Amerikas mest makabre familie er tilbage på det store lærred, denne gang i animeret form. Men i hvor høj grad kan en børnefilm leve op til Addams-navnet samtidig med at den skal konkurrere med nutidens farveeksplosioner?

Navnet alene fremkalder knipsende fingre og halvfranske formuleringer i mundvigen. Familien Addams er en institution i sig selv, bygget på omvendingen af klassiske familieværdier for at påpege at almen godhed ikke er bundet til nogen bestemt levemåde, men er i sig selv et værdigt mål. Støt, elsk og vær sammen med din familie, så er det lige meget om i spiller Ludo eller skyder med armbrøste.

Det nye indskud til den fornemme franchise tager den lektion til hjerte når den stiller den dystre familie op som fremmede i et nyt land, hvor deres værdier sættes skarpt imod de ‘normale’ menneskers, men fremmedheden går begge veje, og det er i sig selv fornuftig brug af Morticia, Gomez, Pugsley og Wednesday. De er trods alt kun så sære som den grøft der adskiller dem fra deres omgivelser.

På dén facon har filmen fat i den lange ende. Derudover er der desværre langt mellem delikatesserne.

Animationen er af variende kvalitet – nogle scener og effekter er vellykkede og unikke, men den overordnede æstetik bevæger sig langt hen imod midten af feltet, hvilket ses og føles stærkt mislykket når det kommer til sådan et veletableret look for familien.

Stemmearbejdet, på dansk, er heller ikke noget at skrive hjem om, og selvom der til tider kan forekomme dejlige musikstykker der understreger det unikke Addams-element, er det vejet ned af malplacerede og uoriginale poptekster der serveres kolde og kedelige.

Humoren kunne her blive en sikkerhedsline, og den rammer da også et par gange igennem filmens tilpas korte spilletid, men det er ingenlunde et vittighedsdrevent eventyr der er tale om. Kombiner dét med en gennemsigtig, standardiseret børnehistorie, der kun lige evner at fremhæve hykleriet ved fremmedhad på bekostning af reel kvalitet, og så er der ikke meget at komme efter.

For en film om en familie der drejer op og ned på idealer om konvention og konformitet, så formår Familien Addams at synke sine groteske tænder ned i klichéerne med stor appetit. Det bunder ud i en film der hverken er særlig morsom eller unik – meget modsat sit ophav. For os der stadigvæk venter på en renaissance for familien i det sorte hus, er det en kedelig affære. For dem som ikke har det store kendskab til Addams-universet er det en ringe introduktion der næppe kommer til at ophøje årets Halloween-gys.

Anmeldt med dansk tale. Instrueret af Conrad Vernon og Greg Tiernan. Medvirkende: Casper Crump, Nukäka Coster-Waldau, Filippa Coster-Waldau, Albert Rudbeck Lindhart og Andreas Bo m.fl. Spilletid: 1t 27m

Leave a Reply

Your email address will not be published.