I dag er det præcis 70 år siden, den første bog om Pippi Langstrømpe så dagens lys på svensk.

pippi-coverMit forhold til verdens stærkeste pige afgrænser sig til den 13 afsnit lange tv-serie, der blev lavet i 1969 med Inger Nilsson som Pippi, som er blevet sendt igen og igen og igen på DR. Desværre var bøgerne aldrig en del af mit barndomshjem.

Den lille pige med den imponerende styrke, røde hår og anarkistiske tilgang til livet og autoriteter blev opfundet af Astrid Lindgren under 2. verdenskrig. Astrid, der på det tidspunkt arbejdede for den svenske efterretningstjeneste med brevcensur, var faldet og havde forstuvet sin ankel og var derfor nødt til at holde sig i ro i tre uger.

Den tid brugte hun på at nedskrive de historier, hun havde fundet på til sin datter, da hun havde været syg, som handlede om verdens stærkeste pige, der boede i et stort hus sammen med sin abe Hr. Nelsson og sin hest samt nabobørnene Tommy og Annika. Navnet Pippi havde datteren fundet på.

Samlingen gav hun til datteren på hendes 10 års fødselsdag, og samtidigt sendte hun dem til forlaget Bonnier. Bonnier afslog dog historierne, men den udkom i stedet på forlaget Rabén & Sjögren i november 1945.

Historierne om Pippi Langstrømpe er udkommet på 65 forskellige sprog, er solgt i 56 millioner eksemplarer og er blevet filmatiseret forskellige gange (desværre lykkedes det ikke for Miyazaki!).

Stort tillykke med fødselsdagen, Pippi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.