Børnebøger skrevet af kendte danskere er ingen mangelvare og kommer i mange former: Lige fra Jacob Riisings Karmaboy til Manu Sareens serie om Iqbal Farooq og Jim Lyngvilds fantasyromaner.

Indimellem lykkedes for kendte at skrive udemærkede bøger til den yngre generation, men oftere går det mindre godt. De fleste går blot i glemmebogen.

Anders Matthesen debutbog Ternet Ninja fra 2016 er også rettet mod en målgruppe en del yngre end manden selv. Matthesen slipper utrolig godt afsted med Ternet Ninja og beviser, at han kan skrive både nærværende og vedkommende til ældre børn. Han har en historie at fortælle og fortæller den fortræffeligt.

Animationsfilmen af samme navn, der fik premiere i december 2018, har da også slået rekorder. Med over 665.000 solgte billetter, et tal som fortsat stiger, er den blevet den mest sete danske animationsfilm i de danske biografer nogensinde. Det siger ikke så lidt og stadfæster ikke blot Matthesen som komiker, men som den velrenommerede multikunstner han i sandhed er.

På trods af at fortællingen starter med et brutal mord på en thailandsk børnearbejder, er det i høj grad hverdagsdilemmaer der fylder i denne børnebog.

Vi følger 13-årige Askes indre konflikt om manglende selvværd, da en lille ternet ninjadukke dumper ind i hans liv. Ninjaen finder sig ikke i noget og til gengæld for Askes hjælp til en hemmelig mission, hjælper dukken Aske med at blive lidt mindre af en taberkylling og modsætte sig skolens bølle, hans skideirriterende papfamilie og med at vinde den skønne Jessica fra 8. klasse.

Vi får en hæsblæsende og underholdende historie med massere action, især hen imod slutningen. Med Anden som bagmand er der naturligvis også utallige lattervækkende scener, som når eksempelvis Aske gerne vil bygge en skede (helst ternet, da sort er lidt for almindeligt) i sløjd. Bare rolig, det giver mening i konteksten af historien.

Anmeldere og andre voksne kloge hoveder har givet Ternet Ninja – både bog og film – mange rosende ord med på vejen, og nu må vi håbe at den yngre målgruppe også omfavner denne moderne klassiker.

Ternet Ninja er en af de helt store anbefalinger til større børn, der gerne vil (gen)finde læselysten efter lidt for meget Klaus Rifbjerg i dansktimerne. Læs eller lyt til bogen. Se filmen. Gør helst begge dele, så du kan nyde godt af Anders Matthesen som den historiefortæller han er.

Matthesen arbejder på en efterfølger, som udgives sommeren 2019, og jeg tror godt, at vi kan glæde os.

Ternet Ninja er skrevet af Anders Matthesen, udgivet af forlaget Høst & Søn og kan findes i de fleste boghandlere eller online. Filmen, der er instrueret af Matthesen i samarbejde med Thorbjørn Christoffersen kan fortsat ses i biografen og vil senere blive tilgængelig til streaming eller køb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.