Forsøgte at være optimistisk, men Maze Runner 2 er en labyrint af manglende mening og en katastrofal katastrofefilm!

Maze Runner 2: Infernoet er fortsættelsen af Maze Runner-trilogien. I Infernoet følger vi Thomas og de andre lysboeres fortsatte kamp mod den magtfulde organisation WCKD, der var ansvarlige for, at de endte i den oprindelige labyrint.
Foruden WCKD er lysboerne også oppe imod en glohed ørken (infernoet) og sågar zombies!
De må simpelthen kæmpe med næb og kløer for at overleve og for deres plads i verden.

the-maze-runner-2-sequel-dylan-obrien

Lad os lægge ud med at nævne, hvad der er positivt omkring Maze Runner 2: Inferno  …

Filmen byder på gode effekter. Du er fuldt overbevist om, at de vandrer igennem en støvet ørken omgivet af ødelagte byer og murbrokker. Så A+ green screen.
Derudover er zombierne gennemgående troværdige, og deres forskellige grader af forvandling kommunikeres godt igennem deres karakterdesign.

Hertil må det også nævnes, at kulisser og lokationer sidder lige i øjet – man får virkelig følelsen af, at verden er gået i hundene, når man ser dem trisse igennem forladte pakhuse og kloakker.

THE SCORCH TRIALS TM and © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.

maze-runner-2-ki-hong-lee-posterSå hvor det ydre af verden virkelig slår igennem, så halter resten af world building’en gevaldigt efter!
Men så igen, hvis tingene skal stemme overens, så er filmens verden i det mindste ligeså flad som karaktererne, der lever i den. Der er ingen ujævnheder i denne strøgne skjorte!
Det ærgrede mig dog virkelig, og det gør det stadig, for jeg prøvede at sætte mig ind i karakterernes kamp, og jeg prøvede at kunne lide dem og virkelig forstå den verden, de var i, men der er simpelthen nærmest intet at holde fast i. Jeg var nærmest ligeglad med, om de overlevede eller ej (på nær Minho, din badass!).

Thomas er ligeså flad som i den første film (Yay, kontinuitet!), og det eneste umiddelbare karaktertræk, vores helt besidder, er hans unægtelige evne til at ofre sig selv for alt, der rører sig!

Thomas: ”Er du på vores side? – Tjek. Har jeg lige mødt dig? – Tjek. Så er det selvopofrelsestid! : D”

Men hvis bare, det kun var Thomas, der var blevet strøget (selvom dette er slemt nok, han er trods alt hovedpersonen), men det er simpelthen alle karaktererne, der har fået sig en tur.
Dog har en god portion en langt mere håndgribelig personlighed end Thomas, men af en filmserie, der er på dens anden film, så er karaktererne godt nok utroligt flade og uudviklede.

the-maze-runner-2-sequel-dylan-obrien

Jeg må og skal nævne zombierne.

For man kan jo ikke have en verden nærmest udslettet af en virus, uden at dette betyder, at alle bliver til kannibaliserende, omvandrende lig!
Nu er det ikke, fordi jeg ikke kan lide zombies, men oftest bliver fænomenet brugt og udforsket på præcis samme måde i utallige medier, og det er ved at blive lidt kedeligt og uopfindsomt …eller er det bare mig?

F.eks. hvis vi nu tager den britiske tv-serie In the Flesh, her følger vi tidligere zombies, der via et medicinsk vidunder er blevet tænkende individer igen. Se, det er en spændende vinkel!
Min pointe er, at jeg havde håbet, Maze Runner havde taget en anden og mere opfindsom vinkel end super hurtige zombies, der har en parasit inden i sig.

MAZE RUNNER: THE SCORCH TRIALS Thomas (Dylan O’Brien) is about to make some major noise. Photo credit: Richard Foreman, Jr. SMPSP TM and © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.

Men man kan ikke sige zombies og virus uden også at sige immunitet!

