Fra instruktøren af tidsløse familieklassikere som Cats&Dogs: The Revenge of Kitty Galore og Journey 2: The Mysterious Island kommer nu endnu en ligegyldig katastrofefilm spækket med moderne CGI og kedelige klichéer.

Man kan godt forestille sig, hvad det er, man går ind til, når Dwayne ”The Rock” Johnson står på plakaten på en nymodens katastrofefilm, men selvom paraderne er nede og hjernen sat på ”hjernedød underholdningstilstand”, er San Andreas en svær kamel at sluge.

The Rock spiller helikopterpiloten Ray, som må redde sin ekskone, datter og hendes nyfundne venner på en rejse fra Los Angeles til San Francisco, alt imens de største jordskælv nogensinde målt i menneskehedens historie ruller taktvist over USAs vestkyst, og alt ødelægges – og dét er hele plottet.

san_andreas_galleri1

Have no fear, the Rock is here!

Lad os få et par klichéer remset op:

  • Ray er et helt almindeligt muskelbundt og krigshelt, der bare gør sit arbejde som redningsmand – ✓ check!
  • Ray er i gang med en skilsmisse – ✓ check!
  • Ekskonens nye mand er super rig og lækker, men viser sig at være et røvhul – ✓ check!
  • Videnskabsmænd, der har en ny, videnskabelig måde at forudse katastrofer/jordskælv på, men det virker kun lejlighedsvis – ✓ check!
  • Belejlige gadgets og fartøjer (land, vand og luft!) står klar, hver gang nogen har brug for dem– ✓ check, check og check!

Vi kunne blive ved og ved og ved… Jeg savnede næsten, at Ray havde tømmermænd og lavede en ækel morgenmadsshake med smertestillende, rå æg, øl og deslige – det ville have været oplagt.

Der er to højdepunkter ved filmen, som gør den værd at se: CGI-effekterne er gode for dem, der nyder at se storbyer jævnet med jorden, og så er der en del ufrivilligt komiske indslag.

Skuespillet, actionsekvenserne, dialogen, tåkrummende bifigurer og den totale mangel på konsekvenser for Ray og hans familie gør, at man er lettere irriteret igennem hele filmen. Det hjælper heller ikke, at kvinderne i filmen fungerer mere som smukke trofæer end som egentlige karakterer. Rays datter får som den eneste en rolle som heltinde, der redder et par engelske brødre og forelsker sig i den ældste, men hun skal sgu også mirakuløst reddes af Ray, før filmen slutter.

san_andreas_galleri3

… og så redder jeg også lige dig!

Jeg vil slet ikke ind på, hvorfor den ældre storebror tager sin lillebror med til jobsamtale, mens de er på ferie med familien i San Francisco, fordi jeg forstod det slet ikke.

Men det er jo action, vi er kommet for, og det får vi masser af. Men… jo flere aktionscener man ser, jo mere forudsigelige bliver de – hver gang de kommer ud for en situation, der bare ikke kan blive farligere, bliver den lidt mere farlig, men de kommer helskindet igennem igen og igen og igen.

Til sidst, hvor det meste af San Francisco er totalt destrueret og millioner af liv gået tabt, kan den genforenede familie se ud over ødelæggelserne, nyde synet af det amerikanske flag og glæde sig over at være i live.

Se filmen, hvis du er tosset med CGI-katastrofer og nyder action oven på action… eller hvis du nyder at pille platte actionfilm fra hinanden; der er rigeligt at komme efter.

2af6

San Andreas har premiere i dag. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.