“Hvis det skal tage så lang tid at sætte Eclipse op, gider jeg ikke spille det” – Sådan udtalte min kone sig, da jeg i sommerferien gik i gang med at lære at spille Eclipse. Det hele så lidt uoverskueligt ud, men når vi først kom i gang, var alle inden længe helt betaget af spillet.

Derfor er Eclipse gået hen og blevet et af mine favoritspil inden for den seneste tid, selv om jeg kun har spillet det to gange. Grundene bliver forhåbentlig tydelige senere, men først skal vi lige se på, hvad det egentlig går ud på.

Menneskerne har spredt sig ud fra Jorden og mødt ikke mindre end seks forskellige racer af rumvæsener, men for at holde en slags fred i galaksen er der blevet oprettet en slags neutralt område i midten af det kendte univers. Men både mennesker og rumvæsener udforsker konstant de omkringliggende galakser via ormehuller og dermed giver det dem mulighed for at udvide deres magt og eventuelt overtage hele galaksen.

Eclipse

Der er sindssygt mange elementer i Eclipse og det kan godt virke meget uoverskueligt at komme i gang med det, men når man først har fanget mekanismerne i det, så er det faktisk et ret enkelt spil. Alle spillets brikker bliver enten fordelt på den spilleplade som hver enkelt spiller har eller på den plade, hvor diverse forskningsbrikker og udstyr til opgradering af spillernes rumskibe befinder sig. Herfra flyttes der rundt på dem, og dermed holder hver enkelt spiller styr på sit imperie.

Der spilles i alt 9 runder, og i hver runde kan man lave et antal handlinger. Hvor mange handlinger en spiller laver bliver delvis styret af spilleren selv men også af de ressourcer, som alle kæmper om at få; økonomi, materialer og forskning. Man bruger økonomien til at foretage handlinger og jo større ens territorie er, jo større omkostninger har man. Materialerne bruger man til at bygge rumskibe mens forskningen bruges til at udvikle våben, forsvarsteknologi og fremdrift.

Hver spiller kan kun lave 1 handling per gang, inden turen går videre, og man kan vælge i mellem at udforske, at have indflydelse på deres territorier, at forske, at bygge og at rykke deres rumskibe. Man bruger nogle runde brikker til at vise, hvilken handling man foretager og samtidig viser, hvor store ens økonomiske omkostninger bliver for runden.

Vælger man at udforske, kan man finde planeter, hvor man kan styrke sin økonomi, sin materialeproduktion eller sin forskning. Det gør man ved at bruge sine koloniskibe, som man har 3-4 af afhængigt af race. Nogle gange tvinges man dog til at kæmpe for territoriet, da galaksen er fuld af forladte rumskibe fra en længe glemte race. Besejrer man dem fører det enten til hjælp i form af ressourcer eller noget gammel teknologi som man kan udnytte selv.
Ved at benytte sig af sin indflydelse, kan man vælge at af- eller befolke systemer eller skabe diplomatiske relationer til de andre spillere.
Når man forsker, får man mulighed for at udvikle en række teknologier som styrker racen på mange forskellige måder, blandt andet udrustning til rumskibene.
Vælger man at bygge, bruger man sine opsparede materialer og bygger rumskibe, som man så kan udruste og flytte rundt på.

Afhængigt af, hvad man gør, scorer man nogle sejrs-point og det er den spiller der har flest sejrs-point efter 9 runder der har vundet.

Spillets største styrke, den fantastiske spillerplade, med dertilhørende brikker er også spillets største svaghed på en måde. Selv om det gør spillet utrolig nemt, så fylder den ret meget, så man skal have et stort bord at gøre godt med, hvis man spiller 6 spillere. Men det er blot en bagatel i forhold til, hvad man egentlig kan. Jo mere man udforsker i rummet, jo større chance er der for, at man får nogle fantastiske planeter, hvor man får mulighed for at øge sin produktion. Men det kommer ikke uden omkostninger som man skal holde øje med hele vejen igennem.

Eclipse

Når man først kommer i gang med at forske og bygge skibe får spillet også en anden dimension, da man nu får mulighed ikke blot for at angribe de gamle skibe der flyder rundt i rummet og afholder spillerne fra at tage territoriet, men også for at angribe hinanden og dermed smadre sine fjender, eller venner for den sags skyld.

De mange muligheder i spillet gør, at det er sjovt, og man kan også vælge at forblive venlige over for hinanden, og dermed undgå, at nogen skal sove på sofaen.
Det er ikke så spændende, at have alle spille som mennesker. Det ender lidt for meget med, at man sidder og holder øje med, hvad de andre laver og bare repeterer deres handlinger. Men hvis man vælger at spille med de seks forskellige rumvæsner, så kan spillerne benytte racernes forskeligheder og på den måde er der ingen der kan vide sig sikker.

Der er allerede kommet nogle udvidelser til spillet, og det er ikke fordi man måske har brug for det, men en af udvidelserne er en rumskibpakke, hvor man som spiller kan få rumskibe der passer unikt til den race man spiller. Det er svært at have dem alle i grundpakken, man kan trods alt spille seks mennesker, men hvis man virkelig vil satse alt på Eclipse, og det burde man næsten, da det er hammer sjovt, så bør man købe den ekstra pakke.

Det er desuden muligt at få fat i flere rumbrikker, samt RISE OF THE ANCIENTS som tilføjer tre nye racer og udvider spillet til NI spillere!

Eclipse

Leave a Reply

Your email address will not be published.