Jeg bliver aldrig for gammel til at se tegnefilm – og slet ikke når det er superhelte-tegnefilm. Og i disse tider er der masser at tage af.

De to store tegneserieforlag MARVEL og DC udsender jævnligt nye tegnefilm, men der er en pudsig forskel, i hvert fald set med mine øjne;  MARVEL har med deres MCU vist os alle sammen, hvordan man laver rigtige superhelte-film (dog med svingende kvalitet). De har dog svært ved at lave nogle gode tegnefilm, hvorimod DC, der kæmper med at lave superhelte-film, er fænomenale til at lave lækre tegnefilm.

For at illustrere det vil jeg snakke om de to nyeste fra dem begge. Guardians of the Galaxy fra MARVEL og Justice League: God & Monsters fra DC. Jeg ved godt, at teknisk set er Guardians-serien ikke startet endnu, men de har lagt små film ud til alle figurerne, så jeg mener godt, jeg kan vurdere det.

Vi starter hos MARVEL.

Screen-Shot-2015-05-29-at-8.00.33-PM-1070x579Da jeg så de første billeder fra GotG-serien, blev jeg helt glad indeni. Det så ud som om, de var gået væk fra den deprimerende tegnestil, de har valgt til Ultimate Spider-Man serien. Det så lidt mere kantet og – ja – DC-agtigt ud. Men ak nej. De små film, de har lagt ud, viser, at de igen har valgt den sikre vej. Indrømmet, det er lavet til Disney Channel, men den originale Batman-serie er det endegyldige bevis på, at man sagtens kan lave tegnefilm til børn uden at droppe æstetikken.

I modsætning til DC prøver MARVEL at lukrere på en allerede eksisterende succes. Hvilket ikke er nogen dum ide, og GotG-universet er et fedt sted at lave tegnefilm i. Og lige præcis det univers kunne man have udnytte til at prøve noget nyt med tegnestilen. Men sådan skulle det ikke blive.Screen Shot 2015-08-03 at 10.13.49 AM

Sådan gælder det også alle de MARVEL-tegnefilm, jeg har set. Kedelige historier og kedelig animation. De eneste undtagelser, jeg kan komme i tanke om, er The Spectacular Spider-Man og The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes . Begge serier, der blev lukket alt for tidligt. Øv!

Så kommer vi til DC.

jl-gods-monsters-2-jpgDeres nyeste film er Justice League: Gods & Monsters. Som faktisk gør lige præcis det modsatte af MARVEL. De tager et koncept, og så laver de en helt ny version af det. Her møder vi trioen Superman, Batman og Wonder Woman, men det er ikke dem, vi kender. Her er Superman Zods søn, Batman er Kirk Langstom (Man-bat i den ”almindelige” tegneserie) som en slags vampyr, og Wonder Woman er en af de Kirbys New Gods.

Jeg er som udgangspunkt altid fan af nye alternative udgaver af mine superhelte, og det er bare så lækkert udført. Skrevet af kongen af tegnefilm: Bruce W. Timm (ham, der skrev den originale Batman-tegnefilmsserie). Animeret som den gamle Batman-tegnefilm, og det fungerer endnu bedre, fordi den IKKE er lavet til Disney. Der er ret meget blod og referencer til sex (uh!), hvilket er en vidunderlig kontrast til den simple tegnestil.JusticeLeagueGodsMonsters03

Det, som jeg synes, DC gør så meget bedre, er, at de vælger historier, som allerede er elskede fra deres tegneserier, og så filmatiserer dem. Dog ikke lige denne. Men de sidste mange er taget ud af succesfulde tegneserier, hvilket alt andet lige er DCs stjernekompetence.

Så forskellen er, hvilket publikum de henvender sig til, og mængden af penge de gerne vil skrabe ind. Som nørd er jeg størst fan af DCs projekter, men som far er jeg også glad for, at mine unger gennem MARVEL får en letfordøjelig indgang til superhelte-universet.

Dog lige med hensyn til min faderrolle vinder DC igen, for deres Teen Titans Go! er fucking sjovt! Det elsker både jeg og ungerne! (de hardcore nørder hader det vistnok)

teentitans_042213_1600

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.