Når jeg siger brætspil, hvad tænker du så?

PARTY ON, WAYNE!!!

zzzZZZzzz

Måske tænker du på de spil, som du spillede som barn med dine forældre og søskende, som Matador, Ludo og Uno. Måske tænker du et tørt spil skak eller Backgammon.

Typisk ville du nok tænke, at der findes tre typer spil: 1) spil, som kun et barn kunne more sig med, 2) spil, som er så tunge og avancerede, at man skal have en PhD for at kunne finde ud af dem, eller måske tænker du bare at, 3) det er noget nørdet drage-fis om at lege troldmænd og barbarer og slå orker ihjel.

Øv, det lyder sgu kedeligt.

Det er heldigvis også fuldstændigt forkert!

Brætspil har udviklet sig helt utroligt meget de sidste årtier, og det strømmer til med talentfulde designere, der – ligesom mig – er vokset op i en generation med computerspil og rollespil. Designere, der forstår, hvad der gør spil sjove. Spil handler ikke mere bare om at kaste en terning og skubbe en plastfigur rundt på et bræt eller samle stik eller 5 timers krigsførsel, hvor din lillebror blev slået ud for 3 timer siden og højlydt beklager sig.

Brætspillene har lært fra computerspillene og har tilmed samlet bolden op, hvor deres digitale brødre tabte den: Det sociale.

Det sociale brætspil

Moderne brætspil er blevet et samlingspunkt på caféer og værtshuse. Det er blevet en ting, som er blevet så nemt at komme ind i, at alle kan være med –  og uden de gamle brætspils meningsløse terningekast og længde. Jeg selv bruger min fritid på at styre en brætspilscafé, hvor jeg introducerer folk for hobbyen, finder dem passende spil og forklarer reglerne. Nogle af de bedste spil kan forklares med et enkelt åndedrag, hvilket overrasker mange – eller også er de bare overraskede over, hvor længe jeg kan holde vejret.

IMG_20140916_164232

Det bringer mig til den typiske bekymring, jeg hører fra folk: At de er bange for alle de regler, de skal lære. Dette er både morsomt og tragisk.

Næsten alle har spillet et digitalt spil – om det er Candy Crush, The Sims eller Counter-Strike er lige meget. For at spille de spil har de skulle lære nogle regler for at forstå det. I mange tilfælde faktisk betydeligt flere regler, end et brætspil ville kræve af dem. Måske er det, fordi du er bange for, at du skal læse en tør, kedelig manual? Jamen så lad da være med det!

IMG_20150319_202633

I flere storbyer er der åbne brætspilsevents, hvor folk glædeligt vil introducere dig for en perlerække af fantastiske spil. Og hvis ikke du har muligheden for det eller er bange for fremmede mennesker, så kan du gøre ligesom mig og se en YouTube-video, der forklarer reglerne. Måske er det tanken om, at du bliver nødt til at forstå spillet, før du overhovedet kan spille det og ikke blive trynet af de andre spillere.

Brætspil er slet ikke på den måde mere.

Succesfulde, moderne brætspil appellerer til din kreativitet og inviterer dig til at lege med spillet og forstå meget af det løbende, uden at straffe dig. Faktisk, så har brætspil typisk så meget dybde i dag, at din nybegynder-tilgang ofte overrasker erfarne spillere og måske lader dig løbe med sejren. Og nu må du endelig ikke forveksle “dybde” med “svært” eller “komplekst”. Dybde betyder, at spillet rent faktisk har noget at byde på, selvom reglerne ikke fylder mere, end hvad kan være på et stykke toiletpapir.

IMG_20140506_213911

Nemt at gå til

Hvilket bringer mig til den anden undskyldning, jeg typisk får: “Men jeg er slet ikke strategisk anlagt! Jeg orker ikke at tænke!

Det gør jeg sgu heller ikke altid, især ikke når jeg har fået par øl indenbords, hvilket sker ret ofte – især når jeg spiller brætspil. Så er det jo heldigt, at der findes spil, hvor man fuldstændig kan slå hjernen fra og lege et monster, som smadrer en storby, finde ud af, hvem iblandt jer er en varulv, eller slå barken af et træ med en plastikøkse uden at fejlagtigt fælde træet. Mange brætspil bliver i virkeligheden kun sjovere af at drikke, fordi det er sjovt at grine af hinandens fejl. Og med en stribe øl indenbords og en plastikøkse i hånden er det ikke fejl, der er mangel på.

IMG_20140909_182010

Brætspil er ikke farlige eller svære at komme ind i, og jeg vil på denne side løbende anbefale jer, hvilke spil I kan prøve af i forskellige sammenhænge.

Om det er med jeres familie, venner, børn eller kollegaer: Der er et brætspil for alle.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.