Vi kender selvfølgelig Egon, Benny og Kjeld, som udgør Olsen-banden. Hvis man ikke har set Olsen-banden-film i sin barndom, er chancen for, man kender dem, ret stor, da de er en uundgåelig del af den danske kulturarv.

Men i disse tider, hvor mange ældre franchiser får et reboot, sequel eller prequel, hvad ville der så ske, hvis Hollywood fik øjnene op for dette skattekammer af danskproducerede heist/komediefilm?

Mere vigtigt endnu, hvem skulle spille hovedrollerne? Dette var en samtale, der opstod på en ellers ganske ordinær onsdag mellem mig og en af mine nære venner og medskribent på Metronaut, Dennis Holm. Vi nåede til enighed om, hvem vi gerne ville se i rollerne, som der på én gang kunne formå at fange humoren i Olsen-Banden-filmene, være tro over for materialet og stemningen, men som også ville kunne give karaktererne en nutidig kant.

Egon Olsen:

EGON

Hvem bedre til at gengive essensen af Ove Sprogøes karakteristiske gentlemantyv med en underliggende dyster personlighed end Alan Rickman. Rickman har vist flere gange, at han har evnen til at spille en koldblodig overklasseskurk. Men han kan også spille den sympatiske eller humoristiske bad guy. Han er den skuespiller, vi har brug for til en moderne, dyster og truende Egon Olsen, da Rickman som ingen anden kan skabe en skurk med lige dele mørke, humoristiske og elskelige egenskaber.

Benny Frandsen:

BENNY

Morten Grundwald er muligvis mest kendt for hans replik: ”Skide godt, Egon”. Og som Benny i Olsen-banden spiller han gruppens småtrippende, smilende altmuligmand/tyv. I hans trofaste dollargrin er der ikke den opgave, han ikke kan løse, store som små. Vi byder her Jeff Bridges ind i rollen som Benny. Bridges har vist utallige gange, hvor alsidig en skuespiller han er, og han kan sagtens balancere humor, action og seriøsitet. Bridges ville nok vælge at spille denne rolle med en mere mørk galgehumor, men vil stå i god kontrast til Alan Rickman og gruppens tredje medlem: Kjeld.

Kjeld Jensen:

KJELD

Vores bud til gruppens nervøse pakæsel spillet mesterligt af Poul Bundgaard er og bliver ingen ringere end Steve Buscemi. Buscemi har spillet mange roller i mange forskellige genrer af film, men det kan godt siges, at Steve Buscemi er god til at spille Steve Buscemi, hvor han i større eller mindre grad skruer op for forskellige personlige nuancer. Her ville han være nødsaget til at skue op for det underkuede eller underdanige samt det nervøse. Han har ligeledes forsøgt sig med humor, og i en Olsen-banden-film kan han inddrage den abstrakte og småskøre tilgang til en mere moderne udgave af vores allesammens yndlingsespeløv.

Yvonne Jensen:

YVONNE

Som en rappenskralde og dominerende kone til Kjeld gjorde Kirsten Walter det fremragende, og det kræver en stor personlighed at indfange denne karakter. Dertil foreslår vi Helen Mirren. Hun har både spillet dronning og humoristisk lejemorder, og ved at blande disse ekstremer fra hendes karriere føler vi, at der kan opstå en moderne Yvonne, der på én gang har fine fornemmelser samt ben i næsen, men som kan spille denne rolle på en sympatisk facon. Under alle omstændigheder burde denne chance til at se Helen Mirren spille en dominerende kone over for Steve Buscemi ikke gå ubemærket hen.

Børge Jensen:

BØRGE

Yvonne og Kjeld har en søn med store hinkesten som briller, og som er rimelig bøvet at se på. Jes Holtsø spiller denne uengagerede teenager, som bidrager til gruppens kriminelle aktiviteter, men i Hollywood-versionen vil vi have Børge spillet af Michael Cera. Han har mange komediefilm på sit CV, og i denne mørke version af Olsen-banden har vi brug for en, der kan spille ren komik, som spejler Olsen-bandens voksne kriminelle realitet i en humoristisk akavet teenager. Med disse modsætningsforhold opstår der den større fokus på det sjove ved de kriminelle handlinger, som er det mest essentielle i denne filmserie.

