Den sidste dag på VOID International Animation Film Festival skulle nydes som den sidste dag i ens ferie. En nøje planlagt dag med spændende film på programmet, en øl eller to for stemningens skyld og blandede følelser af vemodig afsavn og taknemlighed for de foregående dage og oplevelser, man havde haft.

Søndagen skal ikke bruges på at analysere og kritisere film. Man skal blot nyde de sjældent tilgængelige godbider i biografssalens trygge mørke og ikke tænke for meget over det. På trods af den indstilling flyver der lige et par stjerner over de yderst vellykkede fremvisninger på VOIDs sidste dag.

EDEN’S EDGE – Søndagens eksperiment

Dagens første film udfordrer animationsmediet og publikum med en usædvanlig tilgang til historiefortælling. Sat op som ni enkelstående, men forbundne fortællinger fra Mojaveørkenen følger vi ni forskellige skæbner tale om deres liv og tiltrækning til ørkenen, alt sammen ”filmet” fra det samme fugleperspektiv, lodret ned, på forskellige lokationer for hver fortælling. Ja, det er svært at forestille sig det og måske endnu sværere at føle, at det er stor animationskunst, men der er noget utroligt dragende ved både de små ændringer i landskaberne og især i de sande beretninger fra en verden så forskellig fra vores.

void

Filmen kommer fra kunst-kollektivet Office for Narrative Landscape Design (kort: O.N.L.S.D.), og de leger med idéen om at bruge landskaber til at understøtte fortællingen. At forkortelsen også kan læses på engelsk som ”On LSD” (på syre) kunne også tolkes som en opfordring til at tage psykadeliske stoffer for at få lidt mere gang i animationen. Det er ikke en film for alle, men som fans af podcasts med storytelling som hovedomdrejningspunkt (som f.eks. ”Everything is stories”) kan vi varmt anbefale dette visuelle og narrative eksperiment – selv uden indtagelsen af stoffer.

5af6

CAFARD – Søndagens grædesession

Cafard er en fiktiv film, inspireret af sande begivenheder, der nøgternt og medrivende tager os med på en rejse igennem den første verdenskrigs grusomheder. Filmen følger den Belgiske Brydemesters ”odyssé” fra krigens optakt indtil dens bitre ende. Vi følger den professionelle bryder Jean Mordant, der efter at have vundet verdensmesterskabet i brydning i USA må tage hjem for at se til sin datter, som er blevet voldtaget af en gruppe tyske soldater. Jean Mordant melder sig ind i den belgiske battaljon ”ACM”, og vi følger ham på klos hold igennem krigens grusomme og bittersøde oplevelser.

void

Animationsstilen mindede lidt om computerspilsgrafik, men det havde absolut ingen indflydelse på intensiteten af oplevelsen, fordi karaktererne er så menneskelige og historien så medrivende. Undertegnede fik tårer i øjnene et par steder igennem filmen og endte med stortude igennem rulleteksterne. Cafard er en film, der ræsonnerer stærkt med nutidens tumulte ånd, når den beskriver krigens indvirken på menneskets natur på en utroligt human og direkte facon.

6af6

THE MAGIC MOUNTAIN – Søndagens episke afslutning

Festivalens sidste film var det animerede doku-drama om eventyreren Adam Winkler, en kunstner, fotograf, bjergbestiger, familiefar og oprørskæmper i Afghanistan. Filmens instruktør, den rumænske Anca Damian, baserede filmens animation på ægte optagelser, billeder, breve og dokumenter fra Adam og indrammer filmen som en diskussion imellem en (bitter) datter med sin eventyrlystne far, der generelt sætter sit eget liv på spil igen og igen for at ændre verden.

VOID

Manden, filmen og temaet er utroligt interessant, men man blev lidt overvældet af de skiftende animationsstile og fortællerstil. Filmens instruktør var til stede under fremvisningen og besvarede spørgsmål fra publikum, hvilket tilføjede klarhed til filmens animationsstile. Anca samarbejdede med flere hold animatorer og gjorde det bevidst for at komme ”hurtigt” igennem produktionsprocessen, inden hun selv ville få spat af at arbejde med den. Det var også utroligt interessant at høre om familiens forhold til filmens ”helt”, som var noget mere anstrengt end instruktørens tilgang.

Publikum virkede utroligt begejstret for filmen under Q&A, men selv var jeg ikke ligeså overbevist oven på dagens tidligere oplevelser. The Magic Mountain er en storladen film om et yderst interessant liv, og kan man lide animationsstilen, er det sikkert en sublim oplevelse.

4af6

Leave a Reply

Your email address will not be published.