De fleste har nok opdaget, at vinylerne har gennemgået en revival de senere år. Midt i en tid, hvor streaming af musik ellers dominerer markedet totalt, og CD’en som medie er i frit fald på popularitetskurven.

At LP-formatet vitterligt er genopstået fra de døde bevises ved, at musikindustrien i disse år kæmper med at følge med efterspørgslen, og de få overlevende fabrikker kører på pumperne. Det store spørgsmål er så, om der blot er tale om en forbigående trend i tiden, en form for nostalgisk skvulp fra fortiden – eller om vinylen, sådan for alvor, har bidt sig fast igen? Vi er i hvert fald mange, der er hoppet med på den ‘nye vinyl-bølge‘. Jeg hører til blandt dem, der virkelig nyder vinylens genopståen i fulde drag.

Men hvad er det i grunden, der er så specielt ved de store sorte cirkler med rillerne..?

En metronaut på job!

En metronaut på job!

Jeg kan vel egentlig bedst forklare det ved at dele det op i en professionel del og en privat del. Først den professionelle;

Jeg arbejder til daglig som bibliotekar ved Aalborg Bibliotekerne, og musikbiblioteksområdet har altid haft en speciel plads i mit hjerte. Derfor var jeg heller ikke sen til at foreslå, at vi som bibliotek også skulle have fornyet fokus på LP’erne.

Udvalgte vinyler blev for et par år siden støvet af og taget op fra det aflåste magasin, og helt nye samt genudgivelser blev købt ind og stillet frem i udlånet på Hovedbiblioteket i Aalborg.

Vejgaard Bibliotek har vi også en mindre samlig af vinyler i udlånet, og i den betjente åbningstid triller vi vores retro-smarte “Crosley Cruiser“-pladespiller (købt 2014 for 1000 kr.) frem på et rullebord. Så spinner de sorte cirkler, med passende volume forståes, indtil vi overgår til selvbetjening. Og vores gæster nyder det. Jeg har ikke tal på, hvor mange der er stoppet op, når de får øje på pladespilleren, og smiler bredt. Ofte bliver smilene ledsaget af en fortælling om deres egen pladespiller og pladesamling, mens man hos enkelte tydeligt fornemmer fortrydelsen over, at de i sin tid smed hele vinyl-samlingen ud…

Den gode, uformelle relation og kontakt til gæsterne etableres lynhurtigt, og formidlingen af bibliotekets mange tilbud kører herefter som regel på skinner.

IMG_2803Vi oplever også næsten dagligt, at forældre med mindre børn stopper op ved pladespilleren, og ofte gør børnene store øjne og kigger bare måbende på den snurrende LP. I de situationer er vi som personale og/eller forældrene selv hurtige til at gribe bolden og introducere børnene for den vidunderlige vinyl-verden. Nogle gange tager de små poder fusen på én. F.eks. når man lidt skråsikkert antager, at de nok aldrig har set sådan en pladespiller før, hvortil de så blot svarer; “Jo da! I Sigurds Bjørnetime!” Way to go, Sigurd Barrett!

I fritiden betyder vinylerme også en hel del for mig. Jeg er sidst i 30’erne og kan derfor sagtens huske tiden, inden CD’en for alvor overtog markedet. Derfor nåede jeg også at opbygge en rimelig stor pladesamling, inden jeg – jeg indrømmer det gerne – blev fascineret af CD’en. Der gik jo vilde historier om, hvor fantastisk lyden var, samt hvor slidstærk den lille blanke Compact Disc var. Den kunne ganske enkelt ikke gå i stykker eller overhovedet blive ridset. At disse historier på ingen måde holdt vand i virkeligheden, skulle jeg snart finde ud af.

Men både vinylplader og pladespiller blev primo 1990’erne gemt væk, og jeg begyndte at købe CD’er. Mange CD’er. De fleste af dem blev købt i pladebutikken Afterbeat på P. Nørkærs Plads i Hjørring, og efter den lukkede, var det især Pladehuset i Østergade i Hjørring, der fik glæde af mine sparepenge. Senere igen overtog online-indkøbene. Så kom Spotify – og så kom vinylerne tilbage! “It’s the ciiiiiiiiiiircle of life!

Bevares; jeg streamer stadig musik. Det er jo en hamrende smart og praktisk måde at ‘græsse’ ny musik på. Så kan jeg jo også nemt og bekvemt vurdere, om jeg vil købe et givent album på vinyl. For det ér bare noget specielt at lytte til musik via LP. Jeg har for længst fundet min samling af LP’er frem igen og indkøbt en spritny pladespiller.

Efter vinylens revival er det for alvor gået op for mig, hvor meget jeg egentlig har savnet vinylerne. Hele ritualet med at bladre LP’erne igennem, udvælge en helt bestemt plade, sætte skiven på pladespilleren, nyde synet af den snurrende plade, og nålen der rammer kanten af pladen, den knitrende lyd inden første nummer går i gang… Man skal nok være (musik-)nørd for rigtigt at sætte sig ind i det…

Det kan også virke temmelig nostalgisk, hamrende gammeldags og (gys!) hipster-agtigt.

IMG_3568Men jeg nyder virkelig den mere fysiske tilgang til at dyrke musikken. Desuden er der hele aspektet omkring coverart og teksterne, der ofte medfølger vinylerne. Der er ganske enkelt bedre plads til disse ting, og forsiden af en LP med fed coverart er bare så meget mere vellykket på omslaget af en LP end på en CD eller en lille skærm.

Og ja, det der med at vende pladen, når sidste nummer på den første side er rindet ud, nyder jeg også. Så kan lige røre ved vinylen igen og sætte næste række af numre i gang.

Det med at eje vinyler og finde ‘vinyl-guld‘ i diverse loppeshops og på pladebørs er også en stor del af det. Tidligere i år var jeg eksempelvis til PladebørsNordkraft i Aalborg, og jeg indså ret hurtigt, at jeg burde have afsat både mere tid og flere penge. Men fedt var det. Og jeg ser frem til næste Pladebørs til september.

Det er en særskilt videnskab, om lyden er bedre på LP i forhold til CD. Der er mange delte meninger om det. Jeg vil gerne slå fast, at jeg ikke er decideret lyd-nørd, men jeg vil alligevel påstå at LP’en har en mere ‘varm’ lyd end CD’ens mere ‘metalliske’ og ‘rene’ lyd. LP’en fremstår derfor også på det punkt mere charmerende. Og i forhold til MP3-formatet. Ak ja. Lidt synd, at nutidens unge er opflasket med dette komprimerede fil-format. Men så er det jo smukt, at vinylens revival de senere år har banet vej for, at den nye generation nemt kan stifte bekendskab med alle LP’ens herligheder.

Vinyl rules!

 

(filmen er optaget af Lars Simonsen selv)

Leave a Reply

Your email address will not be published.