Dynamit-Harry:

HARRY

Preben Kaas spillede gruppens fordrukne sprængningsekspert, og ofte har sådan en kombination skæbnesvangre konsekvenser. Her er der mulighed for at hylde filmenes danske ophav, og vi kigger på Preben Kaas’ søn Nikolaj Lie Kaas. Han har tidligere vist, at han kan gøre sig godt i Hollywood, og med sin danske skuespillerarv og sin rolle som Dirch Passer har han vist, hvordan han kan fange den danske ånd og humor på en moderne måde, der frit kan overføres til Hollywood og dens format. Ydermere har han spillet rollen som fuld, smådum og farlig flere gange, end man kan tælle, og kan denne type rolle til fingerspidserne.

Kriminalassistent Jensen:

JENSEN

Her bliver det sværere at caste, for Axel Strøby er en fantastisk skuespiller og kan ikke erstattes. Derfor har vi brug for en skuespiller, der kan spille på en besættelse af at fange Olsen-banden, og hvis Al Pacino kunne være mindre manisk i sit udtryk, kunne han være et perfekt bud på en arvtager til Strøby. Hvis man som baggrund, for eksempel, gav ham PTSD, ville han kunne give Jensen en desperat skrøbelighed i sit forsøg på at agere som lovens lange arm. Alligevel vil han kunne spille rollen med en overlegen undertone, der vil passe godt til dette reboot af Olsen-banden, der efterhånden er ved at blive en mere dyster og realistisk udgave.

Politiinspektør Holm:

HOLM

Dog har Pacino brug for en modpol eller rettesnor, en såkaldt ’straight man’, der kan sætte begivenhederne i perspektiv for seeren. I de danske film blev denne rolle udfyldt af Ole Ernst, og vi har her brug for en skuespiller, der har en underspillet seriøs tone med en humor i leveringen af sine tørre replikker. En skuespiller, der har gjort dette før, er Martin Freeman. Der ville her ikke være tale om at gentage en tidligere rolle, da han skal være modpol til Pacino, og han vil være nødsaget til at bringe en anden energi i rollen, der på én gang matcher og punkterer Pacinos besættelse.

Bøffen:

BØFFEN

Der er måske ikke meget at sige om Ole Verner Hansens rolle som Bøffen. Vi behøver en, der kan spille et stort, dumt kødbjerg og levere replikken: ’Yes, Boss’ på en snøvlet og lettere uintelligent måde. Her kigger vi mod nogle af de nyere kræfter i Hollywood med Dave Bautista, der har vist, at han kan spille stor og dum. Alligevel gør han dette utroligt humoristisk gennem måden, hvorpå han kan sige sine replikker. Den flade måde, han siger sine replikker på, gør dem alligevel nuancerede, og han ville kunne sige ’Yes, Boss’, så replikken ville virke ny, hver gang vi hører den.

Hallandsen:

HALLANSEN

Det smukke ved Olsen-banden er den måde, hvorpå de kriminelle overgår til at spille helte mod en kalkuleret kapitalist og fremstiller denne som den faktiske kriminelle. Denne rolle er hovedsageligt blevet spillet af Bjørn Watt Boolsen i hans rolle som børsmægler Hallandsen. Her har vi ikke brug for en gengivelse af Hallandsen, men én, der kan være en ulv i fåreklæder, altså virke retskaffen, men være båndrådden. Ikke nok med at Paul Giamatti har udseendet til at spille en slesk forretningsmand, så har han også evnerne til at spille udspekuleret med en humoristisk kant. Det ville passe godt til filmenes danske ophav, men også til filmenes overordnede tone i dette Hollywood-reboot.

Hvad vi ender med er en mere moderne og mørk udgave af Olsen-banden, hvilket er nødvendigt for, at filmene kan blive mere tidstypiske. Selvfølgelig ville vi gerne se gæsteoptrædener fra andre danske skuespillere som Ole Teestrup, Ulf Pilgård, Mads Mikkelsen og Viggo Mortensen for at hylde Olsen-bandens danske ophav. Men hvad mener I, har I et bedre bud til rollelisten? Eller hvad ville I synes om en Olsen-banden-film med denne rolleliste?

STREAM: Fik du også lige lyst til at gense alle de gamle Olsen Banden-film? Det kan gøres nemt og billigt på Blockbuster.dk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.