Baseret på den sande historie om en katastrofal, kommerciel klatretur i 1996 tager Everest os med på en  imponerende og frygtindgydende vandretur til toppen af verdens højeste bjerg med en flok eventyrere.

Den omhyggelige og pædagogiske bjergbestiger Rob Hall (spillet af Jason Clarke, den onde John Connor fra Terminator Genisys) leder et hold mennesker og en journalist, der har betalt dyre domme for at komme op på toppen af Mount Everest, samtidig med at flere andre teams også forsøger at komme op, og det volder logistiske problemer.

For at forbedre chancerne for succes slår de pjalterne sammen med team Mountain Madness, ledet af  90’er cool-dude og alkoholindtagende Scott Fischer (sexede Jake Gyllenhall med brysthår og fuldskæg i sneen), og langsomt, men sikkert bestiger denne store flok af mennesker bjerget, indtil en storm rammer dem, og så går det galt.

1280x720-bi6

Everest er en forudsigelig, men utroligt smukt filmet ”mennesket mod natur”-film. Imax 3D kommer til sin fulde ret, og som tilskuer får man sug i maven, gåsehud af kulde og sved på panden ved at kigge ned i dybe is-revner og nådesløse bjergsider. Tempoet er meget roligt den første del af filmen, og fortællestilen er nøgtern og faktuel. Opgavens alvor kommer snigende frem i narrativet, imens de langsomt begiver sig op ad bjerget, og der leveres data og fakta om bjerget og de forskellige udfordringer, deltagerne kan komme ud for: iltmangel,  forfrysninger, delirium, tab af fingre og tæer samt den frygtede dødszone, som man absolut skal opholde sig i så kort tid som muligt.

ScreenHunter_322 Aug. 06 17.28

 

Jeg var begyndt at kede mig lidt halvvejs i filmen, fordi filmen sneglede sig af sted med utroligt mange mennesker at holde styr på, stednavne på bjerget og højdeoplysninger, men så når filmen og naturen endelig tager fat, glemte jeg biografen og var i stedet naglet fast på Mount Everest. Bjerget er filmens hovedperson og bogstavelige skurk, og den gør det vildt godt uden at anstrenge sig –nok mest i kraft af instruktør Baltasar Kormákurs evne til at skildre de ekstreme vejrforhold og temperatur-udfordringer, de må have haft. Filmbesætningen blev også udsat for ekstreme forhold under optagelse, og det skinner igennem på den gode måde.

Hvis vi skal til nogle af de negative ting ved filmen, så lider den lidt under det store ensemble af skuespillere. Vi kommer ikke tæt nok på personerne, og de ender lidt som karikaturer: Texaneren, folkehelten, moderen, russeren og så videre. Man kan næsten lugte, hvem der er ”redshirts” på den måde, de bliver fremstillet på (red: Redshirts er et udtryk udledt fra Star Trek om karakterer, der introduceres for så at dø), og det bliver lidt svært at holde styr på, hvem der er hvor, når vejrforholdene bliver svære, for de ligner alle hinanden i deres bjergbestigerdragter, snebriller og hipster-skæg. Misforstå mig ikke, samtlige skuespillere gør det godt, men da vi skal igennem så mange personer, bliver det svært at holde af dem.

519057292_c_o

Den faktuelle fortællerstil appellerer også til min indre nørd. Jeg kan godt lide at se folk dø, fordi de slides ned af kulde og bare falder, og ikke fordi de var i gang med nogle utrolige heltegerninger. Derfor virkede det også lidt stilforvirrende, så sentimental filmen blev til sidst. Indrømmet, jeg græd, men det er sikkert, fordi jeg ikke havde blinket i lang tid pga. spænding og de spektakulære billeder, fremfor at det var mit bløde hjerte, der blev rørt af den pludselige, blødsødne sentimentalitet, filmen udviste i slutspurten (ja, bliv ved med at tro på det…).

Hvis du gerne vil bestige et bjerg eller overtales til aldrig at bestige et bjerg, kan Everest klart anbefales. Det er en til tider langsommelig, men sikker rejse mod afgrunden, og instruktør Baltasar Kormákur formår som en gammel bokser at slide dig ned med sikre stød, indtil du til sidst ligger og fryser ihjel på toppen af Everest.

4af6

Leave a Reply

Your email address will not be published.