For det er jo det, Maze Runner handler om: en gruppe unge, der er immune over for dræbervirussen, der er ved at udslette menneskeheden!
Umiddelbart når nogen siger immune, så antager jeg, at vedkommende er mere eller mindre helgarderet.
Og dog …siger Maze Runner 2 – og dog.

For idet vores helte bevæger sig ud i ørkenen og løber ind i den første håndfuld zombier, så sker der det, som altid sker (særligt for token minorities) – en person bliver bidt.
De er i princippet alle sammen immune, de var jo trods alt i labyrinten?  Og dog, for den bidte person dør hastigt (hurtigere end en ikke-immun person senere i filmen forresten). Hmm, ikke så immune endda?

På intet tidspunkt bliver det udtrykt, at virussen er luftbåren, men måske er det det, de er immune overfor? Denne teori dør hen, når gruppen støder på nogenlunde ”trivende” menneskeliv, der ikke er forkomne af en muligvis luftbåren virus. Så man kan altså kun få virussen, hvis man bliver bidt?
Jamen, hvad pokker er rødderne så immune overfor?
Personlighed? Dybde?

maze-runner-2-kaya-scoderlario-posterForuden andre plothuller må det også nævnes, at pointen med labyrinten stadigvæk ikke er forklaret.
Sure, måske gik jeg glip af noget, og det har da også været et stykke tid, siden jeg så den første Maze Runner, men føler stadig, at sådan et stort element i vores heltes historie burde være sket pga. en håndgribelig grund, man hastigt kan komme i tanke om.
Men sandheden er, jeg aner stadig ikke, hvorfor WCKD proppede nogle af de eneste immune unger i en dødelig labyrint, der umiddelbart intet har med hverken virussen eller deres immunitet at gøre.

De kunne i det mindste have tilføjet nogle zombies og set, om ungerne ville overleve at blive bidt.

Hvad, der sætter skub i hele herligheden, er, at Thomas finder ud af, at WCKD slår andre immune ihjel, surprise!
Nuvel ja ..umiddelbart tænker jeg, at det virker uklogt at slå de få mennesker ihjel, som tilfældigvis er immune over for den virus, der er ved at udslette verden, særligt fordi deres død er unødvendig.
Men det er måske bare mig.maze-runner-2-thomas-brodie-sangster-poster

SPOILER (KLIK kun hvis du VIL se det!)
Det får mig til at spekulerer på hvor vidt en højteknologisk organisation som WCKD har hørt om teorien bag bloddonation? For det udtrykkes, i filmen, at immuniteten findes i et enkelt enzym i en immunes persons blod.

Jamen hvorfor ikke bare tappe de immune for blod med jævne mellemrum?  Umiddelbart virker dette setup som noget der ville give WCKD, og ja verden, en stabil immune-enzym kilde. Mere stabil end at slå utallige unge mennesker ihjel skulle man umiddelbart syns.
Det lyder da som et program folk endda ville deltage i frivilligt, så man ikke skal til at snører dem med både labyrint traumer og et besynderligt bekendt løfte om, at de skal ud på en gård og leve lykkeligt?

For ja, det er netop det de godtroende immune bliver lovet, mens de venter, nårh nej, blive transporteret til gården selvfølgelig.

Hvis vi abstraherer fra plothuller og flade karakterer, så har Maze Runner en okay produktionsværdi, men det er en ringe film.

Altså den holder dig da nogenlunde underholdt i dens to timers varighed, men om underholdningen stammer fra et forsøg på at få det hele til at give mening, finde hoved og hale i franchisens popularitet eller faktisk fra det ”medrivende” plot og de ”gribende” karakterer, ja, det skal jeg ikke kunne sige. Men hvis jeg må være ærlig, så ville jeg ikke opfordre dig til at tage i biografen for at se den. Medmindre du selvfølgelig allerede er fan af serien og herved spændt på at se, hvordan bøgerne er blevet filmatiseret.

Jeg vil ikke engang anbefale den, hvis du er stor tilhænger af apokalyptiske historier. For det er jeg i den grad, og ja, jeg blev skuffet.

2af6

Leave a Reply

Your email address will not be published.