void

Grafik: Lisbet Fredslund Michaelsen

Ovenpå en intim weekend med voksen-animationsfilm, der både har overrasket, imponeret og udkørt, føler Metronaut behovet for at høre mere om VOIDs tilblivelse, udførsel og fortsættelse (?) – lidt som en postcoital cigaretsamtale fra firserfilm sætter vi punktum på en stor oplevelse og takker for denne gang.

Vi var så heldige at få fat i Anne Winberg, festivaldirektør, til at give os mere indsigt og besvare et par spørgsmål om VOID-festivalen fra hendes perspektiv.

Metronaut: Hvorfra stammer fascinationen for ”voksen”-animationsfilm?

Anne Winberg: Der er jo nok ikke nogen, der er i tvivl om, hvorfor film er fascinerende, så jeg vil prøve at svare på, hvorfor vi synes, at netop animationsfilm skal mere frem i lyset. Som filmene på festivalen også viste, giver animation fuldstændig frie hænder til at udtrykke en hvilken som helst fortælling og give den nøjagtigt den farve og tone, som instruktøren ønsker. Og så kan animation i sagens natur nogle ting som for eksempel at visualisere uhåndgribelige ting, der er sværere inden for realfilmen. Når animationsfilmen starter. er der et blankt kanvas, derfor kan alt ske – og der kan stilles nogle regler op for fortællingens verden. som intet har med virkeligheden at gøre, men som vi identificerer os med og føler for i lige så høj grad som realfilm. Personligt blev jeg fanget af animation, da jeg så et meget kort klip: et dansegulv fuld af dansende par, hvor mændene langsomt forsvinder, indtil kun kvinderne står tilbage. Scenen skulle vise, at kvinderne står alene tilbage, når de unge mænd går i krig – og den ene scene rørte mig utroligt, selvom den var løsrevet fra resten af filmen.

Hvor længe har I arbejdet på festivalen, og hvad har været sjovest/sværest i processen?

Nogle af processerne omkring festivalen har været i gang siden foråret, andre er kommet til undervejs. Det sjoveste har været at få muligheden for at hente en lang række film til landet, som endnu ikke har været vist i danske biografer, og vise dem på det store lærred i Cinemateket midt i København. Vi har fået utrolig meget hjælp og positive kommentarer, så det er langt nemmere at komme i tanke om ting, der har været sjove end at sætte fingeren på ting, der var svære. Vi kunne godt have ønsket os mere tid og et endnu større publikum, så det er to af de ting, vi sigter efter i 2017. Og så svarede jeg lige på et andet af dine spørgsmål også: vi er klar med nye ideer, og vi glæder os til at vise flere animationsfilm for voksne i 2017.

Hvad var højdepunkter i weekenden eller under optakten til festivalen?

void

Inden festivalen rigtig startede, afholdt vi to opvarmnings-arrangementer og selve festivalens åbning, og alle tre var tæt på udsolgte. Det var kæmpe højdepunkter: at blive bekræftet i, at der er et publikum i København, som har ventet på en festival for animation for voksne, og at høre deres begejstring, da vi annoncerede programmet i starten af januar. For mig personligt var festivalen fuld af højdepunkter, men det var en stor positiv overraskelse, da Bill Plympton spurgte mig, hvor mange publikummer vi regnede med til hver visning – fordi han gerne ville tegne en tegning til hver enkelt deltager personligt. Det er jeg sikker på, der var rigtig mange, der var glade for, og han var alt i alt en absolut drømmegæst at have på festivalen.

Hvilke film er I gladest for/stoltest over at få med på festivalen?

Jeg kan ikke nævne en film, vi var stoltest af. Hver film har sin berettigelse og sit publikum. Der er stor forskel på at vise film, der kommenterer på den politiske situation i Colombia, film, der er en personlig fortælling om at komme fra en familie med depression, og film, hvor blodet sprøjter fra modellervoks-dukkerne, men jeg er sikker på, at det lykkedes os at give publikum noget ekstra med på vejen ved alle visningerne.

Som I kan læse i Metronauts Bill Plympton special og andre anmeldelser fra VOID (f.eks. vores reportage fra fredag og anmeldelse af On the White Planet), har vi været ovenud begejstrede for at få muligheden for at se og opleve animationskunst og Q&A med kunstnere i Cinemateket. Vi takker helhjertet for en oplevelse i særklasse og ønsker Anne Winberg, Jacob Hansen og Michael Panduro stort tillykke med en veloverstået festival.

Metronaut smider lystigt om sig med ros og takker for en imponerende festival.

6af6

Vi glæder os allerede som små børn til juleaften til at se mere til VOID i 2017!

Leave a Reply

Your email address will not be published.