse sig frem til.

Kan man derimod godt lide kabaler, så er det her spillet. Har man overblik og finder et system til sine bygninger, så kan man komme meget langt og vinde overbevisende, men det er ikke let, da der er mange muligheder og kombinationer med kortene.

Komponenterne i spillet er tip-top. Det er flot lavet og i klare farver. Kortene er flotte og motiverne er… ja, de er faktisk ret nuttede. Som en bonus er spillet i en kasse, som er lavet til, at man kan tage bakken med alle ressourcerne ud og stille på bordet. Det er godt nok rart og let at holde styr på. Der er sågar et symbol i hvert rum i bakken, så man kan se, hvor fiskene, fårene, mændene, osv. ligger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.