Logan er filmen om den aldrende adamantiumforstærkede superhelt Wolverine, som både skildrer kampen mod det ydre onde og den indre eksistentialistiske krise. Et råt og barskt punktum i serien, og Marvel er tæt på at lave den perfekte superheltefilm.

Logan aka. Wolverine har trukket sig tilbage og lever et fordækt liv som undercover limousinechauffør på grænsen mellem Mexico og Texas. Han bruger sin løn på at tage sig af sig selv, den solforskrækkede mutant Caliban og Professor X. Men Logans liv kan knapt kaldes at overleve, mens han tager sig af den hensygnende Charles Xavier, der får psykiske anfald så øreringende kraftige, at biografgængerne næsten er ved at kaste op i deres popcorn.

De tre mutanter lever i år 2029, og X-men-gruppens kamp for at beskytte mutanter ved at samarbejde med den øvrige menneskerace har slået fejl. De fleste mutanter er blevet dræbt, og under historiens overflade gemmer der sig en underforstået reference til, at Logan var involveret i at slå andre mutanter ihjel. Logan selv er plaget af sygdom, selvbebrejdelse og alkoholisme.

loganMutanternes skjulte liv forstyrres, da en ung Mutant, Laura, kommer ind i deres liv. Laura er på flugt fra magthavere, anført af den mutanthadende cyborg Pierce, som spilles af Boyd Holbrook, der gjorde det så glimrende som DEA-agent Murphy i Netflix-serien Narcos. Mens Logan har forsøgt at holde kløerne for sig selv i hans inkognitoliv, lykkedes det Pierce og hans håndlangere at få pirket til Wolverines indre raseri. Dermed er filmen i gang med et voldeligt drama, som man sjældent har set på det store lærred, mens mutanterne er kastet ud i en road trip på flugt fra overmagten.

loganFilmens cast er faktisk så velbesat, at skuespillet er flere niveauer over, hvad man vil forvente af denne type film. Hugh Jackman i hovedrollen som den lidende Logan tager dog præmien, og relationen til den unge mutant Laura fremstiller dette på glimrende vis. Logan vælger igen og igen vælger den vej, der ikke forstyrrer hans skrøbelige tilstand og gør ham afhængige af andre mennesker. Selv da Laura, som har oplevet meget smerte i sit unge liv, rækker ud efter Logan, bliver vi overrasket over kompleksiteten i hans karakter. Læg dertil Logans rallende vejrtrækning og hvordan han subtilt trækker på det ene ben, og dramaet er skabt for den sårbare superhelt.

I forrige film har vi set Wolverine i et futuristisk superheltekostume, men her er der ingen beskyttelse i form af forklædning eller alter-ego. Der er bare en træt, såret superhelt, der gerne vil beskytte sine sidste venner, mens hans sind dingler på kanten af det selvmorderiske. Fejlen i mange superheltefilm er ofte, at superheltene i funktion af deres vældige kræfter bliver usårlige, og sådanne film ender typisk med at kede os. Under denne film får man faktisk med en ægte frygt for, om Logan nu kan klare skærene.

loganInstruktør og forfatter James Mangold har valgt en flot visuel retning for den sidste X-men-film, der skaber en stemning af forfald i et flot farvespektrum af orange-rust. Dertil kommer volden… Da alle biografgængere har set ca. en million filmdrab, skulle man tro, at man ikke længere kan blive overrasket. Men det kan man.

Det er gode tide for Marvel-fans, da der bliver produceret mange solofilm om enkelte superhelte og samlende film som Avengers. Den samme udvikling kan ses på seriefronten med f.eks. Defenders med bl.a. Luke Cage og Daredevil. Således er det til at overleve, at X-men serien nu er slut – den har også haltet undervejs. Den unge mutant Laura har i denne film læst X-men tegneserier, hvortil Logan bittert bemærker ”it happened nothing like this”. Var de forrige film i virkeligheden en ond drøm? Under alle omstændigheder er Logan et særdeles værdigt punktum i filmserien.

I sin helhed er Logan en road-trip-film, men den forsøger samtidig at vise livet under huden på en superhelt. Filmen formår ikke at gøre begge ting samtidig, fordi den eksistentialistiske superheltekrise ikke bliver løftet op på et højere niveau. Endvidere lider filmen under et lidt dødt punkt i det afsluttende klimaks. Men mit største kritikpunkt er, at filmen mangler en virkelig ond modpol til Wolverine. Jovist, der er systematisk ondskab, hvor cyborgen Pierce er håndlanger for medicinalindustrien. Men den virkelige bagmand er en vattet videnskabsmand, hvis eksperimenter der løber løbsk for ham.logan

Logan er samlet set en af de bedste superheltefilm nogensinde. Filmen rammer et sweet spot i relation til dybde af karakteren Logan, den visuelle linje, og den knogleknusende vold. Vi bevæger os samtidigt tættere på tegneserieskildringen af Wolverine som en af de mest voldelige mutanter.

X-men-sagaen bliver flot afrundet med filmens endelige slutning. Jeg har sjældent været så godt underholdt af en Marvel-film, og min spådom er, at Logan kommer til at sætte en ny standard for superheltefilm. Jeg forlod biografen både opløftet af den film, jeg lige havde set, og nedslået over denne tanke: Hvorfor Marvel, har I ventet til den sidste X-men-film med at nå dette niveau?

2 Responses

    • Nicolai

      Filmen er ganske vist distribueret af 20th Century Fox, men den er produceret af Marvel Entertainment, TSG Entertainment og The Donners’ Company. Så jeg mener godt man kan sige, at Marvel står bag.

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.