Du bliver aldrig for gammel til at lege – og som voksen har du mulighed for at købe det legetøj, som du kun har drømt om eksisterede, da du selv var barn.

Legetøj er uløseligt forbundet med nostalgi og drømme. Det er kvaliteter, som er meget svære at sætte en pris på, men som til gengæld er i stand til at hive endda store beløb op ad voksne legebørns lommer. For nogle handler det om at generhverve barndomsminderne rent fysisk på auktioner og loppemarkeder.

For andre handler det om at dykke ned i legetøjsminder, som rent faktisk ikke eksisterer – men som kunne have gjort det, hvis bare alting havde været lidt anderledes. Markedet for såkaldt retro-legetøj er voksende – legetøj, som refererer tilbage i tiden, men samtidig er splinternyt.

Jærven var aldrig en Mego-figur

Wolverine var aldrig en Mego-figur (2)For amerikanske børn, der voksede op i 1970’erne, var specielt legetøjsfirmaet Mego synonymt med actionfigurer – specielt hvis der skulle leges med superhelte. Mego fik nemlig i starten af 70’erne licens til at producere figurer fra både Marvel– og DC-universet.

Faktisk fik Mego så meget succes med deres mange forskellige actionfigurer, at den 20 centimeter høje formfaktor, de benyttede i deres designs, i en periode kom til at danne standard for actionfigurer. Men på trods af at Mego kom godt omkring i Marvel-universet, nåede de aldrig at producere en Jærven-figur, inden de gik konkurs i 1983.

Heldigvis er det aldrig for sent at rette op på sådanne mangler i raske drenges legetøjsminder. Legetøjsfirmaet Diamond Select Toys har i samarbejde med EMCE Toys genoplivet Mego-actionfigurerne med relanceringer af blandt andet Edderkoppen og Kaptajn Amerika, og nu er tiden kommet til Jærven.

Jærven-figuren er i det samme klassiske design, som hvis den var blevet lanceret dengang. Som standard er den bistre helt iklædt sit oprindelige gul/blå kostume, men kan skifte til både civil og det marginalt mere moderne brune/orange kostume. Oplaget er begrænset til 3.000 styk.

ReAction drømmer om Kenner

ReAction drømmer om Kenner (1)Legetøjsfirmaet Kenner fik fra slutningen af 1970’erne stor succes med at producere actionfigurer baseret på Stjernekrigen, men de kiggede sig samtidig omkring efter andre potentielle licensaftaler. Heriblandt Ridley Scotts Alien-film. Projektet kom imidlertid aldrig videre end en lille flok prototyper.

Kenner blev i mellemtiden opkøbt af Hasbro, og Alien-prototyperne blev glemt – indtil den lille legetøjsproducent Super7 fik fingrene i dem for nogle år siden. Figurerne blev produceret i et lille eksklusivt antal, men blev så kæmpe en succes, at Super7 endte med at indgå partnerskab med legetøjsfirmaet Funko om en hel serie af retrolegetøj kaldet ReAction.

Den bærende idé i ReAction er derfor at tage såvel nyere som klassiske film- og tv-licenser og fortolke, hvordan disse ville have taget sig ud som actionfigurer, hvis de vel og mærke var blevet lanceret i starten af 1980’erne i det design, som lå til grund for netop Kenners figurer.

Foruden de oprindelige Alien-figurer er der blevet lanceret en lang række ReAction-figurer baseret på blandt andet Terminator, Tilbage til Fremtiden, Firefly, Star Trek, Det Femte Element, Dødens Gab og senest Gremlins og Fight Club.

Klodser tilbage til fremtiden

LEGO etablerede for nogle år tilbage internetfællesskabet LEGO Cuusoo. Tanken bag websiden var, at LEGO-entusiaster fra hele verden skulle lægge deres egne LEGO-projekter online og lade resten af brugerne stemme på de projekter, som de helst så realiseret som rigtige LEGO-produkter. Fik et projekt stemmer nok, ville LEGOs bedømmelsesudvalg så se på, om det i forhold til en lang række parametre var muligt at sætte projektet i produktion.

Klodser tilbage til fremtiden (1)

LEGO Cuusoo, der siden har skiftet navn til LEGO Ideas, fik for alvor sit mere kommercielle gennembrud, da den japanske LEGO-entusiast Masashi Togami opnåede at få sit Tilbage til Fremtiden-sæt sat i produktion i 2013. Det var et LEGO-sæt, som i den grad talte til voksne legebørn, der måske nok havde lagt klodserne fra sig, men stadig knuselskede den 30 år gamle science fiction-film.

Tilbage til Fremtiden-sættet var også med til at gøde jorden for den australske LEGO-entusiast Brent Waller, der senere i 2013 opnåede nok stemmer til at få sit LEGO Ghostbusters-sæt videre til bedømmelsesudvalget. Dette sæt blev lanceret i midten af 2014 og talte til helt samme nostalgiske gen hos de voksne legebørn.

Klodser tilbage til fremtiden (2)

Boba Fett i fuld størrelse

182 cm høj dusørjæger i ren plast!

182 cm høj dusørjæger i ren plast!

Legetøjfirmaet Kenners Stjernekrigsfigurer tænder sådan en helt særlig gnist i mange voksne legebørns øjne. De fleste husker at have ejet en eller flere af figurerne eller måske ligefrem nogle af de større køretøjer eller rumskibe. Og mange får det ligefrem skidt, når de hører om de auktionspriser, visse Star Wars Kenner-figurer kan opnå.

Det er disse følelser, som legetøjsfirmaet Gentle Giants har haft held med at bringe i spil, når de har skulle finde kunder til deres 210 cm. høje Darth Vader– og 182 cm. høje Boba Fettactionfigurer baseret på de oprindelige små Kenner-figurer. De mandshøje actionfigurer, der bærer et prismærke på omkring 15.000 kroner, kræver med andre ord en solid nostalgisk pengepung.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.