Det er næsten utroligt at tænke på, at Nocturnal Animals (Natdyr – 2016) kun er instruktør Tom Fords anden film – og med otte år siden den sidste (A Single Man), kunne der godt være tvivl om hvorvidt evnen til store fortællinger stadigt lå i kortene for modemanden. Men selv den mest ihærdige tvivler må næsten helt sikkert bøje sig over for filmens kvalitetssikring, i form af dens hovedroller, henholdsvis Amy Adams og Jake Gyllenhaal, som på det seneste begge har ageret stempel for at en film ikke skuffer.

Filmen bevæger sig smukt imellem de to hovedhistorier, som gemmer sig i et virvar af hop mellem fortid og nutid og fiktion og virkelighed, som hele tiden bearbejder et ægteskab der gik i vasken for tyve år siden. Med Amy Adams’ som primær karakter i nutiden, og Jake Gyllenhaal som både den sjældent sete eksmand og fiktive hovedperson, er der nok kød på knoglen, og hver især får de to skuespillere rig mulighed for at brillere – og de rammer hvert et trin med snigsnyttepræcision.

Dog er der en usikkerhed at finde, når det kommer til at vurdere filmens reelle handling. For nok så spændende, pirrende og ubarmhjertig som den ene del er, så halter den anden bag af ren sammenligning. Og selvom overgangene mellem de to, eller tre, hovedhistorier er skønt realiserede, så er det svært ikke at ønske sig tilbage til den forrige.

Med biroller besat af Michael Shannon og Aaron Taylor-Johnson i den fiktive del – fantastiske, nådesløse præstationer fra dem begge – og færre, mindre aktuelle men måske lige så vigtige biroller i den nutidige virkelighed af bl.a. Armie Hammer og Michael Sheen, så er der nok at mætte sig med, men desværre bliver den ene side af sagen langt mere gennemarbejdet end den anden, og de sidstnævnte får dermed ikke deres egne chancer for at præstere på samme niveau som de førstnævnte.

Man kunne ønske sig en større sammenhæng mellem de to primære fortællinger, fiktion og nutid, for selvom det er tydeligt at de forskellige elementer ikke kan adskilles bare lige, så ender det dog med at føles som en ubalanceret plankegang. Det kan dog kun være et kompliment, at den sammenhæng kunne skabes i forlængelse af spilletiden, fremfor at begynde at skære i de elementer, som allerede virker så glimrende.

Alt i alt, så fanger Nocturnal Animals dens thriller-genre rigtig godt, med uhyre gyselighed og spektakulære præstationer fra de velbesatte hoved- og biroller, samtidigt med at være et velfungerende spil mellem forskellige lag af historier, forhold og tidsperioder. Ford har intet mistet.

Nocternal Animals (Natdyr) kan bl.a. ses på Blockbuster.dk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.